Skocz do zawartości

[manetki] shimano deore xt sl-m780

Jamxva09

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej Koledzy

Jak pisałam całkiem niedawno jestem po zmianie napędu z Acery na grupę XT. Dzisiaj w końcu mogłam w pełni przetestować rower i muszę przyznać, że zmiana na plus jest olbrzymia. Teraz mam pytanie do doświadczonych bikerów, czy ktoś może mi podpowiedzieć, może istnieje jakiś manual obsługi manetek? Czytałam, że jest możliwość zmiany dwóch biegów równocześnie albo obsługa tylko kciukiem i nie bardzo wiem z czym to się je. Będę wdzięczna za wszelkie porady. Mam manetki z monitorkami, montowane do kierownicy na obejmy, jeżeli to ma jakieś znaczenie. Załączam zdjęcie mojego modelu, dla pewności :)

post-199822-0-49258000-1472919207_thumb.jpg

Napisano

Jak dolną dźwignię popchasz dalej kciukiem to do góry wrzuci ci 3 biegi.(rapidfire się to zwie) Mega fajne gdy nagle podjazd stromy jest przed nami.

Górna dźwignia, która służy do zrzucania w dół możesz ją pociągnąć lub popchać kciukiem, w obu kierunkach zrzucasz bieg. (to jest coś tam release, multi/dual?)

Napisano

Ok, bardzo dziękuję za odpowiedzi. Jutro planuję dłuższą wycieczkę to będę testowała. Jakieś rady dla początkującego? Np. w jakich sytuacjach korzystać z tych systemów?

Napisano

Górna dźwignia po prostu działa w obie strony, zrzucasz kciukiem lub palcem wskazującym, jak ci wygodniej, dolna - rapidfire że możesz jednocześnie 2 lub 3 do góry wrzucić, np przed stromym podjazdem i to tyle.

Napisano

Sam zobaczysz. Wrzucanie kilku zębatek przydaje się jak nagle wskoczy ci podjazd. 2-way-release użyjesz w trudnych warunkach jak będziesz w jakiejś niewygodnej pozycji.

Z resztą poćwicz na początku gdzieś na asfalcie i myślę, że znajdziesz swoje zastosowanie.

Napisano

rapidfire- super fajna sprawa. Tak jak wyżej. Pobaw się tym najpierw. Zrób sobie test. Delikatnie wciągnij o jeden ząb, a następnym razem daj manetkę do końca... zrozumiesz idee systemu. Jednak nie zmienia to faktu, że zmieniać trzeba przed, a nie w trakcie.

Napisano

rapidfire- super fajna sprawa. Tak jak wyżej. Pobaw się tym najpierw. Zrób sobie test. Delikatnie wciągnij o jeden ząb, a następnym razem daj manetkę do końca... zrozumiesz idee systemu. Jednak nie zmienia to faktu, że zmieniać trzeba przed, a nie w trakcie.

Ludzie, przecież manetki afery zmieniają po 3 czy nawet 4 podczas redukcji.

Różnica jest taka, że Xt zmienia 5 i ma two way, Ale to drugie mają już alivio...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...