topik12 Napisano 27 Sierpnia 2016 Napisano 27 Sierpnia 2016 Witam forumowiczów. Zetknąłem się z korbą specialized, która wydaje się mieć inny system demontażu niż powszechnie znany shimano, którego niestety nie znam. Czy ktoś może pomóc?
topik12 Napisano 27 Sierpnia 2016 Autor Napisano 27 Sierpnia 2016 Jakieś zdjęcie komórkowcem mogę zrobić, tylko nie wiem czy ość będzie widać,. Znalazłem w necie coś takiego: https://www.metrobikes.pl/pl/p/Korba-Specialized-S-Works-MTB-180mm/28685, jednak nic o demontażu. Po odkręceniu śruby imbusowej widać gwint i otwór Zwykłym ściągaczem na pewno nie da rady. Nie wiem co wymyślili specializowcy
Fenthin Napisano 27 Sierpnia 2016 Napisano 27 Sierpnia 2016 Mógłbyś jeszcze wrzucić poglądowe zdjęcie tej korby, najlepiej z założoną śrubą?
topik12 Napisano 27 Sierpnia 2016 Autor Napisano 27 Sierpnia 2016 z zewnątrz wydaje się standard. Tarcze sa jak widać suntoura, na korbach napisy przetarte.Pokręcę coś czasem przy rowerach znajomych... Już drugi raz spotykam się z czymś takim i pierwszy na pewno dotyczył korby specializeda.Nie pomogłem i gość musiał pojechać do serwisu w Lublinie, tam gdzie kupił dosyć drogi zresztą rower i zrobili mu bardzo szybko. Nie potrafi jednak powiedzieć jak. Używali chyba jakiegoś specjalnego klucza z długim ramieniem, tyle wiedział. Za korbą niby widać typową nakrętkę na wielopust ale nie jestem juz niczego pewien. W kazdym razie na korbie zrobił się delikatny luz i wydaje mi się że nakrętkę suportu trzeba dokręcić ale jak to jest zrobione to nie mam pojęcia
Fenthin Napisano 27 Sierpnia 2016 Napisano 27 Sierpnia 2016 To nie jest korba Specialized. To zwykły Suntour na Octalink.
topik12 Napisano 27 Sierpnia 2016 Autor Napisano 27 Sierpnia 2016 Myślisz... Może i tak. CO prawda mam ściągacz na kwadrat i brak nasadki na isis octalink ale ja tu nie widzę na czym miałaby się oprzeć. Poszukam ściągacza i spróbuję Dzięki, To był dokładnie taki. Odkręciłem korbę odpowiednim kluczem i dokręciłem nakrętką suport. Jest ok
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.