lokumaster Napisano 23 Sierpnia 2016 Napisano 23 Sierpnia 2016 Witam Mam pilne pytanko. Wymieniam caly napęd...korba zrobiona kaseta tez i właśnie teraz manetki...ale mistrz czyli ja kupił manetki ispec i patrzy jak to teraz zamontować ale chyba się nie da...mam hamulce tektro i chyba nie pasuje...jakies rady? W sobotę maraton a ja manetek nie mogę zalozyc
gtb Napisano 23 Sierpnia 2016 Napisano 23 Sierpnia 2016 I-Spec pasuje tylko do klamek shimano (i to nie wszystkich) , kiedyś można było dostać same obejmy od KCNC ale teraz już ich nigdzie nie ma. Wymiana manetek na obejmę lub zakup hamulców pod I-Spec to jedyne możliwości.
lokumaster Napisano 23 Sierpnia 2016 Autor Napisano 23 Sierpnia 2016 A to trzeba cale hamulce cz tylko same klamki i tylko wiesz wymiana klamek do a hamulce przy tarczy mogą zostać?
gtb Napisano 23 Sierpnia 2016 Napisano 23 Sierpnia 2016 Musiałbyś kupić hamulce od shimano (zaciski również bo twoje Tektro by nie współgrały) , tarcze mogłyby pozostać te co masz. Klamki kompatybilne z I-Spec B : BL-M506 , BL--M615 , BL-M675 , BL-M785 , BL-M985 . Nowsze hamulce (M7000, M8000 , M9000) są już pod I-Spec II.
vdcmike Napisano 23 Sierpnia 2016 Napisano 23 Sierpnia 2016 Próbował ktoś takiego zestawienia jak klamki shimano i zaciski tektro? Dlaczego miałoby to nie działać jeśli średnica cyliderków w zaciskach jest podobna?
lokumaster Napisano 23 Sierpnia 2016 Autor Napisano 23 Sierpnia 2016 tak sie srednio znam:), przeciez tylko jakby klami wymienic a linka zostaje ta sama to nie wejdzie w klamke shimano?
gtb Napisano 23 Sierpnia 2016 Napisano 23 Sierpnia 2016 Skoro masz linkę do hamulca to są to tarczówki mechaniczne , klamki shimanowskie pod I-Spec są tylko do hydraulików. Próbował ktoś takiego zestawienia jak klamki shimano i zaciski tektro? Dlaczego miałoby to nie działać jeśli średnica cyliderków w zaciskach jest podobna? Ciekawy pomysł , wszak oba są na olej mineralny - teoretycznie powinno to jakoś chodzić , ale w praktyce bywa różnie. Też jestem ciekaw czy ktoś próbował to pożenić.
lokumaster Napisano 23 Sierpnia 2016 Autor Napisano 23 Sierpnia 2016 Panowie, reasumujać: albo wybieram zestaw jak niżej i temat z głowy? (tylko co to znaczy brak adaptera w komplecie?) http://www.sbike.pl/shimano-hamulce-tarczowe-shimano-deore-br-m615-+-bl-m615-komplet-o_1098.html albo kupuje jak niżej i liczę, że się to da połączyć? http://www.sbike.pl/shimano-klamki-hamulcowe-shimano-slx-bl-m7000-komplet-o_l_7068.html p.s. można powiedzieć ze jestem mistrzem wymiany manetek:) Skoro masz linkę do hamulca to są to tarczówki mechaniczne , klamki shimanowskie pod I-Spec są tylko do hydraulików. Ciekawy pomysł , wszak oba są na olej mineralny - teoretycznie powinno to jakoś chodzić , ale w praktyce bywa różnie. Też jestem ciekaw czy ktoś próbował to pożenić. ok, ale na klamkach jest napis mineral oil i to jest model hdm300 n to chyba hydraulik
gtb Napisano 23 Sierpnia 2016 Napisano 23 Sierpnia 2016 Pierwszy link nie działa. Napisz dokładnie jaki model masz tych manetek.
lokumaster Napisano 23 Sierpnia 2016 Autor Napisano 23 Sierpnia 2016 Mam rower: Kross Level R2 2014 http://www.kross.pl/pl/2014/mtb-xc-275quot/level-r2 Manetki kupiłem: Manetki Shimano Deore SL-M610 I-Spec Rapidfire 2/3x10 A hamulce mam: HAMULCE PRZÓD Tektro Disc HDC-300 (hydraulic, rotor 160mm - XS, S, M, L,180mm - XL) HAMULCE TYŁ Tektro Disc HDC-300 (hydraulic, rotor 160mm)
vpablov Napisano 23 Sierpnia 2016 Napisano 23 Sierpnia 2016 jak hamulce masz sprawne, to nie kombinuj , oddaj, sprzedaj manetki i weź takie z obejmami.
gtb Napisano 23 Sierpnia 2016 Napisano 23 Sierpnia 2016 SL-M610 mają system I-Spec B i nie będą pasować do klamki z twojego linku (BL-M7000). W link który nie działa masz Deore BR-M615 - te będą pasowały ale lepiej dołożyć do bardziej bezawaryjnych SLX BR-M675 http://www.sbike.pl/shimano-hamulce-tarczowe-shimano-slx-br-m675-+-bl-m675-g01s-komplet-o_l_1105.html (niestety drożej). "brak adaptera w komplecie" tyczy się adaptera zacisku , ale twoje obecne będą pasować do tych hamulców.
FUSEE Napisano 23 Sierpnia 2016 Napisano 23 Sierpnia 2016 Witam Mam pilne pytanko. Wymieniam caly napęd...korba zrobiona kaseta tez i właśnie teraz manetki...ale mistrz czyli ja kupił manetki ispec i patrzy jak to teraz zamontować ale chyba się nie da...mam hamulce tektro i chyba nie pasuje...jakies rady? W sobotę maraton a ja manetek nie mogę zalozyc Co to za manetki? ja kupowałem w bikecenter.pl jakiś czas temu kawałek obudowy manetki xt z obejmą. Mają sporo części zamiennych.
vdcmike Napisano 23 Sierpnia 2016 Napisano 23 Sierpnia 2016 Ciekawy pomysł , wszak oba są na olej mineralny - teoretycznie powinno to jakoś chodzić , ale w praktyce bywa różnie. Też jestem ciekaw czy ktoś próbował to pożenić. Zaciski tektro z którymi miałem do czynienia (czyli właśnie ze wspomnianymi tutaj Draco oraz Gemini (znane też jako Draco Pro) sprawiają wrażenie mega solidnych (aczkolwiek swoje ważą i żeby wymienić klocki trzeba zdjąć zacisk) w przeciwieństwie do klamek, szczególnie tych z Draco. Dlatego właśnie ciekaw jestem takiego miksu.
paul997 Napisano 24 Sierpnia 2016 Napisano 24 Sierpnia 2016 Zamów drugie manetki (ustal tylko, czy są na stanie - w dwa dni powinny dojechać)), te zwróć do sklepu albo sprzedaj. Taniej Ci wyjdzie kupić drugie manetki niż kombinować z hamulcami. Tym bardziej, że hamulce prosto ze sklepu będą miały za długie przewody, bez serwisu lub narzędzi nie ruszysz tematu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.