Skocz do zawartości

[manetki wymiana] maly problem z manetkami

lokumaster

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam pilne pytanko. Wymieniam caly napęd...korba zrobiona kaseta tez i właśnie teraz manetki...ale mistrz czyli ja kupił manetki ispec i patrzy jak to teraz zamontować ale chyba się nie da...mam hamulce tektro i chyba nie pasuje...jakies rady? W sobotę maraton a ja manetek nie mogę zalozyc

Napisano

I-Spec pasuje tylko do klamek shimano (i to nie wszystkich) , kiedyś można było dostać same obejmy od KCNC ale teraz już ich nigdzie nie ma.

Wymiana manetek na obejmę lub zakup hamulców pod I-Spec to jedyne możliwości.

Napisano

Musiałbyś kupić hamulce od shimano (zaciski również bo twoje Tektro by nie współgrały) , tarcze mogłyby pozostać te co masz. Klamki kompatybilne z I-Spec B : BL-M506 , BL--M615 , BL-M675 , BL-M785 , BL-M985 . Nowsze hamulce (M7000, M8000 , M9000) są już pod I-Spec II.

Napisano

Próbował ktoś takiego zestawienia jak klamki shimano i zaciski tektro? Dlaczego miałoby to nie działać jeśli średnica cyliderków w zaciskach jest podobna?

Napisano

Skoro masz linkę do hamulca to są to tarczówki mechaniczne , klamki shimanowskie pod I-Spec są tylko do hydraulików.

Próbował ktoś takiego zestawienia jak klamki shimano i zaciski tektro? Dlaczego miałoby to nie działać jeśli średnica cyliderków w zaciskach jest podobna?

Ciekawy pomysł , wszak oba są na olej mineralny - teoretycznie powinno to jakoś chodzić , ale w praktyce bywa różnie. Też jestem ciekaw czy ktoś próbował to pożenić.

Napisano

Panowie, reasumujać:

albo wybieram zestaw jak niżej i temat z głowy? (tylko co to znaczy brak adaptera w komplecie?)

http://www.sbike.pl/shimano-hamulce-tarczowe-shimano-deore-br-m615-+-bl-m615-komplet-o_1098.html 

albo kupuje jak niżej i liczę, że się to da połączyć?

http://www.sbike.pl/shimano-klamki-hamulcowe-shimano-slx-bl-m7000-komplet-o_l_7068.html

p.s.

można powiedzieć ze jestem mistrzem wymiany manetek:)

Skoro masz linkę do hamulca to są to tarczówki mechaniczne , klamki shimanowskie pod I-Spec są tylko do hydraulików.

Ciekawy pomysł , wszak oba są na olej mineralny - teoretycznie powinno to jakoś chodzić , ale w praktyce bywa różnie. Też jestem ciekaw czy ktoś próbował to pożenić.

ok, ale na klamkach jest napis mineral oil i to jest model hdm300 n to chyba hydraulik

Napisano

SL-M610 mają system I-Spec B i nie będą pasować do klamki z twojego linku (BL-M7000).

W link który nie działa masz Deore BR-M615 - te będą pasowały ale lepiej dołożyć do bardziej bezawaryjnych SLX BR-M675 http://www.sbike.pl/shimano-hamulce-tarczowe-shimano-slx-br-m675-+-bl-m675-g01s-komplet-o_l_1105.html (niestety drożej).

"brak adaptera w komplecie" tyczy się adaptera zacisku , ale twoje obecne będą pasować do tych hamulców.

Napisano

Witam

Mam pilne pytanko. Wymieniam caly napęd...korba zrobiona kaseta tez i właśnie teraz manetki...ale mistrz czyli ja kupił manetki ispec i patrzy jak to teraz zamontować ale chyba się nie da...mam hamulce tektro i chyba nie pasuje...jakies rady? W sobotę maraton a ja manetek nie mogę zalozyc

Co to za manetki? ja kupowałem w bikecenter.pl jakiś czas temu kawałek obudowy manetki xt z obejmą. Mają sporo części zamiennych.

Napisano

Zaciski tektro z którymi miałem do czynienia (czyli właśnie ze wspomnianymi tutaj Draco oraz Gemini (znane też jako Draco Pro) sprawiają wrażenie mega solidnych (aczkolwiek swoje ważą i żeby wymienić klocki trzeba zdjąć zacisk) w przeciwieństwie do klamek, szczególnie tych z Draco. Dlatego właśnie ciekaw jestem takiego miksu.

Napisano

Zamów drugie manetki (ustal tylko, czy są na stanie - w dwa dni powinny dojechać)), te zwróć do sklepu albo sprzedaj. Taniej Ci wyjdzie kupić drugie manetki niż kombinować z hamulcami. Tym bardziej, że hamulce prosto ze sklepu będą miały za długie przewody, bez serwisu lub narzędzi nie ruszysz tematu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...