aleksandra89 Napisano 15 Września 2006 Napisano 15 Września 2006 jak mierzyć tętno maksymalne - HRmax. W ogóle nie kapuje tego wzoru: Kobiety: 210 - (wiek / 2) - (0.11 * waga_w_kilogramach) Mam 17 lat waże 60 kg
tichy Napisano 15 Września 2006 Napisano 15 Września 2006 jak mierzyć tętno maksymalne Jeśli chodzi o mierzenie to robisz to (a raczej Tobie robią) w specjalnym ośrodku,na uczelniach sportowych często można sobie zrobić ogólny test wydolnościowy, za 200-300zł, afaik (ceny nie jestem pewien, nie robiłem sobie takiego testu). Metoda uproszczona - po solidnej rozgrzewce próbujesz wykręcić ile Ci fabryka dała i przyjmujesz wynik jako Twój HR-max. j - HRmax. W ogóle nie kapuje tego wzoru: Kobiety: 210 - (wiek / 2) - (0.11 * waga_w_kilogramach)Mam 17 lat waże 60 kg Jeśli chodzi o obliczanie to nie jest problem: 210 - 17/2 - 0.11*60 = 194.9 ~ 195 Tzn. Twoje HR-max wyliczone z empirycznego wzoru to 195. Zasada jest taka że im człowiek starszy (i cięższy) tym niższe ma HR-max (faceci mają ciut większe). Oczywiście te wzory odnoszą się do statystycznego człeka, i w związku z tym jak ktoś chce być dokładny to robi sobie test. Ja na przykład wykręciłem nieco więcej niż by wynikało z mojego wieku i wagi.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.