Skocz do zawartości

[koła] Nowe koła do roweru - ilość szprych i rodzaj opon

klauz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W związku z remontem leciwego i pełnoletniego już roweru Giant X-1000 postanowiłem ubrać go w nowe koła.
Pomysł mam taki, żeby wykorzystać nową piastę przednią którą mam. Piasta (alivio HB-MC12) jest na 32 szprychy. Na przód może być.
Czy tylne koło zrobić też na 32 szprychy, czy lepiej na 36 ? Na rowerze jeździ żona, ok 70 kg, ale wozi również sakwy, czyli dodatkowe powiedzmy 20 kg.

Koła oczywiście 28 cali. Rower już prawie retro więc i obręcze by się przydały jakieś podobne do tych które tam są (Rigida), ale "oczkowane".
Czego szukać ?

Kolejna sprawa - opony, teraz są Continental TourRide, ale słabiej sobie radzą w lesie niż moje Conti Double Fighter II w 26" które też zbyt agresywne nie są.
Czy dobrym pomysłem będzie inna przednia inna tylna? Chodzi mi o rozmiar i kształt bieżnika, jak w motocyklu, przednia jest zazwyczaj z delikatniejszym bieżnikiem i cieńsza. 
Dobry trop?

post-199832-0-56684800-1471546071_thumb.jpg

Napisano

Bardziej myślałem o czymś w stylu Mavic a 319, tylko nie wiem jak się to ma do hamulców cantilever, bo tych bym nie chciał ruszać.

Napisano

Czyli z hamulcami bez problemu. Podobne w sensie nie jakieś stożki kolorowe z napisami na całej obręczy, a gładkie srebrne. Ale głownie mają być technologicznie lepsze.
Te Mavic spoko kosztują, same obręcze wyjdą 300, do tego szprychy, zaplot i jedna piasta. Może znajdę coś ekonomiczniejszego.
Co do piasty, szukałem do kompletu drugiej Alivio i znalazłem coś o nazwie "Silent Clutch" (FH-R050). 
http://e-bmx.pl/opis/689055/piasta-tyl-shimano-fh-r050-silent-clutch-7s.html?from=bazarek

Warto sobie tym głowę zawracać czy szukać zwykłej ?

Napisano

W silent clutch chodzi o to, że piasta nie pozbawiona jest dźwięku zapadek. Jeśli jednak dźwięk nie jest problemem to nie warto ze względu na awaryjność tej piasty.

Napisano

Kaseta jest właśnie 7 rzędowa i raczej inna nie będzie. Piasta którą linkowałem jest nieużywana, mimo to jej "popularność" daje do myślenia. Chociaż.. parę lat może się pokręci.

Napisano

W grę wchodzi jeszcze piasta fh-mc18, ale wg danych jest do kaset 8/9, u mnie jest 7 i przy tym raczej zostanę. Czy 7 nie będzie za mała do tej piasty? No i uświadomiłem sobie, że przy takiej kombinacji 32 / 36 szprych ciężko będzie dobrać obręcze tego samego typu, no chyba że wspomniane mavic a319, te są w wersji 32 i 36, tyle że 150 sztuka. Koła przewyższą wartość roweru :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...