Skocz do zawartości

[korba] czy warto brać lżejszą od Deore XT FC-T780 ?

Slayer666

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie wynika z treści tamtych wypowiedzi, aby było to naturalne zjawisko i jak poczytasz, to stwierdzenie jest takie jak moje, może być niezdrowo. Nawet BF wykazał niesymetryczne prowadzenie nóg i wniosek jako złe zjawisko.

Bardziej zastanowił bym się, dla czego tak jest? Indywidualne planowanie muf w celu odpowiedniego przesunięcia pod konkretną korbę?

Napisano

Zgadzam się, że to niepożądane i być może na dłuższą metę szkodliwe. Poprzez zjawisko naturalnie występujące miałem na myśli że w konfiguracjach fabrycznych i różnych rowerach potrafią jak widać nawet o 5mm symetrię zaburzyć. Czy to pod ew. planowanie? Wątpię że aż tyle. Oficjalnie raczej "dopuszczalna tolerancja" a w praktyce zwykłe partactwo - szczególnie, że widziałem kwiatki takie jak np. fabryczny bulls z podkładkami po stronie przeciwnapędowej i bez podkładek przy napędowej.  

Odnośnie tego BF miałem podobny przypadek jak tam opisany. Suma summarum okazało się, że mam jedną nogę krótszą o pół cm i stąd nieco inaczej się układała. Różne dł. nóg to podobno standard.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...