StaryRomeciarz Napisano 15 Sierpnia 2016 Napisano 15 Sierpnia 2016 Witam, Na wstępie tego postu Chciałbym zaznaczyć, że Jestem totalnym laikiem jeżeli chodzi o rowery. Liczę pomoc z waszej strony. Chciałbym kupić rower na lata taki który będzie mi wiernie służył w każdych warunkach atmosferycznych przez dobrych parę dekad. Dlatego pomyślałem o poważnej inwestycji rower na ramie Stalowej. Naturalnym wyborem wydawał mi się przełaj jednak ze względu na cenę typowy Przełaj nie wchodzi w grę. Głównie jeździć będą po drogach utwardzonych bardzo rzadko wybierać się będą na przykład na lesne ścieżki. Jeden producent oferuje rower który jest w moim zasięgu a mianowicie kona http://www.konaworld.pl/menu,142,honky_tonk. Jest tutaj możliwość wymiany opon na 32c. Co sądzicie o takim rozwiązaniu? Czy w dalszym ciągu jest to rower wszechstronny? Co sądzicie o Materiale ramy Reynolds 520 Butted Cromoly Pytam ponieważ będzie to mój pierwszy tak drogi rower... Jeżeli macie jakieś propozycje rowerów na ramie stalowej to śmiało Z góry dziękuję za aktywność
rambolbambol Napisano 16 Sierpnia 2016 Napisano 16 Sierpnia 2016 A może jakiś retro stalowy przełaj, jesli ma byc budżetowo? Takie coś kupiłem jakiś czas temu. Wart był kazdej złotówki. Dzień w dzień służy mi na dojazdy do pracy i wypady z rodziną w las. http://olx.pl/oferta/rower-centurion-przelaj-cx-cyclocross-shimano-xtr-tiagra-CID767-IDeed69.html Najlepszy rower, jaki kiedykolwiek miałem.
Fawlty Napisano 16 Sierpnia 2016 Napisano 16 Sierpnia 2016 Jest tutaj możliwość wymiany opon na 32c. Co sądzicie o takim rozwiązaniu? No to się nawet nie zastanawiaj, tylko wymieniaj Ale, ale. Widzisz, że ten podlinkowany przez Ciebie model z 2014 roku jest (przynajmniej oficjalnie) wyprzedany? Model 2016 kosztuje około 4000. Popatrz też może na szeroko omawianego na tym forum authora ronina, który kosztuje deczko więcej (4300). Wygląda to świetnie i jeśli nie przeszkadza Ci waga pod 12 kg to pewnie warto się zainteresować. pzdr Fawlty Edyta: pardonisk, doczytałem że ma być do 3,5 k. Ronin kosztuje osiem stów więcej.
akkwlsk Napisano 16 Sierpnia 2016 Napisano 16 Sierpnia 2016 Kona fajna, ale na szosę i okazjonalny szuter i to tylko w suchych warunkach. Zwróć uwagę na hamulce, bo to jest moim zdaniem kluczowe w rowerach "do wszystkiego" - Kona ma typowo szosowe calipery, które momentalnie zapychają się błotem. Szukałbym ramy przynajmniej z piwotami na cantilevery/vbrake albo z opcją pod tarczę. Tak jak pisze rambol, ciekawa opcja to przeróbka retro trekinga, sam też takiego ujeżdżam, tylko tutaj potrzebna by była jakaś wiedza rowerowa, albo szukanie gotowca na rynku wtórnym.
StaryRomeciarz Napisano 16 Sierpnia 2016 Autor Napisano 16 Sierpnia 2016 Kona Panowie jest teraz właśnie dostępna za 3,5 kDziękuję za wszystkie odpowiedziZamierzam jednak zainwestować w nowy rower Mały Edit: Jak bym miał tym rowerem wjechać na leśne ścieżki to tylko w słoneczny dzień z kobietą na romantyczną jazdę
akkwlsk Napisano 16 Sierpnia 2016 Napisano 16 Sierpnia 2016 No i git, tak długo, jak będziesz jeździł po suchym nie będzie Ci to przeszkadzać
rambolbambol Napisano 16 Sierpnia 2016 Napisano 16 Sierpnia 2016 "MASTHEW" dla roweru przełajowego: - mini v-brake (ortodoksyjni powiedzą, że tylko Canti) - szeroki baran 44cm+ lub dropbar - rama zdolna do ciężkiego łomotu (stalowe retro trekkingi się nadaja) - opona min 700x33c max 700x40c - geometria typu "o rozmiar mniejsza niżbym miał brać szosówkę" - prosty napęd 1x1, 1xcokolwiek
Davaeorn Napisano 16 Sierpnia 2016 Napisano 16 Sierpnia 2016 @rambolbambol - a dlaczego nie tarczówki? dlaczego nie normalne przerzutki tylko 1x1? pow. pytanie o tyle ważne, że mówimy o budżecie 3500zł, a nie 350zł
rambolbambol Napisano 16 Sierpnia 2016 Napisano 16 Sierpnia 2016 Przełaj (jak dla mnie) ma być rowerem do tańca i do różnańca, niezawodnym. Dlatego też napęd 1x8, 1x9, 1x10 albo 1x1 i hamulce nie wymagające niczego oprócz wymiany linek i pancerzy. Klocki hamulcowe linki i pancerze do hamulców vbrake kupisz naprawdę wszędzie, nawet w najbardziej dziurawej dziurze. Tarczówki spokojnie mogły by być o ile będą to dobre mechaniki dające się pożenić z klamkomanetkami szosowymi. W budżecie 3500zł pewnie dało by się złożyć fajny przełaj na naprawdę fajnej ramie i kołach. Pogadaj z użytkownikiem MikeSkywalker. On ostatnio składał coś takiego.
Fawlty Napisano 16 Sierpnia 2016 Napisano 16 Sierpnia 2016 A dlaczego akurat taki zakres szerokości opon (33-40) uważasz? Z ciekawości pytam, bo typowe przełajki mają szerokość 28-32 (na zawodach można jeździć do 33), ja z kolei w rowerze "do łomotu" (stara stal trekingowa, canti, kiera gięta lekko) mam 42c, a bywało i 45c. pzdr Fawlty
rambolbambol Napisano 16 Sierpnia 2016 Napisano 16 Sierpnia 2016 Bo w przełaju mam 33 z tyłu i 40 z przodu Przy takiej kombinacji możesz komfortowo cisnąć ponad 35km/h na asfalcie, 30km/h na szutrze i w las też bez problemu wjedziesz. Na dłuższe 50km+ wypady grubszy laczek bywa męczący. Na Cobii (29x2.35) po 50km umieram, podczas gdy na moim przełaju potrafię zrobić 70km i chcę więcej.
adambieg Napisano 16 Sierpnia 2016 Napisano 16 Sierpnia 2016 Przy aktualnym kursie funta może coś takiego? http://www.wiggle.co.uk/verenti-substance-sora-2016/ Albo poczekać trochę i pewnie będzie jeszcze taniej pod koniec sezonu. Rok temu przecena o około 100£ była o ile się nie mylę. Sam się czaiłem ale opcja grubooponowa wygrała (Vagabund).
Fawlty Napisano 16 Sierpnia 2016 Napisano 16 Sierpnia 2016 Bo w przełaju mam 33 z tyłu i 40 z przodu To jest rzeczywiście argument z gatunku rozstrzygających Na Cobii (29x2.35) po 50km umieram Hm, serio? No zobacz, to ja mam inaczej. Moje najgrubsze obecnie opony to 27,5x2,0 w góralu i w długości wycieczek ogranicza mnie raczej czas, niż odległość. Nawet gdzieś tam w skrytości ducha, w najmroczniejszym jego zakamarku, myślę niekiedy, że może pewnego dnia ruszę przez prerie Arizony na takim jednym 29+x3,0 z dropbarem, co mi się bardzo podoba. Jest to nadmuchana wersją bajka że tak powiem braci Coenów. Ale mniejsza o moje ciche nadzieje i dumania pzdr wesoło Fawlty
StaryRomeciarz Napisano 16 Sierpnia 2016 Autor Napisano 16 Sierpnia 2016 Dziękuję za taką aktywność, wszystkie wasze posty biorę pod uwagę, na razie jestem na etapie negocjowania ceny ze sklepami oferującymi KONĘ, jeżeli spawy potoczą sie dalej to napiszę. Cokolwiek zakupię... wstawię zdjęcia.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.