Skocz do zawartości

[napęd] metaliczne stuki

Gordonik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Doradźcie proszę, bo nie mam już pomysłów co z tym zrobić.

Problem to metaliczne stuki. Prawdopodobnie z napędu.

Zobaczcie sami a raczej posłuchajcie:

https://youtu.be/sbd1g-kT6ho

rzut oka na rower:

https://www.youtube.com/watch?v=ZsyM_04B0Dk&feature=youtu.be

- stuki pojawiają się jedynie podczas pedałowania. W dodatku tylko pod obciążeniem.

Na stojaku nie jestem w stanie tego odtworzyć. Wtedy działa poprawnie. Gdy jadę na luzie stuków nie ma.

- nie ma znaczenia na jakim biegu jadę. Problem występuje na każdym

- nie ma znaczenia czy jadę na stojąco czy siedząco. Stuki są w obydwu przypadkach.

A to lista rzeczy, które już sprawdzałem i nic z poniższych nie pomogło:

1. Serwis bębenka

2. Dokręcanie śrub siodełka

3. Wymiana siodełka

4. Wymieniłem suport na nowy. Nasmarowałem miski. Dokręciłem właściwym momentem

5. Wymieniłem śruby korby. Nasmarowałem. Dokręciłem właściwym momentem.

6. Testowałem na zwykłych butach (nie zatrzaskowych), więc to raczej nie zatrzaski

7. Pedałowałem raz jedną nogą raz drugą, więc to raczej nie łożyska w pedałach

8. Mycie roweru

9. Smarowanie łańcucha i korby

10. Żadna z linek nie styka sie z napędem

11. Śruby tarcz korby są dokręcone

Macie pomysł co jeszcze może powodować te stuki?

Napisano

Testowałeś w zwykłych butach,ale pedały te same? Podmień.Może cała korba delikatnie się wygina pod obciążeniem i zahacza o przerzutkę.W czasie jazdy na biegu który wydaje te dźwięki,reguluj baryłką przednią przerzutkę,aby ją odsunąć od łąńcucha.

Napisano

Jeśli chodzi o stukanie korby o prowadnice. Wiem, że pod obciążeniem się może wyginać ale problem jest na każdym biegu. Nawet na tym środkowym gdzie łańcuch jest w jej środku. Tam odstępy po obu stronach to jakies 0,5cm. Aż na tyle to się raczej nie wygnie.

Jeśli chodzi o buty to sprawdzałem na zwykłych nie zatrzaskowych. Nic to nie zmieniło więc zatrzaski wykluczam raczej.

Jeśli chodzi o pedały to sprawdzałem to będąc wpięty tylko w lewy zatrzask a prawą nogę mialem zupełnie luźno (zdjętą z pedała). Ani zatrzask ani łożysko prawego pedała nie wtedy nie pracowało. Potem to samo tylko na drugiej nodze. W ten sposób raczej wykluczyłem pedały. A problem pozostał.

Jeśli chodzi o mostek to nie sprawdzałem. Luzów na kierownicy nie czuje. Ale czy znów mostek pracuje tylko podczas pedałowania?

Zastanawia mnie czy może to wina zużytego łańcucha bądź tarcz korby? Nie są one w najlepszym stanie ale nigdzie nie wyczytałem nigdy, ze mogły by odpowiadać za takie stuki?

Napisano

Wez te pedaly przysmaruj, co ci szkodzi, tyle juz wymieniles to i to mozesz zrobic

Mieliście racje Panowie. Wystarczyło nasmarować gwinty obu pedałów.

Dzieki za pomoc

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...