cesi99 Napisano 13 Sierpnia 2016 Napisano 13 Sierpnia 2016 Witam. Operacja sprawiła, że moje wakacyjno-rowerowe plany zostały zaprzepaszczone, a więc chcę się pomału przygotować do treningów, które chcę zacząć od września. Czytając różne artykuły o kolarstwie, biegach natknąłem się na plan rowerowy Magazynu Rowerowego 2011 i chciałem się do niego stosować, ale niestety on zaczyna się od lutego. Jest tam jednak wrzesień i październik tylko że są to okresy startowe, a więc postanowiłem rozpocząć od treningu dla leniwych (wrzesień), a potem roztrenowanie (październik). Listopad, grudzień styczeń to plany biegowe. Oczywiscie do tego dojdzie siłownia 2x w tyg.. Cały plan (wresień i październik) są w strefie 2 (60-70%). Chciałbym poznać wasze opinie o planie Magazynu Rowerowego, czy ktoś z was go stosuje, stosował. Czy można zastąpić niekiedy MTB, szosą? WRZESIEŃ: 1 TYDZIEŃ: PON: --- WT: MTB=60min SR: BIEG CZW: SZOSA=90min PT: --- SOB: MTB=70min NIEDZ: SZOSA=90min 2 TYDZIEŃ: PON: --- WT: SZOSA=60min SR: BIEG CZW: SZOSA=90mIn PT: --- SOB: MTB=70min NIEDZ: SZOSA=90min 3 TYDZIEŃ PON: --- WT: MTB=60min SR: SZOSA=60min CZW: --- PT: SZOSA=60min SOB: MTB GÓRY=90min NIEDZ: SZOSA=90min 4 TYDZIEŃ PON: --- WT: MTB: 90min SRODA: SZOSA=70min CZW:--- PT: SZOSA=30MIN (2X2min strefa 4 80-90%) SOB: --- NIEDZ: MARATON=100min PAŹDZIERNIK 1 TYDZIEŃ PON: --- WT: SZOSA=80min (2x5min strefa 4) SR: --- CZW: SZOSA=90min PT: --- SOB: MTB=70min (2x3min strefa 4) NIEDZ: SZOSA=90min 2 TYDZIEŃ PON: SZOSA=110min WT: SZOSA=70min (2x3min strefa 4) SR: --- CZW: SZOSA=90min PT: --- SOB: MTB=60min (2x3min strefa 4) NIEDZ: SZOSA=90min 3 TYDZIEŃ PON: --- WT: SZOSA=60min SR: --- CZW: SZOSA=90min PT: --- SOB: MTB=60min NIEDZ: SZOSA=90min 4 TYDZIEŃ PON: --- WT: SZOSA=90min SR: --- CZW: SZOSA=60min PT: --- SOB: SZOSA=60min NIEDZ: MTB=60min
dywyn Napisano 15 Sierpnia 2016 Napisano 15 Sierpnia 2016 Zacznij budować bazę tlenową bez specjalnych planów treningowych. Systematycznie zwiększaj czas jaki poświęcasz na trening i nie zaczynaj zbyt mocno. Zadbaj o mięśnie stabilizacji centralnej. Ćwicz z ciężarem własnego ciała. Unikniesz dzięki temu niepotrzebnych dolegliwości bólowych i zmniejszysz szanse na kontuję. Jak najbardziej możesz zamienić mtb na szosę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.