Skocz do zawartości

[Kaseta] 7-rzędowa?

WrednaSzlama

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Planuję zakup używanego roweru do jazdy rekreacyjnej, dlatego mój budżet jest niewielki. Naczytałem się na forum, żeby nie kupować wolnobiegu, tylko kasetę i że kasety zaczynają się od 8 biegów. Znalazłem taki składany rower na częściach STX RC i posiada on kasetę 7-rzędową. Jest to dobrym rozwiązaniem czy nadal zalicza się do wolnobiegów? Bo trochę nie rozumiem.

Napisano

7-rzędowa kaseta to nie wolnobieg , jest to dobre rozwiązanie (normalny bębenek i kaseta jak dla 8/9/10s) ale nieco stare - na bębenek pod 7s założysz tylko kasetę 7s. STX RC to dobra stara grupa (taki odpowiednik obecnego Deore) , jeśli nie zajechany to jeszcze sporo posłuży.

Napisano

Planuję zakup używanego roweru do jazdy rekreacyjnej, dlatego mój budżet jest niewielki. Naczytałem się na forum, żeby nie kupować wolnobiegu, tylko kasetę i że kasety zaczynają się od 8 biegów. Znalazłem taki składany rower na częściach STX RC i posiada on kasetę 7-rzędową. Jest to dobrym rozwiązaniem czy nadal zalicza się do wolnobiegów? Bo trochę nie rozumiem.

Zapomniałem z tego wszystkiego dodać linku do ogłoszenia :) za dużo na zdjęciach nie widać, ale może coś pomoże.

http://olx.pl/oferta/rower-gorski-CID767-IDb2nQ1.html#a8497fca3c

Napisano

Policz zęby na najmniejszej zębatce z tyłu - jak jest 11 lub 12 to jest kaseta (ewentualnie biały kruk wśród wolnobiegów, ale nie sądzę).

Na bębenek 7sp można założyć kasetę 9sp bez ostatniej zębatki i obsługując to 9 rzędową manetką mieć 8 biegów :sorcerer: Popełniłem takie coś w rowerze taty.

PS:

Wygląda z daleka na kasetę. W sumie spoko rower, ale ta korba to pasuje jak świni siodło :sick:

Napisano

Źle się nie prezentuje , ale troch marne zdjęcia i opis. Na plus to sztywny wideł - lepsze to niż marny , ciężki uginacz.

Dopytaj się jaka jest tam dokładnie piasta , być może będzie normalna pod 8/9/10s tylko z podkładka dla 7s bo tak wymusiły manetki.

Na bębenek 7sp można założyć kasetę 9sp bez ostatniej zębatki i obsługując to 9 rzędową manetką mieć 8 biegów [:sorcerer:] Popełniłem takie coś w rowerze taty.

Takiego rozwiązania nigdy nie widziałem i nawet do głowy by mi nie wpadło. A jak to się trzymało bez ostatniej zębatki która ma ząbki pod nakrętkę ?

Napisano

Na bębenek 7sp można założyć kasetę 9sp bez ostatniej zębatki i obsługując to 9 rzędową manetką mieć 8 biegów :sorcerer: Popełniłem takie coś w rowerze taty.

Nie taniej wyszłoby kupno nowego bębenka? :D

Dopytaj się jaka jest tam dokładnie piasta , być może będzie normalna pod 8/9/10s tylko z podkładka dla 7s bo tak wymusiły manetki.

Postaram się dopytać, ale ciężko to widzę. Gość niby sam składał ten rower, a jak do niego zadzwoniłem, to nie wiedział nawet, jaki rozmiar ramy i ile biegów tam ma ;)

Napisano

Jak znajdziesz bębenek 8sp do tak starej piasty to może i taniej, ale trzeba też uwzględnić, że się piasta poszerzy - trzeba wymienić oś na dłuższą, wypadałoby przesunąć obręcz w kierunku kasety i trzeba rozginać widełki na 135 mm. No chyba, że źle to sobie wyobrażam :sweat:  

Ja kasetę miałem, luźne manetki 9sp akurat też. A nie usuwałem zębatki 11T tylko największą - tą od strony koła.

Napisano

Ciekawe, bo mam 2 piasty 7sp i obie mają 130 mm - obie Shimano. Rozstaw widełek w moich starych rowerach też tyle wynosił.

Zresztą jak po zmianie bębenka miałoby się nic nie zmienić? Nawet gdyby było w szerszym bębenku głębiej łożysko to ostatnia zębatka wypadłaby za blisko haka i klops.

Napisano

Dowiedziałem się. Długość ramy pod siodłem 54cm, więc na 185cm wzrostu, 86cm noga chyba będzie w sam raz.
Najmniejsza zębatka ma 11 zębów. Piasta po 7 biegów.
No i właśnie mam dylemat, czy brać, czy szukać jednak czegoś 8s+.

Napisano

Rowerek jest w takim stanie, że dla samych części już warto. Raczej na pewno jest tam kaseta. Coś w stylu HG-41. A ilu rzędowy jest bębenek zależy od modelu piasty. Jeśli tak jak obie zmieniarki jest z grupy STX to jest możliwość, że jest tylko pod 7rz. 

Napisano

Ciekawe, bo mam 2 piasty 7sp i obie mają 130 mm - obie Shimano. Rozstaw widełek w moich starych rowerach też tyle wynosił.

Nic nie zwykłego , bo te same  piasty najpopularniejszego w latach '90  EXAGE FH-HG40/HG50 pod 7s występowały z trzema szerokościami (126/130/135).

Ramy MTB w latach '90 (strikto MTB , anie jakieś wynalazki i makrokesze) miały 135 , 130 to miały relikty początku lat '80 a nie ramy z przed 15-20lat.

Napisano

Mógłby mi ktoś przybliżyć hierarchię napędu tego ze średniej i wyższej klasy?
Wiem, że z Deore najwyżej stoi XT.
XTR > XT > Deore (samo) > STX RC > STX > Deore LX > Alivio   - dobrze myślę?
Gdzie tutaj umieścić Deore DX?
Bo znalazłem jeszcze jeden rowerek i nie wiem, czy nie konkuruje z tamtym w tej cenie :)
http://olx.pl/oferta/rower-gorski-k2-88-comp-supersize-na-dx-kola-26-CID767-IDgkEgh.html#9e1c4c1d09

Napisano

Deore DX to osprzęt z 1 połowy lat 90-tych. STX to odpowiednik dzisiejszego Deore przy czym STX RC stał ciut wyżej a są z 2-giej połowy lat 90-tych. Deore LX to grupa niżej od XT do roku bodajże 2008. 

Napisano

XTR - XT - DX - LX - Exage - Altus - Tourney. W '94 już wypadł z katalogu. Ja bym brał K2, chociaż z drugiej strony ten pierwszy bardziej mi się podoba, no i ma v-ki.

Napisano
XTR - XT - DX - LX - Exage - Altus - Tourney. W '94 już wypadł z katalogu. Ja bym brał K2, chociaż z drugiej strony ten pierwszy bardziej mi się podoba, no i ma v-ki.

Właśnie tak średnio ten K2 przez hamulce, a nie widzi mi się ich wymieniać. No i przednią przerzutkę ma zwykłą shimano.

A co powiesz o takim rowerku?

http://olx.pl/oferta/rower-deore-26-poznan-CID767-IDh2hzB.html#9e1c4c1d09

http://olx.pl/oferta/niagara-deore-xt-CID767-IDfuTAJ.html#ff37dbb71a

Napisano

No i przednią przerzutkę ma zwykłą shimano.

Ta FD to też DX :) Stan osprzętu w sumie super, w niagarze też chyba nienajgorzej, więc może niagara? Rama cr-mo, raczej nie ma obaw, że pęknięta czy coś jak przy starym alu. Jedynie średniawe prowadzenie linek, ale to już szczegół.

Napisano

Ta FD to też DX :) Stan osprzętu w sumie super, w niagarze też chyba nienajgorzej, więc może niagara? Rama cr-mo, raczej nie ma obaw, że pęknięta czy coś jak przy starym alu. Jedynie średniawe prowadzenie linek, ale to już szczegół.

Dzwoniłem po tą niagarę - sprzedawca bardzo przyjemny, podeśle mi jeszcze jakieś zdjęcia manetek. Ciekawe tylko jak z wagą tego roweru, rama chromo-molibdenowa dużo cięższa od aluminiowej? Bo pan niestety nie ma jak zważyć, a chyba wziąłbym ten sprzęt, skoro mówicie, że kaseta 7-biegowa (bo taka chyba w tym rowerze zamontowana) też w porządku, tym bardziej osprzęt XT :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...