WrednaSzlama Napisano 13 Sierpnia 2016 Napisano 13 Sierpnia 2016 Planuję zakup używanego roweru do jazdy rekreacyjnej, dlatego mój budżet jest niewielki. Naczytałem się na forum, żeby nie kupować wolnobiegu, tylko kasetę i że kasety zaczynają się od 8 biegów. Znalazłem taki składany rower na częściach STX RC i posiada on kasetę 7-rzędową. Jest to dobrym rozwiązaniem czy nadal zalicza się do wolnobiegów? Bo trochę nie rozumiem.
Tatanka Napisano 13 Sierpnia 2016 Napisano 13 Sierpnia 2016 Kasety 7 rzędowe są jak najbardziej dostępne.
gtb Napisano 13 Sierpnia 2016 Napisano 13 Sierpnia 2016 7-rzędowa kaseta to nie wolnobieg , jest to dobre rozwiązanie (normalny bębenek i kaseta jak dla 8/9/10s) ale nieco stare - na bębenek pod 7s założysz tylko kasetę 7s. STX RC to dobra stara grupa (taki odpowiednik obecnego Deore) , jeśli nie zajechany to jeszcze sporo posłuży.
Marcin86Poznan Napisano 13 Sierpnia 2016 Napisano 13 Sierpnia 2016 Jak masz możliwość daj zdjęcie to pewnie koledzy więcej powiedzą na temat roweru oraz jego stanu.
WrednaSzlama Napisano 13 Sierpnia 2016 Autor Napisano 13 Sierpnia 2016 Planuję zakup używanego roweru do jazdy rekreacyjnej, dlatego mój budżet jest niewielki. Naczytałem się na forum, żeby nie kupować wolnobiegu, tylko kasetę i że kasety zaczynają się od 8 biegów. Znalazłem taki składany rower na częściach STX RC i posiada on kasetę 7-rzędową. Jest to dobrym rozwiązaniem czy nadal zalicza się do wolnobiegów? Bo trochę nie rozumiem. Zapomniałem z tego wszystkiego dodać linku do ogłoszenia za dużo na zdjęciach nie widać, ale może coś pomoże. http://olx.pl/oferta/rower-gorski-CID767-IDb2nQ1.html#a8497fca3c
seraph Napisano 13 Sierpnia 2016 Napisano 13 Sierpnia 2016 Policz zęby na najmniejszej zębatce z tyłu - jak jest 11 lub 12 to jest kaseta (ewentualnie biały kruk wśród wolnobiegów, ale nie sądzę). Na bębenek 7sp można założyć kasetę 9sp bez ostatniej zębatki i obsługując to 9 rzędową manetką mieć 8 biegów Popełniłem takie coś w rowerze taty. PS: Wygląda z daleka na kasetę. W sumie spoko rower, ale ta korba to pasuje jak świni siodło
gtb Napisano 13 Sierpnia 2016 Napisano 13 Sierpnia 2016 Źle się nie prezentuje , ale troch marne zdjęcia i opis. Na plus to sztywny wideł - lepsze to niż marny , ciężki uginacz. Dopytaj się jaka jest tam dokładnie piasta , być może będzie normalna pod 8/9/10s tylko z podkładka dla 7s bo tak wymusiły manetki. Na bębenek 7sp można założyć kasetę 9sp bez ostatniej zębatki i obsługując to 9 rzędową manetką mieć 8 biegów [] Popełniłem takie coś w rowerze taty. Takiego rozwiązania nigdy nie widziałem i nawet do głowy by mi nie wpadło. A jak to się trzymało bez ostatniej zębatki która ma ząbki pod nakrętkę ?
WrednaSzlama Napisano 13 Sierpnia 2016 Autor Napisano 13 Sierpnia 2016 Na bębenek 7sp można założyć kasetę 9sp bez ostatniej zębatki i obsługując to 9 rzędową manetką mieć 8 biegów Popełniłem takie coś w rowerze taty. Nie taniej wyszłoby kupno nowego bębenka? Dopytaj się jaka jest tam dokładnie piasta , być może będzie normalna pod 8/9/10s tylko z podkładka dla 7s bo tak wymusiły manetki. Postaram się dopytać, ale ciężko to widzę. Gość niby sam składał ten rower, a jak do niego zadzwoniłem, to nie wiedział nawet, jaki rozmiar ramy i ile biegów tam ma
Tatanka Napisano 13 Sierpnia 2016 Napisano 13 Sierpnia 2016 Cenowo wychodzi chyba nieźle.2/3 ceny to sam napęd.Jeśli przebieg nie cofnięty
Marcin86Poznan Napisano 13 Sierpnia 2016 Napisano 13 Sierpnia 2016 Sam składał i nie wie jaki rozmiar ramy... Podejrzewam, że roweru sam nie składam tylko handluje i pochodzi z Niemiec;) Rama w bardzo ładnym stanie widać, że nie służył do ostrej jazdy bez trzymanki.
seraph Napisano 13 Sierpnia 2016 Napisano 13 Sierpnia 2016 Jak znajdziesz bębenek 8sp do tak starej piasty to może i taniej, ale trzeba też uwzględnić, że się piasta poszerzy - trzeba wymienić oś na dłuższą, wypadałoby przesunąć obręcz w kierunku kasety i trzeba rozginać widełki na 135 mm. No chyba, że źle to sobie wyobrażam Ja kasetę miałem, luźne manetki 9sp akurat też. A nie usuwałem zębatki 11T tylko największą - tą od strony koła.
Tatanka Napisano 13 Sierpnia 2016 Napisano 13 Sierpnia 2016 Z tego co się dzisiaj dowiedziałem(pozdrawiam GTB)to rozstaw widełek nawet w starych mtb wynosi 135 mm
seraph Napisano 13 Sierpnia 2016 Napisano 13 Sierpnia 2016 Ciekawe, bo mam 2 piasty 7sp i obie mają 130 mm - obie Shimano. Rozstaw widełek w moich starych rowerach też tyle wynosił. Zresztą jak po zmianie bębenka miałoby się nic nie zmienić? Nawet gdyby było w szerszym bębenku głębiej łożysko to ostatnia zębatka wypadłaby za blisko haka i klops.
WrednaSzlama Napisano 13 Sierpnia 2016 Autor Napisano 13 Sierpnia 2016 Dowiedziałem się. Długość ramy pod siodłem 54cm, więc na 185cm wzrostu, 86cm noga chyba będzie w sam raz.Najmniejsza zębatka ma 11 zębów. Piasta po 7 biegów.No i właśnie mam dylemat, czy brać, czy szukać jednak czegoś 8s+.
beskid Napisano 13 Sierpnia 2016 Napisano 13 Sierpnia 2016 Rowerek jest w takim stanie, że dla samych części już warto. Raczej na pewno jest tam kaseta. Coś w stylu HG-41. A ilu rzędowy jest bębenek zależy od modelu piasty. Jeśli tak jak obie zmieniarki jest z grupy STX to jest możliwość, że jest tylko pod 7rz.
Tatanka Napisano 13 Sierpnia 2016 Napisano 13 Sierpnia 2016 A no ciekawe seraph.Widać bywa różnie. A co do roweru,to cena dobra z tym osprzętem.
gtb Napisano 13 Sierpnia 2016 Napisano 13 Sierpnia 2016 Ciekawe, bo mam 2 piasty 7sp i obie mają 130 mm - obie Shimano. Rozstaw widełek w moich starych rowerach też tyle wynosił. Nic nie zwykłego , bo te same piasty najpopularniejszego w latach '90 EXAGE FH-HG40/HG50 pod 7s występowały z trzema szerokościami (126/130/135). Ramy MTB w latach '90 (strikto MTB , anie jakieś wynalazki i makrokesze) miały 135 , 130 to miały relikty początku lat '80 a nie ramy z przed 15-20lat.
woojj Napisano 13 Sierpnia 2016 Napisano 13 Sierpnia 2016 Rower ma wymieniony napęd, więc warto ;-) STX rc jeśli sprawny bije na łeb nowe alivio 4000.
WrednaSzlama Napisano 13 Sierpnia 2016 Autor Napisano 13 Sierpnia 2016 Mógłby mi ktoś przybliżyć hierarchię napędu tego ze średniej i wyższej klasy?Wiem, że z Deore najwyżej stoi XT.XTR > XT > Deore (samo) > STX RC > STX > Deore LX > Alivio - dobrze myślę?Gdzie tutaj umieścić Deore DX?Bo znalazłem jeszcze jeden rowerek i nie wiem, czy nie konkuruje z tamtym w tej cenie http://olx.pl/oferta/rower-gorski-k2-88-comp-supersize-na-dx-kola-26-CID767-IDgkEgh.html#9e1c4c1d09
beskid Napisano 13 Sierpnia 2016 Napisano 13 Sierpnia 2016 Deore DX to osprzęt z 1 połowy lat 90-tych. STX to odpowiednik dzisiejszego Deore przy czym STX RC stał ciut wyżej a są z 2-giej połowy lat 90-tych. Deore LX to grupa niżej od XT do roku bodajże 2008.
nieborak Napisano 13 Sierpnia 2016 Napisano 13 Sierpnia 2016 XTR - XT - DX - LX - Exage - Altus - Tourney. W '94 już wypadł z katalogu. Ja bym brał K2, chociaż z drugiej strony ten pierwszy bardziej mi się podoba, no i ma v-ki.
WrednaSzlama Napisano 13 Sierpnia 2016 Autor Napisano 13 Sierpnia 2016 XTR - XT - DX - LX - Exage - Altus - Tourney. W '94 już wypadł z katalogu. Ja bym brał K2, chociaż z drugiej strony ten pierwszy bardziej mi się podoba, no i ma v-ki. Właśnie tak średnio ten K2 przez hamulce, a nie widzi mi się ich wymieniać. No i przednią przerzutkę ma zwykłą shimano. A co powiesz o takim rowerku? http://olx.pl/oferta/rower-deore-26-poznan-CID767-IDh2hzB.html#9e1c4c1d09 http://olx.pl/oferta/niagara-deore-xt-CID767-IDfuTAJ.html#ff37dbb71a
Ros Napisano 13 Sierpnia 2016 Napisano 13 Sierpnia 2016 XTR - XT - DX - LX - Exage - Altus - Tourney. A propos hierarchii grup osprzętu Shimano poniżej macie ściągi w linkach poniżej: 1990-1999 - http://www.fa-technik.adfc.de/Hersteller/Shimano/Gruppen.html 2000-2006 - http://www.fa-technik.adfc.de/Hersteller/Shimano/Gruppen2000.html
nieborak Napisano 13 Sierpnia 2016 Napisano 13 Sierpnia 2016 No i przednią przerzutkę ma zwykłą shimano. Ta FD to też DX Stan osprzętu w sumie super, w niagarze też chyba nienajgorzej, więc może niagara? Rama cr-mo, raczej nie ma obaw, że pęknięta czy coś jak przy starym alu. Jedynie średniawe prowadzenie linek, ale to już szczegół.
WrednaSzlama Napisano 13 Sierpnia 2016 Autor Napisano 13 Sierpnia 2016 Ta FD to też DX Stan osprzętu w sumie super, w niagarze też chyba nienajgorzej, więc może niagara? Rama cr-mo, raczej nie ma obaw, że pęknięta czy coś jak przy starym alu. Jedynie średniawe prowadzenie linek, ale to już szczegół. Dzwoniłem po tą niagarę - sprzedawca bardzo przyjemny, podeśle mi jeszcze jakieś zdjęcia manetek. Ciekawe tylko jak z wagą tego roweru, rama chromo-molibdenowa dużo cięższa od aluminiowej? Bo pan niestety nie ma jak zważyć, a chyba wziąłbym ten sprzęt, skoro mówicie, że kaseta 7-biegowa (bo taka chyba w tym rowerze zamontowana) też w porządku, tym bardziej osprzęt XT
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.