Davaeorn Napisano 9 Sierpnia 2016 Napisano 9 Sierpnia 2016 Witam, Po dłuższych zastanowieniach na temat typu roweru jaki chciałbym mieć, doszedłem do wniosku, że rower cyclocrossowy będzie najlepiej spełniał moje potrzeby. Aczkolwiek zanim do modeli - pytanie - czy aby na pewno. Jeździć będę zarówno po płaskim asfalcie, jak i w górach (karkonoszach) - całkowicie amatorsko, żadne wyścigi itd. I pytanie - czy rama cyclocrossa wytrzyma karkonosze? Ważę 70kg, mam 190cm wzrostu. Druga sprawa - widelec - większość ma sztywny, ale widziałem też rowery z amortyzowanym przodem - czy to ma sens w tym budżecie? No i wreszcie - jaki rower? Totalnie się nie orientuje jakie marki warto w tej cenie rozważyć. Tak więc proszę o pomoc. Budżet w ostateczności do nagięcia - zwłaszcza, gdyby trafiła się promocja jakaś fajna po sezonowa - rower będę kupował najwcześniej za miesiąc. Dziękuję za pomoc.
Gość Napisano 9 Sierpnia 2016 Napisano 9 Sierpnia 2016 Cyclocross z amortyzatorem ? Jakies dziwne rowery ogladasz chyba....na pewno chodzi CI o cyclocrossa ? Co do wytrzymałości, pod 70kg dla cyclocrossa nie powinno byc najmniejszego problemu.
Davaeorn Napisano 9 Sierpnia 2016 Autor Napisano 9 Sierpnia 2016 Może coś pomyliłem rzeczywiście, ale widziałem rowery wyglądające jak skrzyżowanie szosówki (baranek) z mtb (amortyzowany przód). A dla siebie, skoro wytrzyma moje znaczne kilogramy, jak najbardziej chcę CC - tylko teraz jaki? Co sądzicie o tym - nazwa firmy totalnie nic mi nie mówi... guerciotti-antares-cross-aksium-2 - za 3800zł? (nie mogę podrzucić linka do strony)
Ros Napisano 9 Sierpnia 2016 Napisano 9 Sierpnia 2016 Co sądzicie o tym - nazwa firmy totalnie nic mi nie mówi... Firma istnieje od 1964 r. a jeśli chodzi o o cyclocross to osiągnięcia ich zespołu przedstawiają się tak raczej skromnie: 2 Professionial World Championships7 Amateur World Championships:1 Open World Championship1 World Cup6 Italian Amateur National Championships4 Italian Elite National Championships1 Italian Under 23 National Championship2 Italian Junior National Championships5 Belgium Professional National Championships2 German Amateur National Championships2 German Professional National Championships6 Danish Amateur National Championships Model, który znalazłeś to ten - http://www.guerciotti.it/en/bikes/cross-bikes/antares-cross-01?
Davaeorn Napisano 9 Sierpnia 2016 Autor Napisano 9 Sierpnia 2016 Firma istnieje od 1964 r. a jeśli chodzi o o cyclocross to osiągnięcia ich zespołu przedstawiają się tak raczej skromnie: Cytat 2 Professionial World Championships 7 Amateur World Championships: 1 Open World Championship 1 World Cup 6 Italian Amateur National Championships 4 Italian Elite National Championships 1 Italian Under 23 National Championship 2 Italian Junior National Championships 5 Belgium Professional National Championships 2 German Amateur National Championships 2 German Professional National Championships 6 Danish Amateur National Championships też mówię, że jakaś bieda-nikomu nie znana firemka :D Tak, to dokładnie ten rower - nawet żółty jest ładniejszy niż niebieski którego znalazłem Jest on warty tych pieniędzy? (3800zł)? EDIT: różnicę jedną znalazłem. Ten co wkleiłeś, ma Campagnolo 10v, ten co ja znalazłem ma Shimano Sora 9s...
Ros Napisano 9 Sierpnia 2016 Napisano 9 Sierpnia 2016 Tak, to dokładnie ten rower - nawet żółty jest ładniejszy niż niebieski którego znalazłem Jest on warty tych pieniędzy? (3800zł)? EDIT: różnicę jedną znalazłem. Ten co wkleiłeś, ma Campagnolo 10v, ten co ja znalazłem ma Shimano Sora 9s... Czy jest warty? Jak dla mnie trochę sporo, biorąc pod uwagę klasę osprzętu (Sora i Campagnolo Veloce to najniższe grupy). Ja bym się zastanowił nad tym Authorem: http://pl.author.eu/adventure/author-ronin-2016-ua42871501 Stalowa rama, osprzęt to bardzo dobra Tiagra w najnowszej odsłonie. W tym sklepie możesz go wyrwać za 3654 zł (katalogowa to 4299), ale tylko rozmiar 50 i 58. EDYTA: Tylko to jest gravel więc nie wiem czy nadaje się na Karkonosze czy też jakiś cięższy teren.
Davaeorn Napisano 9 Sierpnia 2016 Autor Napisano 9 Sierpnia 2016 Author mi się wybitnie nie podoba z wyglądu. Ale to naprawdę wybitnie A co z np. Giant Anyroad 1 bądź 2? Ktoś to używał może? Tyle co widzę, to rama kształtu sugerującego, że lepiej poradzi sobie na trudniejszym terenie, ale więcej nie umiem ocenić o - i jeszcze jeden - Giant TCX SLR 2016 - rama bardziej szosowa, osprzęt Shimano 105 - ale jest trochę droższy (4700zł)
Pitof Napisano 11 Sierpnia 2016 Napisano 11 Sierpnia 2016 Główna różnica pomiędzy Anyroad, a TCX leży w geometrii. Ten pierwszy to taki gravel z bardzo łagodną geometrią, na którym zajmiesz zrelaksowaną pozycję. Drugi natomiast to klasyczny rower przełajowy.
Davaeorn Napisano 11 Sierpnia 2016 Autor Napisano 11 Sierpnia 2016 http://allegro.pl/przelaj-guerciotti-equipe-carbon-sora-nowy-i6365861611.html Carbon za 4000zł? To tak się da?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.