pawelTBU Napisano 8 Sierpnia 2016 Napisano 8 Sierpnia 2016 Cześć, to mój pierwszy post na tym forum więc wybaczcie ew błędy [konstruktywna krytyka mile widziana ] przymierzam się do zakupu roweru do potrzeb rekreacyjnych i mimo wstępnego szukania roweru MTB [jakoś mi stylistyka bardziej podchodzi] w końcu doszedłem do wniosku że przy moim sposobie jeżdżenia cross będzie odpowiedniejszy. Pierwszym typem był oczywiście produkt komercyjny EVADO 3.0 lub 4.0/ bo ładny, bo firma taka Polska itp/ kilka chwil na forum odmieniło moje poglądy i jestem na etapie 2 modeli: Caledon DB AL i Kands Avangarde 2016. Przeglądając wyposażenie wychodzi w sumie na to samo choć w cenie różnica prawie 400zł. czy ktoś może mnie uświadomić skąd taka różnica?? Po przeczytaniu forum przed Kandsem wstrzymuje mnie omawiana tu wiele razy pozycja za kierownicą, czy rzeczywiście jest tak bardzo "wyciągnięta"? czy ktoś mający styczność z oboma rowerami mógłby się wypowiedzieć?? na koniec mam pytanie o samą wielkość ramy w omawianych egzemplarzach. Siadająć na EVADO 2.0 w sklepie /akurat tylko taki mieli na stanie/ wygodniej mi było na M, o ile Caledon jest zwymiarowany na necie o tyle Kands nie ma nigdzie podanych wymiarów i nie wiem jak to wygląda LIVE. Nigdzie w moich okolicach nie znajdę ich w sklepie aby móc spokojnie usiąść. 183cm to mój wzrost. Z góry dzięki za pomoc w temacie.
Charvel Napisano 8 Sierpnia 2016 Napisano 8 Sierpnia 2016 http://www.forumrowerowe.org/topic/188664-geometria-geometria-rowerow-transroweru/ Oba mają bardzo zbliżoną (jeśli nie identyczną) ramę.
pawelTBU Napisano 8 Sierpnia 2016 Autor Napisano 8 Sierpnia 2016 z tych wymiarów wynika że musiał bym mieć albo S albo ręce jak małpa długie tyle że przy s-ce kolanami wybiję sobie zęby??
Charvel Napisano 8 Sierpnia 2016 Napisano 8 Sierpnia 2016 Przy Twoim wzroście celował bym ramy 21" w produktach transroweru
pawelTBU Napisano 8 Sierpnia 2016 Autor Napisano 8 Sierpnia 2016 Jestem laikiem w temacie więc ciężko mi dyskutować, mam 15 letniego Gianta MTB z ramą 19" i jest oczywiście za mały, natomiast evado 2.0 w sklepie w rozmiarze M bardzo mi pasował. czy te 21' nie będzie przesadzone?? możesz się odnieść w tej kwestii do caledona?? też 21' czy może jednak 19??
Charvel Napisano 8 Sierpnia 2016 Napisano 8 Sierpnia 2016 Piszę na podstawie własnego doświadczenia - 178cm/ 19" Kands Maestro był w sam raz. 17" była za mała, 21" za duża. Co do Northeca - na oczy go nie widziałem. Pamiętaj, że produktu transroweru mają zwichrowaną geometrie - mają dłuższą od innych odległość od sztycy do mostka, mają dłuższy rozstaw kół.
pawelTBU Napisano 8 Sierpnia 2016 Autor Napisano 8 Sierpnia 2016 no własnie o tej geometrii wiem, stąd też pytanie, jak się na tym jeździ??
Charvel Napisano 8 Sierpnia 2016 Napisano 8 Sierpnia 2016 Bardziej pochylony Kierownica szersza o jakieś 5cm, dłuższy - czyli mówiąc inaczej: jesteś mniej zwrotny. Przesiadłem się z takowego na Krossa Evado 7 i jeździ mi się "wygodniej" - bardziej wyprostowana sylwetka, subiektywne odczucie większej manewrowości (aczkolwiek 28/29 nigdy nie będzie tak zwrotny jak 26 - o czym trzeba pamiętać )
pawelTBU Napisano 8 Sierpnia 2016 Autor Napisano 8 Sierpnia 2016 no właśnie tego wyciągnięcia się obawiam.....
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.