Wiecza Napisano 7 Sierpnia 2016 Napisano 7 Sierpnia 2016 Witam, posiadam rower Unibike Fusion z 2014 roku,i chialbym zmienic korbe na cos lepszego bo moja juz nie daje rady? Co polecacie? Specyfikacja roweru http://katalog.bikeworld.pl/2014/web/produkt/rowery/mtb_26_hardtail/unibike/38450/fusion_3
Tatanka Napisano 7 Sierpnia 2016 Napisano 7 Sierpnia 2016 Jaki budżet? Planowany jest jakiś upgrade na 9 ?Może sama wymiana tarcz?
Mod Team Puklus Napisano 7 Sierpnia 2016 Mod Team Napisano 7 Sierpnia 2016 Jak korba na 9 to proponował bym tez przerzutkę wymienić.
Tatanka Napisano 7 Sierpnia 2016 Napisano 7 Sierpnia 2016 Jeżdżę na 9 z kasetą 8 i nie ma problemów.A autor postu może z czasem wymienić
Wiecza Napisano 7 Sierpnia 2016 Autor Napisano 7 Sierpnia 2016 Ok 300zl,raczej nie planuje na chwile obecna:)problemem jest to ze tarcze sie powyginaly:/a przerzutke jaka proponujecie?jakies propozycje?jako ze ostatnimi czasy zaczalem duzo wiecej smigac na rowerku to chcialbym go troche podrasowac:]
Tatanka Napisano 7 Sierpnia 2016 Napisano 7 Sierpnia 2016 Ja bym brał najtańsze Alivio z suportem octalink.Obsłuży napęd 8 rzedowy,choć jest dedykowane 9.Sam tak jeżdżę i jest ok.Przerzutkę,jeśli jest dobra nie ma sensu zmieniać
Mod Team Puklus Napisano 7 Sierpnia 2016 Mod Team Napisano 7 Sierpnia 2016 Sens może przyjść wtedy kiedy po godzinie regulacji nadal nie będzie zadowolony z pracy przerzutki ale nie każdemu to przeszkadza.
Wiecza Napisano 7 Sierpnia 2016 Autor Napisano 7 Sierpnia 2016 na razie priorytetem jest korba,gdyz jazda z krzywa tarcza jest irytujaca, tym bardziej ze wlasciwie pogielo ja po malym przebiegu, dlatego chcialbym cos twardszego o reszcie bede myslal pozniej:]
Tatanka Napisano 7 Sierpnia 2016 Napisano 7 Sierpnia 2016 Emeryt.No to niech bierze.Twoja reputacja mnie przekonuje Sama tarcza to koszt kilkudziesięciu zł.Po to korba ma wymienne tarcze,żeby to robić
Mod Team Puklus Napisano 7 Sierpnia 2016 Mod Team Napisano 7 Sierpnia 2016 Wiecie, da się to ustawić idealnie, w jednych setach lepiej niż w innych, ważnym jest nawet sama rama na jakiej to jest zamontowane. Wiem jedno że np przerzutki deore 510 z korba 510 sa idealnie ustawialne, natomiast 760 już nie. Ale przy 9sp mówimy o 44t, przy 48t już nie jest tak pięknie. Musicie tez pamiętać, ze 10 lat temu inaczej się budowało rowery niż dziś. Baczną uwagę zwracać na kąty podsiodłówki w waszych ramach i tych na które sa przerzutki. Czasami odstępstwa są tak duże, ze mimo spasowania sprzętu, nie ma prawa to działać poprawnie. Sama tarcza to koszt kilkudziesięciu zł.Po to korba ma wymienne tarcze,żeby to robićPrawdę głosisz, jednak jeżeli korba jest na kwadrat, jej gibkość potrafi zdenerwować co bardziej umięśnionych bikerów
Tatanka Napisano 7 Sierpnia 2016 Napisano 7 Sierpnia 2016 Jeśli problemem jest sama tarcza,to osobiście wymienił bym tylko ją.A jeśli suport,to przeszedł bym na octalink lub oś zintegrowaną.Nowe Alivio chyba już ją ma,czyli jest w przystępnej cenie
Yassey Napisano 7 Sierpnia 2016 Napisano 7 Sierpnia 2016 Ha! Sam mam identyczny rower z tego samego roku i również środkowa zębatka jest wygięta po niezbyt wielkim przebiegu. Czy doradzanie ich wymiany, jeśli tak się wyginają to dobry pomysł? A może winna jest guma od gaci, z którą seryjnie ten rower sprzedawano (CN-HG40)? Moim zdaniem lepiej korbę z suportem od razu wymienić, przy okazji na coś sztywniejszego niż kwadrat, przynajmniej ja tak zamierzam zrobić. Nie wiem tylko co tam wsadzić, więc tak jak autor chętnie poczytam o możliwościach/propozycjach od bardziej doświadczonych :-).
Wiecza Napisano 8 Sierpnia 2016 Autor Napisano 8 Sierpnia 2016 Zamowilem tarcze,ale to raczej chwilowe rozwiazanie, bo juz to przerabialem:] ale dalej na tapecie jest korba, co polecacie? Jesli mozna to prosillbym o jakis konkretne modele
nemo2009 Napisano 8 Sierpnia 2016 Napisano 8 Sierpnia 2016 Korba Acera M 361 występuje również w wersji ze suportem na octalink. Zamowilem tarcze,ale to raczej chwilowe rozwiazanie Doradzam również kupić łańcuch,najlepiej KMC X8,z tańszych. Kaseta pewnie tez dogorywa,przy jeździe siłowej. .A jeśli suport,to przeszedł bym na octalink lub oś zintegrowaną. Przy jeździe siłowej oś zintegrowaną słabo widzę.
KBS Napisano 8 Sierpnia 2016 Napisano 8 Sierpnia 2016 Tatanka, dnia 07 Sie 2016 - 11:46 PM, napisał: .A jeśli suport,to przeszedł bym na octalink lub oś zintegrowaną. Przy jeździe siłowej oś zintegrowaną słabo widzę. A dlaczego? Moim zdaniem jeżeli już decyduje się na wymianę to tylko na zintegrowaną oś. Zwłaszcza, że autor wspomina o upgradzie. Same plusy (wynik moich doświadczeń): waga, sztywność, łatwość w ewentualnym demontażu, brak konieczności wyciągania i smarowania skrzypiącego suportu (w razie czego stosunkowo niedużym kosztem ok 50 PLN sobie wymieni po 2-3 latach jeżeli pojawi się jakiś problem- jeżeli w ogóle).
nemo2009 Napisano 8 Sierpnia 2016 Napisano 8 Sierpnia 2016 A dlaczego? Moim zdaniem jeżeli już decyduje się na wymianę to tylko na zintegrowaną oś. Zwłaszcza, że autor wspomina o upgradzie. Autor tego tematu,jeździ siłowo i potrzebuje korby pancernej typu Truvativ Hussefelt. Korby z osią zintegrowaną mają swoje plusy i minusy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.