bommmbel Napisano 6 Sierpnia 2016 Napisano 6 Sierpnia 2016 Czas zainstalować moje nowe kółka kupione jakiś czas temu, co ciągnie za sobą kupno nowej kasety 10rz (i kmc x10 łańcucha, obecny xt po niedużym przebiegu dogorywa). Jako że bębenek piasty novatec F062sb jest aluminiowy, nie zamierzam ryzykować i zakładać mojej hg50 bez alu pająka. W obecnej mam 11-36T, ale jako że crossem jeżdżę tylko po mieście w ogóle nie używam koronki 36, a najczęściej te w przedziale 11-21. Upatrzyłem sobie xt cs-m771 11-32 i może pytanie banalne, ale nie będzie problemu żeby podeszła pod piastę? Rozumiem, że szerokość kasety jest taka jak w konfiguracji 11-36? Dzięki:)
alagor96 Napisano 6 Sierpnia 2016 Napisano 6 Sierpnia 2016 Tak, taka sama szerokość niezależnie od stopniowania.
bommmbel Napisano 6 Sierpnia 2016 Autor Napisano 6 Sierpnia 2016 To zapytam jeszcze, czy w takim razie tylna przerzutka będzie wymagała jakiejś dodatkowej regulacji? Znów może pytanie banalne, ale dopiero rozpoczynam zabawę z rowerami..
Marcin86Poznan Napisano 6 Sierpnia 2016 Napisano 6 Sierpnia 2016 Musisz ustawić inny zakres bo będzie Ci wywalać łańcuch. Wszystko masz na forum jak wyregulować ew. na YT masz filmiki instruktażowe.
alagor96 Napisano 6 Sierpnia 2016 Napisano 6 Sierpnia 2016 Czemu zakres, przecież szerokość jest taka sama.
HarveyDent Napisano 6 Sierpnia 2016 Napisano 6 Sierpnia 2016 Ale odległość górnego kółka przerzutki od największej zębatki na kasecie się zmieni
alagor96 Napisano 7 Sierpnia 2016 Napisano 7 Sierpnia 2016 Owszem, ale do jego regulacji nie służy zakres.
HarveyDent Napisano 7 Sierpnia 2016 Napisano 7 Sierpnia 2016 Czyli według Ciebie można dowolnie żonglować kasetami w różnych rozmiarach i zawsze wsio będzie grało bo przecież raz już ustawiłeś zakres ? Ok....
alagor96 Napisano 7 Sierpnia 2016 Napisano 7 Sierpnia 2016 Trzeba wyregulować kąt opasania, poza tym przerzutka lubi się rozregulować, ale jeśli chodzi o zakres, to jeśli zmieniasz na coś o dokładnie tej samej szerokości, to czemu ma się zmienić?
Mod Team Puklus Napisano 7 Sierpnia 2016 Mod Team Napisano 7 Sierpnia 2016 to jeśli zmieniasz na coś o dokładnie tej samej szerokości, to czemu ma się zmienić?Zmienia się, czasami minimalnie, czasami bardziej, nie każda kaseta leży identycznie. Najbardziej to widać jak zmienisz kasety z typowej stalówki na pająka. Ja ostatnio w kole SLR musiałem wywalić osłonkę szprych z tego powodu.
Marcin86Poznan Napisano 7 Sierpnia 2016 Napisano 7 Sierpnia 2016 Zamontuj kasetę nic nie rób a potem napisz kto miał rację
bommmbel Napisano 7 Sierpnia 2016 Autor Napisano 7 Sierpnia 2016 Zamontuj kasetę nic nie rób a potem napisz kto miał rację I tak trzeba zrobić W pierwszych dniach września odezwę się Dzięki za odpowiedzi
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.