Skocz do zawartości

[przerzutki/manetki] zmiana

fitoro

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam . Podsiadam treka xkaliber 7 . Ma on napęd 3x9 shimano. Z przodu Altus z tyłu Acera. Moje pytanie jest następujące- czy mogę zmienić sobie na manetki i przerzutki Sram. Myślałem nad tyłem o Sram x7 lub x9 i przód tak samo do tego tak samo manetki x9. Ciekawią mnie manetki gripy. Jak one sie mają do trigerów ?

Napisano

Ciekawią mnie manetki gripy.

Chodzi Ci o te obrotowe? 

Możesz przejść na sram-a jeśli wymieniasz cały komplet. 

Napisano

Tak o obrotowe gripshifty. Komplet tzn. Manetki i przerzutki ? Mam hamulce Slx , czy memetyki Sram ewentualnie gripshifty Sram bedą kolidowały z klamkami na kierownicy ? Jak bedą bardzo blisko siebie ?

Napisano

Nie powinny sobie przeszkadzać bo wtedy manetka jest tuż przy chwycie a klamka dalej. W każdym razie ja miałem revoshifty i bym do nich nie chciał wracać. Może sram ma to lepiej rozwiązane , ale uraz pozostał i przesiadłem się na cyngle ( sl-m310 ). Tak , komplet to manetki i przerzutki.

Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka

Napisano

Zdecydowałem, że postawie na Sram-a tylko widzę że jest problem z kupnem . Praktycznie jedna ofertę znalazłem sram x9 na 9 rzędów z długim wózkiem . Kicha trochę

Napisano

uraz pozostał

Bo 

miałem revoshifty

Tego sprzętu nie życzę nawet wrogom.Syf kiła i mogiła ...

Ale gripshifty od SRAM`a to całkowicie inna para kaloszy !

Zaczynałem kiedyś od całkiem fajnych gripshiftów od Suntour`a ... zużyły się, to kupiłem to dziadostwo zwane Revoshiftem ... 

Wytrzymałem z tym miesiąc i przeskoczyłem na cyngle od Shimano ... było git.

Ale jak tylko nadarzyła się okazja wskoczenia na obrotowe od SRAM`a to nawet się nie zastanawiałem.

Dla mnie nie ma już innej drogi :).

Praktycznie jedna ofertę znalazłem sram x9 na 9 rzędów z długim wózkiem . Kicha trochę

Rozważ w takim razie x7 jak się trafi jakaś oferta ... całkiem zacna zmieniarka w moim odczuciu chodzi lepiej od 9`tkowej Deore. 

Jak u Shimano tak i u SRAM`a ... dąż do jak najlepszych manetek. Lepsza zmieniarka daje mniejszy zysk niż lepsze manetki :).

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...