Skocz do zawartości

[napęd] etapowa wymiana napędu

lelek111

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam rower Kross Trans Continental z 2008 roku. Fabrycznie zamontowane są w nim przerzutki Shimano Tourney (tył i przód), wolnobieg 7 rzędowy. 

Chciałbym zmienić napęd na taki klasy Alivio. Wiem, że należy zmienić koło tylne aby zamontować kasetę. Ogólnie nie bardzo stać mnie na jednorazowy wydatek na zmianę całości więc chciałbym to zrobić jakimiś etapami.

I mam takie konkretne pytania:

1. Czy w tym rowerze w ogóle da radę zamontować koło z 9 rzędową kasetą? Ewentualnie jak to sprawdzić?

2. Czy jeśli zmienię na początek koło tylne dostosowane do kasety to czy mogę zostawić jeszcze jakiś czas (pół roku do roku) pozostałe elementy tj. przerzutki, łańcuch, korbę, manetki itp.

2a. Czy jeśli zostaną w/w elementy to czy lepiej kupić na początek tanią kasetę 7 rzędową czy można od razu kupić docelową kasetę 9 rzędową Alivio? (wiem, że mam manetki 7 rzędowe i 9 przełożeń z tego od razu nie uzyskam ;))

I z jakimi dodatkowymi problemami mogę się spotkać ?

Napisano

1. Czy w tym rowerze w ogóle da radę zamontować koło z 9 rzędową kasetą? Ewentualnie jak to sprawdzić?

Bez problemu założysz piastę z kasetą 9s.

2. Czy jeśli zmienię na początek koło tylne dostosowane do kasety to czy mogę zostawić jeszcze jakiś czas (pół roku do roku) pozostałe elementy tj. przerzutki, łańcuch, korbę, manetki itp

Możesz zostawić część elementów (o ile jest sprawna) ale pozostając przy 7s lub 8s (tu byś nie miał jednego skrajnego biegu ze względu na manetki).

2a. Czy jeśli zostaną w/w elementy to czy lepiej kupić na początek tanią kasetę 7 rzędową czy można od razu kupić docelową kasetę 9 rzędową Alivio? (wiem, że mam manetki 7 rzędowe i 9 przełożeń z tego od razu nie uzyskam ;))

Lepie kupić 7s + łańcuch bo twój używany może się nie dogadać z nową kasetą, przy 9s to nie zadziała bo jest inny skok manetki (ciaśniej upakowane zębatki).

Napisano

Moim zdaniem takie wymiany na raty są niekorzystne finansowo . Zawsze zostanie Ci jakaś część z którą później nie będzie co zrobić .

Nie wiem czy do ramy wejdzie kaseta 9s ale skoro GBT zapewnia że tak to pewnie tak .

Jeśli chcesz mieć kasetę 9s to ją kup ale musisz też zmienić łańcuch na dedykowany . Nawet gdybyś założył kasetę 7 czy 8 s to też zalecałbym zmianę łańcucha ( na dedykowany ) ze względu na zużycie starego .

Tylko że nadal będziesz miał 7 biegów , a łańcuch i kaseta będą się zużywać . Zanim wymienisz manetkę i przerzutkę trzeba będzie zmieniać łańcuch ....

Jeszcze pytanie w jakim stanie jest korba ?

Ja jeździłbym na tym co mam i zbierał kasę na generalny , jednorazowy remont . Jeśli będziesz kupował wszystkie części na raz to możesz taniej kupić zestaw kaseta+łańcuch  , i w ogóle raz zapłacisz za przesyłkę . Polecam Centrum Rowerowe - duży wybór , ceny czasem sporo niższe niż w stacjonarnych , tania wysyłka .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...