Skocz do zawartości

[4000 - 5000] XC Hardtail 27,5

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czesc

Prosze o pomoc w godnym zastapieniu mojego 10 letniego Krossa Level A8.

Waze 85KG, wzrost 187cm.

Jezdze zaleznie od warunkow po pagorkowatych lasach, szutrach w terenie glownie raczej niezbyt trudnym, 30-50km 2-3 razy w miesiacu.

Z drugiej strony srednio raz do roku zakladam gladkie opony i robie sobie wycieczke kilkudniowa po okolo ~100km dziennie, starajac sie nie jezdzic drogami.

Lubie sie puscic w dol po lesie wiec w sumie wiekszy nacisk klade na wytrzymalosc niz ciezar, byc moze moje obawy sa przeadzone. Tak czy inaczej to ma byc XC a nie downhill, tak max maxow 13KG.

Kross spisywal sie swietnie caly czas, przez okres 10 lat musialem wymienic ze trzy razy naped, raz kola, raz sztyce i kierownice ale te dwie ostatnie rzeczy to po dzwonie.

Poza tym nie byl nawet serwisowany za bardzo a wszystko nadal smiga idealnie. Nie jezdze ze duzo to moze dlatego.

Bylem z niego bardzo zadowolony.

Zalezalo by mi na osce QR15, dobrym amortyzatorze 32mm i bardzo dobrych hamulcach. 

Naped Deore to to chyba mi calkowicie wystarczy, 10 letni LX nadal dziala.

Chce zdecydowanie 27,5 29 mi nie przemawia do mnie, ale chce cos wiekszego niz dotychczasowe 26.

Do tej pory znalazlem dwa rowery ktore wydaja sie naprawde ciekawe:

http://www.radon-bikes.de/en/bikes-2016/mountainbike/hardtail/zr-race-275/zr-race-275-70/

https://www.decathlon.pl/rafal-720-ltd-275-id_8337928.html

problem w tym ze ten drugi nie jest juz dostepny.

Polecilibyscie jeszcze cos innego, zebym mial jakis wybor ?

Dzieki !

Napisano

Skoro jestes zadowolony z Kross'a, to ja bym szedl dalej tym tropem...

R8 http://www.kross.pl/pl/2016/mtb-xc-275/level-r8

27,5, sztywne osie, 2x10... reszte wymagań chyba w miare spełnia...

Cenowo pasuje...

Czemu nie brać?

EDIT: https://www.decathlon.pl/rafal-720-275-id_8337929.html

przez sklep internetowy widze ze mozna jeszcze zamówić... 

EDIT2: ok widze ze bez LTD ma QR9... tak odrazu eliminujace...

Napisano

Ten kross R8 to juz chyba co innego.

Hamulce avida miał znajomy i często był zmuszony w nich grzebać. Opinie tez średnie maja.

Recon silver to tez nie reba, wiec chyba ten radon dużo lepszy.

Pytanie czy naprawdę nie ma alternatywy żadnej ?

Napisano

Na velo.pl jest ostatni egzemplarz Authora Vision z 2014, spokojnie kupisz go poniżej 4 tys. do tego masz bon 500zł na gadżety i części, w kraju nic lepszego w tej cenie nie znajdziesz...

Napisano

Zabiles mi klina tym Authorem.

Rower ma mi sluzyc dlugo, wiec zalozylem ze kupie rower z RS reba, ten ma tego recona, ale ogolnie jest bardzo wywazony jesli chodzi o elementy:

Jest os QR15

Sa hamulce Shimano Deore, ktore z tego co czytam sa bardzo dobre. Wiec pewnie lepsze niz lx sprzed 10 lat.

Reszta tez wyglada dobrze.

Nie podoba mi sie malowanie, ale to ma jezdzic a nie wygladac.

Czy ktos moglby mi ewentualnie podpowiedziec, czy ten recon gold to bedzie conajmniej tak samo dobry i trwaly jak tora 318 ?

I druga sprawa, dostepny rozmiar to 20,5, ja mam 187 wzrostu. Czy taka rama bezdzie odpowiednia ?

Na rowerze z kolami 26 calowymi mialem rozmiar ramy 22 cale. Czulem sie z tym bardzo komfortowo na zjazdach, bez wrazenia ze wywrotka jest blisko. Wolalbym gdyby tak pozostalo.

Edit:

Wychodzi na to ze rozmiar dla mnie idealny.

http://en.author.eu/cross-country/mtb-27-5/author-bicycle-vision-27-2014-ua42824101#!geometrie-modelu

Napisano

Ew możesz sobie złożyć jakiś pod siebie

np za 5tysi poskładałem na szybko takie coś (pewnie coś nie pasuje do całości, albo czegoś brak :D)

+szprychy 
Napisano
Rower ma mi sluzyc dlugo, wiec zalozylem ze kupie rower z RS reba, ten ma tego recona, ale ogolnie jest bardzo wywazony jesli chodzi o elementy:

Do tego ma porządne koła z piastami na maszynowych łożyskach.

Nie podoba mi sie malowanie, ale to ma jezdzic a nie wygladac.

Na żywca wygląda dużo bardziej efektownie!

I druga sprawa, dostepny rozmiar to 20,5, ja mam 187 wzrostu. Czy taka rama bezdzie odpowiednia ?

Możesz go przymierzyć przed zakupem i samemu ocenić... To jest duży plus, w porównaniu do wynalazków z 'niemiecką geometrią'. Ja mam 175 cm i rama 17,5 jest w sam raz. Co do minusów to przydługi mostek, wąska kiera i opony niby zwijane ale po ściągnięciu okazały się mieć ponad 700 gram :verymad: Więc w/w elementy zostały w moim przypadku wymienione w ramach e-bon, a to co zostało ściągnięte bardzo szybko znalazło nowego właściciela...

http://www.forumrowerowe.org/index.php?app=core&module=attach&section=attach&attach_id=14376

• 3 tygodnie później...
Napisano

Czesc !

Suma sumarum po wielu przemysleniach, zamowilem Radon'a ZR Race 7.0

Dotarl wczoraj a dzisiaj mialem okazje go wreszcie rozpakowac i zmontowac. niestety byla juz noc i nie moglem go dosiasc.

Jutro testy terenowe :-)

Rower wyszedl 5200 pln z zapasowym hakiem przerzutki i pedalami platformowymi.

Zamowiony w srode dotarl w piatek.

Dzieki za pomoc wszystkim.

Pozdrawiam

Grzesiek.

Napisano

Spoko, zrobie fotki, tylko że na razie pada i pada.

W niedziele zrobiłem tylko króciutką trasę po pagórkach.

Na razie jestem rozczarowany napędem 2x11, jest za twardo pod gorę, i za miękko na poziomy asfalt.

Ale może się przyzwyczaje.

Druga sprawa to hamulce które sprawiaja wrażenie że hamują strasznie tępo. trzeba znacznie bardziej cisnąć klamki niż w 10 letnich LX'ach.

Może muszą się dotrzeć.

Jutro pogoda ma być lepsza to ciag dalszy testów i fotki też będą.

Pozdrawiam

g.

Napisano
Obiecane fotki.

20160823 125603

20160823 134351

20160823 134403

20160823 134411

20160823 134419

20160823 134435

20160823 134443

20160823 134455

20160823 134517

Napęd 2x11 jednak na gorki chyab fajny, na pierwszej przejazdzce bylem zmeczony po prostu.
Za to na asfalt na poziomym, bedzie za miękko, szczególnie na bardziej asfaltowych oponach.

Przesunałem siodełko i przekreciłem troche kierownice, jezdzi się dużo lepiej.

Nowe XT mialo być bezszelestne, nie wiem co autorzy testów mieli na mysli :-)

Zaczynam być zadowolony z zakupu.

Pozdro !
G.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...