Skocz do zawartości

[zakup] składanie vs dany model roweru

Corbi95

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich bardzo serdecznie i podziwiam ludzi, którzy mnie zawstydzają, wyprzedzając jakbym stał w miejscu......

Także wstęp już jest..... ;-)

A teraz do rzeczy.... Dotychczas jeżdżę bardzo mało na rowerze scott aspect, niestety użytkuje go na asfalcie, a do tego nie jest przystosowany ;-( Szukam czegoś czym łatwiej będzie się poruszało. Wybór padł na rower szosowy, będzie to mój pierwszy takowy pojazd. Czytałem różne tematy, artykuły itp. i stwierdziłem, że jednym z lepszych wyborów byłby zakup roweru b'twin triban 540 (nie chcę wydawać więcej na pierwszą szosówke). Czytałem, że jest zbudowany na dobrych podzespołach, stąd taki wybór. 

I teraz rodzi się pytanie do znawców ;-) Czy w tej cenie, jest możliwość złożenia czegoś lepszego? Sam nie umiem odpowiedzieć, bo kompletnie się nie znam na podzespołach itp. Dlatego to pytanie kieruję do Was. 

Napisano

Dziękuję bardzo, a jak na pierwszą szose to dobry wybór waszym zdaniem? Z forum i artykułów wywnioskowałem, że tak.

Napisano

Byłem dzisiaj zobaczyć Tribana w decathlonie, fajny rowerek. Po powrocie do domu, usiadłem do laptopa i pewna rzecz mnie zaniepokoiła.

Otworzyłem dwie strony decathlonu, z tym samym rowerem, ale jeden kosztuje 3299, a drugi niby po przecenie 2899.... Wczytałem się dokładnie w podzespoły tego modelu i zauważyłem, że jest coś nie tak.....

Zobaczcie sami:

https://www.decathlon.pl/triban-540-id_8331275.html

https://www.decathlon.pl/triban-540-id_8350480.html

W tańszym jest napisane:

Kaseta SHIMANO TIAGRA 10-rzędowa 12/28 (12/13/14/15/17/19/21/23/25/28). 

Mechanizm korbowy PROWHEEL OUNCE 721 compact 50 X 34. 
Różne długości korb w zależności od rozmiaru roweru: 

XS, S: 170 mm / M: 172,5 mm / L, XL: 175 mm. 

Natomiast w droższym:

Kaseta SHIMANO 105 11-rzędowa 11/28 (11X12/13/14/15/17/19/21/23/25/28). 

Mechanizm korbowy PROWHEEL OUNCE 721 compact 52 X 36. 
Różne długości korb w zależności od rozmiaru roweru: 

XS, S: 170 mm / M: 172,5 mm / L, XL: 175 mm.

Jeszcze jakaś rzecz się różniła, ale teraz nie chce mi się jej szukać, to co napisałem jest ważniejsze.

I co teraz? Czyli ludzie kupujący dany model, mogą mieć dwa różne rowery, na innych podzespołach? Trochę to dziwne, bo rower nazywa się tak samo i ma takie samo oznaczenie...... Chyba, że jest to błąd na stronie, no ale wątpie.....

Sam teraz chcę Was zapytać, czy warto dopłacić do tego droższego? I wytłumaczcie, w jaki sposób będę odczuwał różnicę między tymi dwoma.

Napisano

I co teraz? Czyli ludzie kupujący dany model, mogą mieć dwa różne rowery, na innych podzespołach?

Jak na mój gust, to ten tańszy może być modelem z poprzedniego rocznika i stąd są różnice.

Zapewne zbyt wiele ich nie zostało.

Pomiędzy rocznikami zawsze jakieś różnice są

Napisano

Jak kupisz Tribana to pierwsze co - posprawdzaj czy wszystko masz dobrze dokręcone. Jeśli sam się nie znasz to zagadaj do jeżdżącego kolei niech ci to ogarnie za piwo. 

Kolega kupił jakiś czas temu któregoś z Tribanów. Stosunek jakość/cena super, jednak przy pierwszym wyjeździe odkręcił się pedał, korba poluzowała a manetki ślizgały się po kierownicy.

Dobre rowery ale składane byle jak.

Napisano

Masz kasety z dwóch sąsiadujących ze sobą grup, jedna jest ciasnej zestopniowana, 12-28, czyli przeskoki między biegami będą mniejsze. Za to kaseta 11-28 da Ci jeden "twardszy" bieg. 105tka jest też trochę lżejsza.

Napisano

Na stronie rozmiar s, ale byłem w decathlonie w Bydgoszczy i tam siadałem na rozmiar xl, a właśnie był to model tańszy. Czytałem tam ulotke i sam się zdziwiłem, bo myślałem, że tylko ze 105 w całości występowały. A tak tylko przecena i żadnej informacji.... A przecena nie wynika z dobrych chęci sprzedawców, tylko między innymi z tańszej części..... Moim zdaniem to lekkie oszustwo. No, ale cóż ;-)  Mam 191cm wzrostu, także i tak zainteresowany jestem rozmiarem xl. 

Co do przeskoków, pisząc że będą mniejsze, chodzi o to, że będą szybciej i płynniej przeskakiwały?

Napisano

Sprawa jest prosta. Tańszy model bazuje na nie pełnym osprzęcie Shimano 105 serii 5700 który ma 10 przełożeń w kasecie. Droższy bazuje na nie pełnej nowej 105 serii 5800 który ma już 11 przełożeń z tyłu. Decathlon wyprzedaje poprzednią wersję, stąd niższa cena i nie pełna dostępność rozmiarów. Różnica w cenie to 400zł. Biorąc pod uwagę użycie w droższej wersji kasety 105 zamiast Tiagry, a do tego chyba także korby 105 serii 5700 zamiast Prowhell ( tak sugerują zdjęcia wbrew opisowi ) mi osobiście bardziej zasadne wydaje się dołożenie tych 400zł do nowszej  wersji. Z drugiej strony jest szansa, że Decathlon będzie obniżał cenę starszej wersji w miarę jak będzie ubywać im sztuk przez co stanie się ona bardziej atrakcyjna, ale będzie coraz większy problem z dostępnością rozmiarów. 

Napisano

Co do przeskoków, to chodzi raczej o to, że różnice w ilości zębów między kolejnymi zębatkami będą mniejsze, czyli zmieniając bieg, odczujesz mniejszą różnice, a to z kolei pozwoli dokładniej regulować kadencje. Sam nie jestem pewny, ale jeśli mam racje, to te różnice i tak będą minimalne. Chyba, że zamierzasz jeździć po górach, wtedy to się bardziej przyda :). BTW. Sam zbieram się do kupna Tribana 540 i chyba bym się skusił na tę tańszą wersje. Wiecie może czy jest możliwość sprawdzenia w których sklepach jeszcze można dorwać ten rower na promocji?

Napisano

Nie wiem skąd jesteś, i jaki rozmiar potrzebujesz, ale w Bydgoszczy w decathlonie, ten tańszy był za bodajże..... 2800 coś.... dokładnie nie pamiętam.

A co do gór, to nie zamierzam jeździć ;-) mieszkam nad Wisłą, kawałek za Bydgoszczą, mam bardzo fajne tereny do jeżdżenia rowerem, dlatego się tym zainteresowałem ;-) Niecały kilometr ode mnie, jest podjazd, taka serpentyna, na której widzę kolarzy, którzy podjeżdżają i zjeżdżają po kilka razy, także miejsca do jazdy mam super. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...