Gość Napisano 22 Lipca 2016 Napisano 22 Lipca 2016 Hej, Zamontowałem nowy suport ( no prawie nowy, ale to inna historia) Octalink, czy według Was kręci się OK? Wrzucam filmik, sorry za kiepski hosting ale nie znalazłem nic innego: https://sendvid.com/8am188hc Po wkręceniu suportu ośka kręciła się dość ciężko, czyżby łożyska się ścisnęły? PS: Temat może wydawać się skretyniały, ale dzięki podobnemu udało mi się zdiagnozować problem z piastą
artfal Napisano 22 Lipca 2016 Napisano 22 Lipca 2016 Według mnie kręci się dobrze. Ja mam suport FSA w systemie HT II i jest podobnie. Lepiej kręcą się może suporty w szosach Campagnolo ale to inna historia.
turysta Napisano 22 Lipca 2016 Napisano 22 Lipca 2016 Kręci się normalnie. Gdybyś widział jak się kręci Hollowtech II to dopiero byś się zdziwił P.S. Na youtube było wrzucić
beskid Napisano 22 Lipca 2016 Napisano 22 Lipca 2016 @UP Jakieś uzasadnienie czy nabijasz sobie posty? Stwierdzenie faktu. Co ma uzasadniać, że korba powinna wykonać z 3x tyle obrotów?? I co kogo obchodzą łożyska zewnętrzne??
Gość Napisano 22 Lipca 2016 Napisano 22 Lipca 2016 @Beskid Jak ja wypowiadam się w jakimś temacie to piszę coś sensownego, a przynajmniej staram się.
beskid Napisano 22 Lipca 2016 Napisano 22 Lipca 2016 Zadałeś pytanie czy kręci się ok to odpowiedział. Czego oczekujesz?? U mnie przy takiej sile korba wykonuje miedzy 7-8 obrotów. I było/jest to w każdym z rowerów. U Ciebie jakieś 3. Porównywanie też do łożysk zew bo jest gorzej jest śmieszne.
Gość Napisano 22 Lipca 2016 Napisano 22 Lipca 2016 Może się rozjeździ trochę, suport jest nowy. To normalne że po mocnym skręceniu misek ośka chodzi ciężej? Dla Ciebie pytanie może być głupie bo pewnie grzebałeś już w niejednym rowerze, dla mnie już nie jest to takie oczywiste, nie mam punktu odniesienia.
beskid Napisano 22 Lipca 2016 Napisano 22 Lipca 2016 Przy suportach nie robi się nic na siłę i za mocno. Za silno to jest skręcone. Przecież na końcu obrotu widać wyrażne jak łożyska stawiają opór i ramię korby nagle staje. Powinno być bardziej płynnie.
alagor96 Napisano 22 Lipca 2016 Napisano 22 Lipca 2016 Przecież to na pierwszy rzut oka widać, że nie kręci się normalnie, więc po co czepiać się ludzi którzy to stwierdzają?
phoe Napisano 22 Lipca 2016 Napisano 22 Lipca 2016 Widać że jest spory opór, bo ostatnie 1/2 obrotu się po prostu korba zatrzymuje, mój roczny pressfit chodzi 10x lepiej.
Gość Napisano 23 Lipca 2016 Napisano 23 Lipca 2016 Mieliście rację, poprawiłem wkręcenie suportu. Wykręciłem go trochę, a potem wkręciłem. Tym razem nie zapierając się o klucz i ramę, po prostu jedną ręką aż poczułem że klucz nie chce iść dalej. Trzymając sam suport luzu nie wyczułem, po założeniu korb i oparciu ramy o ścianę ( koła w serwisie) też luzu nie było, więc chyba jest OK. Obejrzałem też miskę plastikową ze starego suportu, chyba wtedy przesadzałem z siłą dokręcania, bo widać na małym plastikowym kołnierzu na ten zaczął delikatnie się "wywijać" po oparciu o krawędź mufy. Dla porównania filmik zrobiony rano, jest znacznie lepiej: https://sendvid.com/v90oienn
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.