Skocz do zawartości

[Korba] Deore 3x10 na 2x10

Menor

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, posiadam rower author instinct 29 2015, jest tam korba deore 40-30-22 i rzadko uzywam najwiekszego blatu, dlatego planuje przerobic to na 2 blaty. Rozmawiałem z gościem w sklepie i mówił, że ta korba jest z tych nowszych i ma zmieniony rostaw śrub i akualnie nie można kupic odpowiedniej zębatki. Chcę usunąc najwiekszą i wymienić średnią na 36/38, da rade taką kupić?

Napisano

Podłączenia się pod temat. Mam Authora Vision z korba 42-32-24 i zastanawiam się nad usunięciem największego blatu a reszta jest ok. Da rade to zrobić ???

Napisano

Usuwacie największe blaty ? Osobiście myślę nad zmianą na 2x10 ale wywaliłbym najmniejszą koronkę... Ale ja mieszkam na nizinach...

Napisano

Wolałbym jednak mniej budżetową i szybszą według mnie opcje, czyli wymianę jednego blatu.

Tylko u ciebie tak prosto się nie da , masz BCD 96 a dwu blat ma 104 i nie dopasujesz odpowiedniej zębatki. Jeśli ma być 2s to czeka cię wymiana korby.

korba 42-32-24 i zastanawiam się nad usunięciem największego blatu a reszta jest ok. Da rade to zrobić ???

U ciebie się da masz BCD 104 , ale efekt nie zawsze może być zadawalający , zmieni się linia łańcucha i trzeba by to korygować podkładkami. Do tego potrzeba przedniej przerzutka pod 2s bo twoja nie ogarnie blatu 38 i młynka 24.

Napisano

U ciebie się da masz BCD 104 , ale efekt nie zawsze może być zadawalający , zmieni się linia łańcucha i trzeba by to korygować podkładkami. Do tego potrzeba przedniej przerzutka pod 2s bo twoja nie ogarnie blatu 38 i młynka 24.

Dla uscislenia mam korbe Deore M610. Tylko że ja chce zostawić blat 32 i 24 tak jak jest a usunąć tylko 42, czyli przerzutka to ogarnie, tylko co z linią łańcucha???
Napisano

W takim układzie nic nie musisz zmieniać , przednią przerzutkę ograniczysz tylko na śrubie , a linia łańcucha będzie zachowana (3 rzędowej korbie przypada akurat na środkowy blat).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...