Skocz do zawartości

[rama] Prostowanie ramy

Lawi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć.

Miałem wypadek i centralnie uderzyłem przednim kołem w samochód. Po uderzeniu rama się wygięła. Górna rura jest wygięta tylko przy łączeniu z rurą sterową, a na dolnej jest minimalny banan prawie po całej długości. Rama jest z stali CrMo. 

Myślałem żeby zdemontować widelec, w rurę sterową wsadzić pręt i próbować to naprostować. Tylko martwi mnie wytrzymałość ramy po takim zabiegu.

Ktoś z was może już robił takie operacje? Czy jazda na takiej naprostowanej ramie może być bezpieczna pod warunkiem częstej kontroli czy przypadkiem nie powstają pęknięcia? 

post-164977-0-25004800-1468407131_thumb.jpg

post-164977-0-68938300-1468407138_thumb.jpg

Napisano

Po pierwsze nie uda Ci się tego tak zrobić. Rama pewnie zegnie się w innym miejscu dodatkowo może być skręcona.

Po drugie nie warto.

Napisano

Rama na złom

A ja spytam czysto teoretycznie: a gdyby w górnej części pod pęknięciami lakieru nie było pęknięć materiału to co jest przeciwskazaniem do jazdy z niewyprostowaną ramą?

Napisano

Powiedzcie mi jeszcze czy różnica pomiędzy rozmiarem 21,5", a 19" będzie bardzo odczuwalna? Sklep w którym kupowałem ramę nie ma już na stanie ram 21,5 (górna rura i podsiodłowa po 545mm) zostały tylko 19 (górna 540mm, podsiodłowa 490mm). Czy te 55mm spokojnie może zniwelować sztyca? 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...