kashier Napisano 13 Lipca 2016 Napisano 13 Lipca 2016 Hej, Posiadam rower Kellys Salamander z 2006 roku. Ma on amortyzator stockowy, RST GILA. Od miesiąca zabrałem się za jazdę po górach, i nie ukrywam, że bardzo mnie to wkręciło. Niestety- wczoraj przy zjeździe wystrzeliła mi dolna śruba w amorze razem z gwintem. Naprawiłem, ale jest to bodziec, żeby poszukać czegoś nowszego, co się będzie nadawać do jazdy po górach. Mam świadomość, że mój rower jest warty parę stówek, ale nie stać mnie na nowy, więc może wymiana amora będzie odpowiednim wyborem. Rower ma kółka 26', hamulce V brake. Ja sam mam 77 kg wagi. Czy są jakieś budżetowe rozwiązania, które mi spasują? Nie jestem specjalistą, a moja wiedza jest minimalna, stąd przepraszam za ewentualny zły dobór działu. Cześć! Dawid
piciu256 Napisano 13 Lipca 2016 Napisano 13 Lipca 2016 Cięzko będzie znaleźć coś lepszego, v-brake i sterówka 1 1/8 mocno zawęża wybór, może suntour xcr? ew. możesz poszperać na allegro i olx za czymś lepszym, jak np. rs tora etc.
Sami12 Napisano 13 Lipca 2016 Napisano 13 Lipca 2016 Starszy xcr z piwotami LO ma chyba problem z tlumikiem tj, od nowowsci jego skok to nei 100 mm tylko jakies 55, tego nie lubie w nim (tak nawiasem mowiac)
piciu256 Napisano 13 Lipca 2016 Napisano 13 Lipca 2016 a no rzeczywiście, zapomniałem że nowszy xcr nie ma piwotów ;/ ale tutaj jest spoko amorek http://allegro.pl/amortyzator-manitou-i6329246830.html#imglayer jak dobrze rozpoznaję to jest to manitou black, golenie 30mm, na zdjęciu wygląda na dobry stan- popytaj sprzedającego, poproś o dokładniejsze zdjęcia, zapytaj jaka sprężyna i jak będzie pasować to będzie miał fajny wideł za niskie pieniądze. tutaj tora tak na szybko tylko tyle udało mi się znaleźć z piwotami i sterówką 1 1/8 w akceptowalnym stanie.
wojtasin Napisano 13 Lipca 2016 Napisano 13 Lipca 2016 A jeśłi ma być nowy - RST Aerial - ciężki, a powietrzny http://ctbike.pl/rst-aerial-amortyzator-rowerowy-100-mm-czarny.html
kashier Napisano 13 Lipca 2016 Autor Napisano 13 Lipca 2016 Dziękuję za odpowiedzi! Nie spodziewałem się, że ktoś rzuci okiem na allegro, i wklei mi link : ) Pan od Manitou niestety, ale beton, i powiedział, że amor jest jaki jest, a szczegółów się dowiem, jak go kupie :E Nie mam pojęcia ile waży obecnie mój amor, myślicie, że 2 kg mogę śmiało założyć? I czy warto poszukać lżejszego, i się na to napinać? Mam na myśli oczywiście działanie w ramach zdrowego rozsądku.
piciu256 Napisano 13 Lipca 2016 Napisano 13 Lipca 2016 twój obecny waży koło 2,5-2,7 kg, nie wiem ile dokładnie, ale wszystkie ważą podobnie, skoro kolesiowi od manitou nie zależy na sprzedaży to brałbym torę z linku który podałem, jest to dobry wideł, a cena nie powala.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.