krgsone Napisano 11 Lipca 2016 Napisano 11 Lipca 2016 Witam, ostatnimi czasy zmieniłem cały napęd na nowy napęd shimano alivio, osprzęt założony obyło się bez większych problemów, jednak mam problem z wyregulowaniem przedniej przerzutki. Mianowicie kiedy ustawię przełożenie 1x9 to przerzutka odmawia współpracy ponieważ wózek jest za wysoko i łańcuch jedzie po wózku, ogólnie takie zachowanie dotyczy się prawie całego zakresu kasety na najmniejszej przedniej zębatce. W momencie kiedy fizycznie obniżę przerzutkę to wtedy nie wskakuję mi łańcuch na największą zębatkę (3 przełożenie) ponieważ wózek haczy o zęby. Jak można sobie poradzić z tą regulacją przednią przerzutki? Kupiłem wszystkie podzespoły (obie przerzutki i korbę) z tej samej serii pod 9s i przednia przerzutka odmawia współpracy. Ktoś ma jakąś radę? Dla przybliżenia sytuacji dodaję link ze zdjęciami jak to mniej więcej wygląda. Dodam jeszcze, że na samym początku skróciłem łańcuch o dwa ogniwa ponieważ wydawało mi się, że jest trochę luźny. link: http://fotowrzut.pl/FS4FKF1POP z góry bardzo dziękuję za wszystkie sugestie. Pozdrawiam.
Gość Napisano 11 Lipca 2016 Napisano 11 Lipca 2016 Suport dobrany dobrze? Powiedz mi, kto normalny używa przełożenia 1 x 9 tak jak na fotce?
krgsone Napisano 11 Lipca 2016 Autor Napisano 11 Lipca 2016 tak, suport dobrany dobrze. Problem jest z ustawieniem optymalnej wysokości przerzutki. Tak poza tym z całą pewnością nie będę jeździł na przełożeniu 1x9, jednak tak jak wcześniej napisałem napęd na pierwszym przełożeniu z przodu działa źle na prawie całym zakresie kasety, dopiero 1x1 działa tak jak należy, ponieważ łańcuch jest już dużo wyżej i nie ociera on o wózek przerzutki. Wydaje mi się, że biegi powinny być tak wyregulowane aby każdy bieg wskakiwał i działał niezależnie od tego czy na nim się jeździ bądź też nie.
seraph Napisano 11 Lipca 2016 Napisano 11 Lipca 2016 Z nowego całego łańcucha ująłeś 2 ogniwa? Na moje oko to łańcuch jest nadal za długi. Co do regulacji to może źle dobrałeś przerzutkę do kąta podsiodłówki i klatka jest zbytnio z przodu nad korbą lub źle dobrałeś pojemność przerzutki? Rzeczywiście jest jakby dziwnie wysoko nad dolnymi widełkami.
Piter233 Napisano 11 Lipca 2016 Napisano 11 Lipca 2016 Kombinuj dalej z wysokością przerzutki, poczytaj ile dokładnie powinna być nad zębami. Jak książkowo nie będzie działać to musisz kombinować samemu.
Gość Napisano 11 Lipca 2016 Napisano 11 Lipca 2016 A wszystko kompatybilne na 100%? U siebie przerzutki z przodu nie mam, ale z tego co pamiętam to nie każda przerzutka "dogada" się z blatami na korbie. Zerknij do manuala przerzutki. http://bike.shimano.com/content/sac-bike/en/home/components11/mountain/alivio-9-speed/fd-m431.html Niech ktoś Ci to "przetłumaczy" na Polski, już nie pamiętam jak to było z tymi pojemnościami.
krgsone Napisano 11 Lipca 2016 Autor Napisano 11 Lipca 2016 właśnie przeczytałem, że przerzutka przednia na pierwszym przełożeniu może nie działać z dwiem najmniejszymi zębatkami na kasecie i to jest podobno normalka..? drugie przełożenie obsługuje wszystkie, a trzecie przełożenie obsługuje wszystko poza dwiema skrajnymi zebatkami górnymi...? nie wiem czy na tej zasadzie mam się opierać przy regulacji przedniego przełożenia.
Gość Napisano 12 Lipca 2016 Napisano 12 Lipca 2016 Według mnie tak, takie przekosy to się robi na napędzie 1 x. A tak naprawdę to powinno się mniej więcej używać: - Najmniejszy blat- 1-3 - Średni- 4-6 - Duży- 7-9 Wtedy występują najmniejsze przekosy
krgsone Napisano 12 Lipca 2016 Autor Napisano 12 Lipca 2016 Dziękuję wszystkim za wszystkie sugestię. Będę musiał zmienić nawyki jazdy, dobrze że dopiero zaczynam przygodę z powazniejszym kręceniem, więc mam nadzieję że szybko wejdą w życie nowe zasady zmiany przełożeń :-)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.