Skocz do zawartości

[ok 1000zł] Cross

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Szukam roweru za +/- 1000zł. Rower głownie będzie służył do poruszania się asfaltem, drogami rowerowymi i w małym stopniu drogami polnymi. Nie znam się na rowerach dlatego też pytam o poradę jeżeli chodzi o zakup roweru. Mam 175 cm wzrostu i jakieś 80kg.

Znalazłem takie rowery i jakby ktoś mógł coś o nich powiedzieć i zaproponować jakieś dobre rowery w tej cenie.

http://www.arkus.com.pl/Rower,Arkus,1,TREKKING__CROSS,32,SAFARI_M_DISC,512,32.html

http://allegro.pl/rower-romet-orkan-1-0-2015-shimano-21-biegi-alu-i6310386062.html?utm_id=at1!6566144&utm_source=facebook&utm_medium=cpc&utm_campaign=Rowery%20MPA--Rowery%20MPA%20(NF%20-%20desktop)%20%7C%20Viewed%20(1%20-%203%20days)%20But%20Not%20Added%20To%20Cart%20(last%207%20days)&utm_content=at1!6566144

Napisano

Przeglądając forum wynika że albo:

Spartacus Cross 3.0 (innego na allegro nie ma http://allegro.pl/solidny-szosa-teren-rower-spartacus-2016-cross-3-0-i6301522149.html)

Lazaro Integral v2 http://allegro.pl/mocny-cross-2016-lazaro-integral-v2-men-2-x-acera-i6314978686.html

Bardziej bym szedł w stronę Spartacusa gdyż jest o 100zł tańszy a i tak wychodzi ponad budżet.

Chyba że znasz jeszcze inne modele warte polecenia? Poza tym jak dobrać ramę? Nie będę miał możliwości dopasowania wcześniej więc nie wiem jaką ewentualnie zamówić.

Napisano

Lazaro delikatnie lepszy.

A co do rozmiaru to stań w rozkroku (tak jak byś stał nad rowerem) i zmierz odległość od krocza do podłoża.

Napisano

"Jeśli dobrze zmierzyłeś (relatywnie długie do wzrostu, zgadza się ? ) to brać 19"."

A czy wtedy rura pozioma może okazać się za długa?

Napisano

Niewielka szansa - musiałby mieć bardzo krótkie ręce, co przy tak długich nogach raczej mało prawdopodobne.

Przy takiej nodze na 17"  od razu sztyca siodła do wymiany na dłuższą - i w efekcie spore odsunięcie siodła do tyłu , niwelujące różnice długości rury poziomej.

Nawet na 19" siodło pójdzie wysoko w górę (i w tył).

Przy takich proporcjach krótki relatywnie tułów pomaga zmniejszyć pochylenie sylwetki - warunek - długie ręce .

Napisano

Piszecie tak jakbym był jakiś dziwny i niewymiarowy :D Według was mam za długie nogi przy takim wzroście? Wyczytałem że długość nóg u faceta powinna wynosić jakieś 46-49% wzrostu i tak jest u mnie. :) Jeżeli chodzi o ramę to trochę mi już namieszaliście i nie wiem którą mam w końcu wybrać :) Według tabelki na stronie sklepu 175cm wzrostu łapie się na granicy 19". Ale znów co strona to inne wymiary pokazuje.

Napisano
Piszecie tak jakbym był jakiś dziwny i niewymiarowy Według was mam za długie nogi przy takim wzroście?

Ja mam 178cm i nogę 84cm.

Na pewno dobrze zmierzyłeś?

1rysunekB.png

Jeśli jesteś na pograniczu to najlepiej by było gdybyś przejechał się rowerem z ramą 17 i 19"

Napisano

Różnie z tym może być ja mam krótkie nogi i przy 182 cm wzrostu rama 19 jest na styk. Mój brat biorąc mój rower delikatnie podnosi sobie siodło, a jest niższy 6-7 cm.

Napisano

Przesadziłem z tym 87cm, na spokojnie mierząc wychodzi jakieś 83-84cm.

Przejechałem się rowerem Merida Cross 5300 o wysokości ramy 55cm (22") i był dobry  wielkoscia co jest dość dziwne. Jeździ nim kolega który mierzy tyle co ja i nie narzeka. Wiec co inny producent to inne wymiary wiec chyba wybiorę 19tke.

Pytanie jeszcze o kolor. Wiem że to kwestia gustu ale jak po użytkowaniu będzie wyglądał biały a czarny rower? Na zdjeciach najlepiej wygląda biały ale jak taki rower bedzie wygladal za 2 lata? Lepiej ciemny czy jasny.

Dziekuje za pomoc :)

Napisano

Przy tym wzroście i długości nogi spróbuj 19-20 cali. Kolor dowolny.

Wysłane z mojego C1905 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Przesadziłem z tym 87cm, na spokojnie mierząc wychodzi jakieś 83-84cm.

To mamy praktycznie te same wymiary. Ja jeżdżę Orkanem 5 19 cali i to dość spory rower, czasem się zastanawiam czy nie za duży chociaż jeździ się nim bardzo dobrze. Możliwe że muszę się przestawic, bo do tej pory jeździłem na sporo mniejszym góralu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...