Skocz do zawartości

[kasseta XT] ocena stanu przed wymianą łańcucha

sedymen

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kiedyś był taki wątek, że wrzucało się fotkę i mądrzy ludzie oceniali napęd, ale nie mogę go teraz namierzyć. Zatem zakładam temat.

Dzisiaj przyłożyłem przymiar do łańcucha i wszedł jak w masło a nawet miał z milimetr luzu do ogniwa. Warto zatem może go zmienić zanim zabije resztę napędu. Mam jednak pytanie o kasetę, Z jednej strony wydaje mi się, że jest jeszcze ok, ale z drugiej dopatruję się asymetrii na zębach. Ich "podebrania" widocznego na kącie nachylenia zębów.

Prośba o Waszą ocenę stanu kasety w perspektywie przyjęcia nowego łańcucha.

post-192645-0-20387500-1467316731_thumb.jpg

• Mod Team
Napisano

Bardziej pionowo już nie mogłeś zdjęcia zrobić? Pozatym jak przymiar 0.75 ma luz to nie miał bym wielkiej nadzieji.

Napisano

Dziękuję za odpowiedź. Wiem, że fotką się nie popisałem, ale to jest trekking z milionem rurek zasłaniających napęd.

Mój przymiar to "Topeak Chain Hook & Wear Indicator", w sumie nie wiem czy to jest 0,75 czy 1. Pewnie 0,75 skoro nie ma wyboru. W moim przypadku i tak jest luz po wejściu w łańcuch więc co do łańcucha to nie mam nadziei. Zastanawiam się tylko nad kasetą.

Napisano

Kaseta w dobrym stanie, tylko proponuję ją wyczyścić i jak kupisz nowy łańcuch to nie lej oliwką po całym napędzie :wallbash:

Po jednej kropli na ogniwo i wycierasz do sucha. :thumbsup:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...