bbc Napisano 26 Czerwca 2016 Napisano 26 Czerwca 2016 Od czasu do czasu synowi spada lancuch. Rower to Unibike Pilot z 5 rzedowym wolnobiegiem i przerzutka SIS (jak na zdjeciu) Zauwazyl taka prawidlowosc, ze najczesciej spada jak jedzie na najmniejszych koronkach po nierownosciach. I dlatego pomyslalem, ze moze to slaba sprezyna w przerzutce albo zbyt dlugi lancuch (rower kupiony jako uzywany wiec nie mam 100% pewnosci, ze lancuch oryginalny, ale kto wymienia lancuch w takich malych roweruch). Ocencie czy moge skrocic lancuch o dwa ogniwa. Zdjecie z lancuchem na najwiekszej koronce: Wysłane z Tapatalk http://moje60l.blogspot.com
Ychu Napisano 26 Czerwca 2016 Napisano 26 Czerwca 2016 Wrzuć zdjęcie na 1x5 , wtedy dobrze to widać. Do tego dobrze by było na 3x1 aby ocenić czy potem nie będzie za krótki. Chociaż niby nie jeździ się na takich przekosach , to powinno się mieć możliwość go wbić.
bbc Napisano 26 Czerwca 2016 Autor Napisano 26 Czerwca 2016 Wrzuć zdjęcie na 1x5 , wtedy dobrze to widać. Do tego dobrze by było na 3x1 aby ocenić czy potem nie będzie za krótki. Chociaż niby nie jeździ się na takich przekosach , to powinno się mieć możliwość go wbić. Pierwsze zdjęcie jest na najmniejszej a drugie na największej koronce. Z przodu jest pojedyncza tarcza.
siimon Napisano 26 Czerwca 2016 Napisano 26 Czerwca 2016 Jak rozumiem z przodu jest jedna zębatka? Jeżeli to tak łańcuch jest ok, w tym przypadku wolnobieg ma tak mały zakres, że nawet jak dwa ogniwa odejmiesz albo dodasz, nadal będzie ok. A jeżeli chodzi o spadanie, to długość łańcucha ma niewiele do rzeczy. Może przerzutka ma już wyciągniętą sprężynę, albo źle jest ustawiony zakres..?
Ychu Napisano 26 Czerwca 2016 Napisano 26 Czerwca 2016 Pierwsze zdjęcie jest na najmniejszej a drugie na największej koronce. Z przodu jest pojedyncza tarcza. No chyba że tak. Łańcuch ma odpowiednią długość. Tak jak wyżej , stawiał bym na sprężynę przerzutki albo zakres.
bbc Napisano 26 Czerwca 2016 Autor Napisano 26 Czerwca 2016 Dzięki za odpowiedzi @@siimon i @@Ychu. Chyba trochę kiepsko opisałem bo zapomniałem o najważniejszym - łańcuch spada z korby a nie poza wolnobieg. Zakres jest ok bo regulowałem już kilkukrotnie i jak na tak kiepską przerzutkę to nawet ładnie zmienia. A skoro łańcuch jest ok to znaczy, że sprężyna jest już słaba. Szkoda, bo myślałem, że załatwię to w 3 minuty skuwaczem a wygląda, że trzeba będzie się wybrać do sklepu po jakąś nową. Pewnie będzie TX35 bo na pół sezonu nie ma co inwestować większych pieniędzy (chyba, że zaproponujecie coś "lepszego" w podobnych pieniądzach). Czy one mają również krótki albo długi wózek? bo ze zdjęć wyglądają na niezbyt długie a w opisie jest sGS (długi wózek).
siimon Napisano 26 Czerwca 2016 Napisano 26 Czerwca 2016 Nie zaszkodzić spróbować go trochę skrócić. Jednoblatowce maja zazwyczaj napinasz dołożony, bo spadanie na wertepach to rzecz normalna, za garść miedziaków możesz coś zmajstrować.
Ychu Napisano 26 Czerwca 2016 Napisano 26 Czerwca 2016 Może przerzutka załatwi sprawę , chociaż wątpię bo sprężyny w tourney-u nie są za mocne. Zawsze pozostaje opcja napinacza DIY. http://www.forumrowerowe.org/videos/view-847-diy-napinacz-do-lancucha/ Tutaj patent kogoś z forum.
Gość Napisano 26 Czerwca 2016 Napisano 26 Czerwca 2016 Sprężyna raczej nie załatwi sprawy, nawet w Deore łańcuch spadał. Bez prowadnicy się nie obędzie. To co kolega pokazał wyżej spowoduje że będzie się pedałowało ciężej to raz, a dwa może nic nie dać, u mnie np łańcuch zjeżdżał z górnej części blatu a nie dolnej.
bbc Napisano 26 Czerwca 2016 Autor Napisano 26 Czerwca 2016 W takim razie tak czy inaczej wymienię przerzutkę - niech stracę te 25zł bo pewnie nowa sprężyna będzie lepsza niż obecna (przerzutka jak widać jest trochę zmęczona). A jak to nie pomoże to skrócę łańcuch. I jakoś dotrwamy do końca sezonu. A takiego DIY to by mi chyba syn nie darował więc potraktuję go jako ostateczność. Ale patent ciekawy i właściwie bezkosztowy. Sprężyna raczej nie załatwi sprawy, nawet w Deore łańcuch spadał. Bez prowadnicy się nie obędzie. To co kolega pokazał wyżej spowoduje że będzie się pedałowało ciężej to raz, a dwa może nic nie dać, u mnie np łańcuch zjeżdżał z górnej części blatu a nie dolnej. Też mi się wydaje, że to pewnie z górnej części spada. Dlatego pomyślałem o skróceniu łańcucha. A Ty znalazłeś jakieś rozwiązanie?
kidot Napisano 26 Czerwca 2016 Napisano 26 Czerwca 2016 witam Syn zapewne zmaistrował napęd 1xx tylko zostawił z przodu jedną normalną zębatkę.Sytuację ratuje napinacz lub zębatka NW.
bbc Napisano 26 Czerwca 2016 Autor Napisano 26 Czerwca 2016 Syn zapewne zmaistrował napęd 1xx tylko zostawił z przodu jedną normalną zębatkę.Sytuację ratuje napinacz lub zębatka NW. Narrow wide w Unibike Pilot (20" dziecięcy rower) to lekka przesada. Syn nic nie zmajstrował bo ma 8 lat a korba jest oryginalna (według specyfikacji). Pewnie NW by pomogło ale sama zębatka zbliża się kosztami do wartości roweru (a jeszcze korbę trzeba by zmienić). Chyba jednak spróbujemy to rozwiązać taniej.
Gość Napisano 26 Czerwca 2016 Napisano 26 Czerwca 2016 Ja mam prowadnicę: http://allegro.pl/prowadnica-lancucha-cloud-guide-1x9-10-11sp-76g-i6058729606.html Spełnia swoje zadanie w 100%, polecam tylko wymienić śruby na nowe. Nie wiem z czego to wynika ale te seryjne bardzo szybko się luzowały. Jest tańsze rozwiązanie, kup najtańszą przerzutkę przednią Shimano, roznitują ją, wywal wszystko co niepotrzebne, nity zastąp śrubami i nakrętkami i ustaw na stałe. Przerzutka Tourney w czarnej wersji wygląda całkiem OK i kosztuje chyba z 20 zł, śruby to około 2-3 zł. Roznitowanie i złożenie w całość to 30 min roboty.
Mod Team Puklus Napisano 26 Czerwca 2016 Mod Team Napisano 26 Czerwca 2016 Tutaj patent kogoś z forum. A nie lepiej by było tak powiesić kółeczka ? Na pewno by było ciszej wystarczy kawałek zgiętego płaskownika
bbc Napisano 26 Czerwca 2016 Autor Napisano 26 Czerwca 2016 Jest tańsze rozwiązanie, kup najtańszą przerzutkę przednią Shimano, roznitują ją, wywal wszystko co niepotrzebne, nity zastąp śrubami i nakrętkami i ustaw na stałe. O, to fajny pomysł. Spróbuję jutro poprzymierzać czy da się zamontować na tej ramie przednią przerzutkę (tam jest bardzo mało miejsca). Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc. Zacznę jutro od nowej przerzutki na tył i w razie potrzeby (i możliwości) dołożę tę przednią.
Ychu Napisano 26 Czerwca 2016 Napisano 26 Czerwca 2016 A nie lepiej by było tak powiesić kółeczka ? Na pewno by było ciszej wystarczy kawałek zgiętego płaskownika No lepiej Nie ja to wymyśliłem , nie ja tego używałem i nie miałem po co kombinować. Zdjęcie było gdzieś w galerii i tak "na pamiątkę" sobie zapisałem Kombinować oczywiście można jak się komuś chce.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.