Maxir Napisano 26 Czerwca 2016 Napisano 26 Czerwca 2016 witam w starym MTB muszę wymienić przerzutkę tylną mocowaną na hak ( ale jest też chyba możliwość na śrubę ) mechanizm korbowy - 48x38x28 wolnobieg - 28x24x21x18x16x14 Zamontowana przerzutka jak widać na zdjęciu obciera po zębatce wolnobiegu ( nie wiem dlaczego tak się dzieje ) według wyliczeń dla wielkości przerzutki tylnej ( 48 - 28 ) + ( 28 - 14 ) = 34 czyli wyszło mi że przerzutka na wózek krótki, w rowerze od nowości zamontowana przerzutka z wózkiem chyba długim wyliczona pojemność przerzutki rodzaj wózka tylnej przerzutki powyżej 41 długi - SGS od 35 do 41 średni - GS do 35 krótki - SS Tabelka ze strony http://wrower.pl/sprzet/przerzutka-tylna,3075.html Na allegro znalazłem: Shimano Tourney RD-TX35 na hak W opisie aukcji sprzedający podaje że przerzutka jest kompatybilna z kasetami 5,6,7 i 8 rzędowymi długość wózka:sGS (długi) pojemność przerzutki:do 35 I teraz właśnie się pogubiłem... wózek długi a pojemność do 35...
Gość Napisano 26 Czerwca 2016 Napisano 26 Czerwca 2016 Być może zostanę za chwilę zastrzelony, ale przy tej klasie sprzętu ja bym lał na to czy jest to wózek GS czy SGS. Najlepiej znajdź sobie model który Cie interesuje i ściągnij instrukcję ze strony Shimano. Tam będziesz miał podaną największą i najmniejszą dopuszczalną koronkę. Jeżeli się mylę, niech ktoś mnie poprawi. Rower jeździł się przerzutka nagle strzeliła czy o co chodzi?
seraph Napisano 26 Czerwca 2016 Napisano 26 Czerwca 2016 Przerzutka opiera Ci się o zębatki, bo tam jest słabiutka sprężyna i przy rowerze w pozycji "do góry kołami" zawsze tak będzie. Odwróć rower to przerzutka opadnie i nie ma to żadnego wpływu na jej pracę. Jak chcesz wymieniać to nie kupuj tych padakowych TXów z tworzywa (one są gorsze od tego co masz) tylko poszukaj sobie jakiejś używanej Acery (może i deore albo LX się trafi) z lat 90-tych, bo to i lepiej pracuje i dłużej pożyje. Nie patrz na wózek. TX ma wózek średni, ale duże kółka w nim i to zmniejsza pojemność. Możesz spokojnie kupować przerzutkę montowaną na śrubę, ale potrzebujesz adaptera haka.
Maxir Napisano 27 Czerwca 2016 Autor Napisano 27 Czerwca 2016 czy shimano acera RD-M360 będzie odpowiednia ? Jest przeznaczona do napędów 7/8 a ja mam 6. Ale z drugiej strony maksymalna pojemność to 34T czyli tyle ile mi wyszło a minimalna pojemnośc to 11T gdzie u mnie jest 14T A jaką przednią przerzutkę shimano w przystępnej cenie polecicie ? chciałbym założyć z indeksowaną zmianą przełożeń a pewnie nawet jeśli kupię manetkę przystosowaną do tego to aktualna na zwykły naciąg się nie nadaje... zastanawiam się nad " Klamko-manetka Shimano ST-EF51 3-rzędowa "
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.