Skocz do zawartości

[Napęd] Przejście na 1x10

Noga

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Z racji że chcę swój rower uprościć oraz odchudzić zamierzam się pozbyć przełożeń z przodu. Najbardziej obawiam się że będzie mi brakowało twardych przełożeń (Kaseta 11/36) Co do krótszych przełożeń w przypadku gdy by brakowało wychatrzyłem zębatki A2Z, więc chyba by nie brakło. Po zastosowaniu zębatki 38z x 11z  z przy jakiej kadencji/prędkości brakowało by przełożenia ? Obliczałem to w kalkulatorach ale nie łapię się w tym. Ktoś jest tu posiadaczem takiej konfiguracji napędu ? Jak tak to prośił bym o podzieleniu się info jak to śmiga.

Kaseta 11x36

Przerzutka tył XTR 985

Korby XTR 985

Koło Mavic Crossmax Slr 26.

Opony Racing Ralph 26x2,1

http://allegro.pl/a2z-zebatka-powiekszajaca-kasete-alu-cnc-40-42t-i6094582319.html

http://allegro.pl/argon-38t-narrow-wide-1x9-1x10-1x11-kamkosport-i5707580308.html

Napisano

Po zastosowaniu zębatki 38z x 11z  z przy jakiej kadencji/prędkości brakowało by przełożenia ?

A skąd to mamy wiedzieć, skoro nie wiadomo do czego to porównać? :) Jaki napęd masz obecnie? 

Napisano

Obecnie 30/44 na korbie. Rower dużo czasu spędza w lesie na podjazdach jak i na asfalcie dla tego obawy czy nie braknie przełożenia... Wyrzucić w zębatkę A2Z i Agona 350 zł i po tygodniu wrócić do 2x10 dosyć słabo opłacalne, w przypadku Srama gdzie najmniejsza koronka ma 10z  na pewno by było o wiele lepiej lecz cały napęd do wymiany, jak i koła a jaki to już wydatek to nie wspomnę. Dla tego Was pytam :)  

Napisano
Obliczałem to w kalkulatorach ale nie łapię się w tym.

To zacznij się łapać. To twoje nogi i tylko ty możesz powiedzieć kiedy zabraknie ci przełożeń, doświadczenia kogo innego są dla ciebie bezużyteczne. Poobserwuj na jakich przełożeniach jeździsz teraz, których nie używasz (albo możesz przestać) i porównaj to do jednoblatu i zobacz co ci odetnie.

Na forum ktoś może ci polecić konfigurację napędu która będzie działać ale nikt ci nie powie czy ty zadziałasz z nią ;)

Napisano

Ja jeżdżę na 38T z przodu i kaseta od 11z i mi przełożeń nie brakuje ale ja jestem słaby.

A 1x lepiej na korbie 3 czy 2 blatowej? Myślę konkretnie o Deore XTFC-M785.

Napisano

Świetnie w takim razie kupuję Argona 38t i zobaczę jak to bd się spisywało, na tył A2Z i myślę że będzie bajka. Nie dość że napęd będzie prostszy to na dodatek urwę około 400 gram :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...