Sackaf Napisano 21 Czerwca 2016 Napisano 21 Czerwca 2016 Posiadam już życiowy łańcuch, przejechał ze mną jakieś 3000km, pojawiła się rdza na niektórych ogniwach, nie za bardzo wiem czym ją usunąć, idzie to czymś wyczyścić czy kupić drugiego przyjaciela a ten sprzedać czarnoskórym na naszyjniki?
Sackaf Napisano 21 Czerwca 2016 Autor Napisano 21 Czerwca 2016 problem w tym, że właśnie nie schodzi :/
Mod Team michuuu Napisano 21 Czerwca 2016 Mod Team Napisano 21 Czerwca 2016 idzie to czymś wyczyścić czy kupić drugiego przyjaciela Po takim przebiegu nowy łańcuch nie dogada się z resztą. A zardzewiał bo był słabo albo wcale nienasmarowany. Nasmarować i jeździć, samo zejdzie. Daj mu czasu. Na brudnym łańcuchu nie widać rdzy.
Sackaf Napisano 21 Czerwca 2016 Autor Napisano 21 Czerwca 2016 smarowany był, stał rower po prostu około 2 miesięcy bo nie było mnie w domu, i teraz po przejechaniu około 200KM, wyczyściłem wszystko, łańcuch się świeci jak nowy a niektóre ogniwa właśnie zaszły rdzą... Co to znaczy że nie dogada się z resztą?
Rocky98 Napisano 21 Czerwca 2016 Napisano 21 Czerwca 2016 o to znaczy że nie dogada się z resztą? nowy łańcuch+zużyta kaseta= przeskakiwanie łańcucha na starej kasecie
Mod Team michuuu Napisano 21 Czerwca 2016 Mod Team Napisano 21 Czerwca 2016 łańcuch się świeci jak nowy a niektóre ogniwa właśnie zaszły rdzą. Tarcie łańcucha o zębatki usunie rdzę. Jak nie to patrz: Na brudnym łańcuchu nie widać rdzy.
Sackaf Napisano 21 Czerwca 2016 Autor Napisano 21 Czerwca 2016 A w ten sposób, nie no jakbym wymieniał łańcuch to pewnie i kasetę i jeszcze kilka rzeczy, nic w rowerze od nowości nei wymieniałem to jakbym się wziął za niego to już po całości.
phoe Napisano 21 Czerwca 2016 Napisano 21 Czerwca 2016 Olej to że on jest z boku brudny(czy tam ma rudy nalot) na ogniwach! Nasmaruj go i jak nic nie przeskakuje itp to jeździj dalej! To jest normalne że tani łańcuch, który jest stalowy będzie się robił rudy, drogi zresztą też jak zejdzie powłoka ochronna. Nie wiem co masz za rower że aż tak ci kolor łańcucha przeszkadza, ale ten co ja mam w garażu też mam na łańcuchu rudy nalot po zimie i mało mnie on obchodzi, większość już sama zeszła czy od szejka, ale są miejsca gdzie jest dalej rudy i niech sobie będzie.
tobo Napisano 21 Czerwca 2016 Napisano 21 Czerwca 2016 Próby usuwania rdzy nie mają sensu. Jeśli są ogniska rdzy to wrócą jak tylko łańcuch złapie trochę wody. Ogniwa mają powierzchniowe zabezpieczenie antykorozyjne, jesli powłoka została wytarta to po sprawie.
Sackaf Napisano 21 Czerwca 2016 Autor Napisano 21 Czerwca 2016 Okej, dzięki za pomoc Wiatru w plecy życzę
raffik Napisano 21 Czerwca 2016 Napisano 21 Czerwca 2016 Zalej ciepłym octem 10% na noc, a potem wypłucz i posmaruj.
Mod Team michuuu Napisano 21 Czerwca 2016 Mod Team Napisano 21 Czerwca 2016 Zalej ciepłym octem Jeżeli powłoka antykorozyjna jest uszkodzona to te czary psu na budę. No chyba, że będzie przechowywany z dala od wilgoci w klimatyzowanym pomieszczeniu.
raffik Napisano 21 Czerwca 2016 Napisano 21 Czerwca 2016 To nie czary tylko usuwanie korozji i obawiam się że ten łańcuch nie miał powłoki antykorozyjnej od nowości. Ocet utworzy matową warstwę ciemnego octanu żelaza i przereaguje rdzę. Do autora: Tylko przed kąpielą w kwasie odtłuść łańcuch.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.