Skocz do zawartości

[przerzutka tył] Shimano tourney- proszę o pomoc

Dawidzar

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam zamiar kupić przerzutkę tylną Shimano tourney, wiem że jest to najniższa półka ale roweru używam tylko do jazdy po mieście w wakacje itp więc nie służy mi na co dzień. Pytanie jest takie czy jak kupię tą Shimano na hak to mam ją przykręcić do osi koła? Bo na tym haku jest śruba a u mnie w ramie nie ma na nią miejsca. Może trochę zamieszałem ale dodaje zdjęcia. smile.png

Pytania do zdjęć

1. Czym różnią się od siebie te dwie Shimano tourney ( Widać że hak jest w drugą stronę)

2. No i jak to się ma do mojej ramy, czy da się zamontować ? ta śruba na haku mnie zastanawia. Dodam że żadnym mechanikiem nie jestem więc się nie znam, a na serwis mnie po prostu nie stać

3. Czy zadziała to na każdym przełożeniu 6 stopniowym od Shimano  ? 

Proszę o porady.

Zdjęcie mojej ramy i przerzutek 

post-197963-0-64300300-1466074603_thumb.jpg

post-197963-0-71732600-1466074613_thumb.jpg

post-197963-0-97638300-1466074622_thumb.jpg

Napisano

Na ramie jest napisane Hardrock Specialized ( rower używany z zagranicy więc nie mam go od nowego) poniżej zdjęcia. Hak mam przy starej przerzutce Przesyłam zdjęcia. U mnie w mieście nie ma zbytnio sklepów rowerowych a gościu za wyprostowanie haka chciał 50 zł i to powiedział że może pęknąć więc podziękowałem. model obecnej przerzutki Shimano STX bardzo stara (śruba baryłkowa nie kręci się w niej mimo użycia specyfików i siły więc nie da się jej wyregulować poza tym jest ona na 8 stopni a ja mam 6 ).

post-197963-0-60746200-1466084419_thumb.jpg

post-197963-0-30955800-1466084421_thumb.jpg

post-197963-0-66285900-1466084422_thumb.jpg

post-197963-0-26905900-1466084423_thumb.jpg

post-197963-0-56412700-1466084424_thumb.jpg 

post-197963-0-15377400-1466084426_thumb.jpg

post-197963-0-95121800-1466084426_thumb.jpg

post-197963-0-53799200-1466084428_thumb.jpg

post-197963-0-41787500-1466084429_thumb.jpg

Panie, a gdzieś Ty podział hak ramy?! Co to za rower, pokaż całość.

Poniżej w poście wyjaśniłem już :) 

Napisano

Musisz znaleźć identyczny hak na allegro i wymienić, a przerzutkę wtedy kupujesz np. http://allegro.pl/przerzutka-tylna-shimano-tourney-rd-tx55-sruba-6-7-i6227525607.html i wkręcasz ją do haka.

Może ktoś z forum bardziej obeznany pomoże Ci znaleźć hak, ja próbowałem, ale tych modeli jest zbyt dużo. Chyba, że go obejrzysz i ramę w tym miejscu, może gdzieś jest napisane, jaki typ potrzebujesz.

Ew. możesz napisać do nich w sensie do speca, może za friko Ci taki hak wyślą, były takie przypadki.

Edit: Czekaj, przerzutka jest uszkodzona, czy tylko hak? Bo STX to fajny sprzęt, nie ma co jej wymieniać na tourneya.

Napisano

http://allegro.pl/33113-hak-przerzutki-tyl-do-ramy-aluminiowy-i6255892977.html   czy to  jest taki hak ? 

Musisz znaleźć identyczny hak na allegro i wymienić, a przerzutkę wtedy kupujesz np. http://allegro.pl/przerzutka-tylna-shimano-tourney-rd-tx55-sruba-6-7-i6227525607.html i wkręcasz ją do haka.

Może ktoś z forum bardziej obeznany pomoże Ci znaleźć hak, ja próbowałem, ale tych modeli jest zbyt dużo. Chyba, że go obejrzysz i ramę w tym miejscu, może gdzieś jest napisane, jaki typ potrzebujesz.

Ew. możesz napisać do nich w sensie do speca, może za friko Ci taki hak wyślą, były takie przypadki.

Edit: Czekaj, przerzutka jest uszkodzona, czy tylko hak? Bo STX to fajny sprzęt, nie ma co jej wymieniać na tourneya.

Problem w niej jest taki że ja mam koło na 6 biegów a ona jest na 8 i ta śruba baryłkowa do regulacji za chiny się nie kręci i nie można podregulować ;/ psikałem preparatem odrdzewiającym próbowałem siłą, a przy manetce nie mam takiej śruby a manetka to revoshift shimano 

Napisano

A ogólnie ten Tourney nadaje się na spokojną jazdę od czasu do czasu? Czyli mam kupić hak + przerzutkę na śrubę tak 

i który Tourney lepszy ten co ma kołowy tryb prowadzenia linki czy ten zwykły bo widziałem że 2 rodzaje są 

Tak, brawo :D Mi się nie udało.

W takim razie kup tego tourneya TX55 styknie :)

Dzięki za odpowiedź, jeśli możesz doradź mi również na mojego ostatniego posta 

• Mod Team
Napisano

Czy ja dobrze czytam, chcesz wywalić nieśmiertelnego STX RC i zastąpić turnejem bo nie kręci sie baryłka?? Chłopie czyś ty oczadział ?

1. wykręcasz baryłkę na chama, jak trzeba połam plastik, metal w imadło i sie wykręci.

2. bierzesz gwintownik m5 i poprawiasz gwint

3. idziesz do pierwszego lepszego warsztatu rowerowego i żebrzesz o baryłkę.

4. smarujesz smarem i skręcasz baryłkę.

5. regulujesz pięknego klasyka.

Jak nie chcesz, nie masz sił, wiedzy, chęci, odwagi, zapału, wody w czajniku, możesz kupić baryłkę zakładaną na pancerz, jak w rowerach szosowych.

A jak naprawdę chcesz zastąpić ta przerzutkę, podam ci swój Adres i chętnie zapłacę za przesyłkę.

Napisano

ale ten hak co mam i ten co podałem w allegro też pasuje do mojej ramy tylko od zewnątrz, kiedyś jak miałem 8 rzędową kasetę i jak dostałem ten rower to przerzutka normalnie chodziła ( kilka lat temu) hak był ten co jest a nie ten oryginalny. Szkoda, bo już wczoraj zamówiłem tamten ;/. A jeśli chodzi o tego STX wiem że jest to stary sprzęt ale nie mam czasu na bawienie się za bardzo, poza tym jak mówię kończą się wakacje i odstawiam rower niestety. Aczkolwiek jak znajdę chwilę zobaczę co z tą baryłką najwyżej odeśle Tourneya jak mi się uda coś wykombinować .. 

A mam jeszcze takie pytanie, mam nowe pancerze idealnie docięta, popsikane w środku linka chodzi luźno, manetka nowa a jak naciągnę linkę przy przerzutce to 6-5-4 jest lekko a potem masakra ledwo co na 1 ( najwyższy bieg ledwo da się przekręcić ) dodam ze H i L jest wyregulowane jak popycham palcem i kręcę to się spoko zmienia łańcuch nie spada, a jak manetką to jak mówię ledwo da się kręcić, a jak zredukuję znów do najmniejszej to linka opada..  

Czy ja dobrze czytam, chcesz wywalić nieśmiertelnego STX RC i zastąpić turnejem bo nie kręci sie baryłka?? Chłopie czyś ty oczadział ?

1. wykręcasz baryłkę na chama, jak trzeba połam plastik, metal w imadło i sie wykręci.

2. bierzesz gwintownik m5 i poprawiasz gwint

3. idziesz do pierwszego lepszego warsztatu rowerowego i żebrzesz o baryłkę.

4. smarujesz smarem i skręcasz baryłkę.

5. regulujesz pięknego klasyka.

Jak nie chcesz, nie masz sił, wiedzy, chęci, odwagi, zapału, wody w czajniku, możesz kupić baryłkę zakładaną na pancerz, jak w rowerach szosowych.

A jak naprawdę chcesz zastąpić ta przerzutkę, podam ci swój Adres i chętnie zapłacę za przesyłkę.

Wiem że to klasyk ale słuchaj byłem w sklepie i na regulator przerzutki ( baryłka ) 35 zł = Tourney. Wiem że to najniższa półka najsłabiej robiona ale jak ja używam roweru do jazdy na plaże itp. Poza tym nie mam funduszy bo jak się okazuje to też mam zły hak.. aczkolwiek ten co jest na zdjęciach pasuje do ramy i ten STX działał kilka lat temu na pewno na nim. 

Napisano

To odepnij linkę od przerzutki i ciągnij ją ręką, drugą podziałaj przy manetce wtedy wyczujesz czy problem jest w manetce. Jeśli masz problem z naciągnięciem na największą zębatkę to może kółko prowadzące idzie zbyt blisko koronki i ciężko jest "złamać" łańcuch żeby go wepchnać na największy tryb?

Napisano

być może problem jest z kółkiem, manetka jest nowa, ogólnie lekko chodzi. Zobaczę jak przyjdzie mi nowa przerzutka i czy będzie działać wszystko 

Napisano

Jeśli tamten hak pasował i działał, to ten co zamówiłeś też powinien.

Jeśli nie jeździsz na tyle dużo, to tourney wystarczy.

Jeśli masz zamiar wyrzucić tego stxa lub wrzucić go na dno jakiegoś pudła, to lepiej faktycznie komuś oddaj, bo to fajny sprzęt i szkoda by niszczał.

;)

Napisano

Jeśli tamten hak pasował i działał, to ten co zamówiłeś też powinien.

Problem w tym , że poprzedni hak ewidentnie nie pasuje do tej ramy (co widać po śladach na haku , http://www.forumrowerowe.org/index.php?app=core&module=attach&section=attach&attach_id=17477 ) , trzyma się wyłącznie na osi koła a wykrzywienie bierze się właśnie z tego nie dopasowania (ściśnięty na chama nakrętką poddaje się - z nowym taki samym będzie ta sama sytuacja).

Napisano

ten hak co jest na moim zdjęciu pasuje w otwór na śrubę w ramie i był przykręcony i do osi i do tego otworu tylko że to zdjęcie robiłem jak przerzutka była odkręcona. Fakt faktem macie rację nie jest to dobry hak, aczkolwiek stx działał kilka lat temu na nim perfekcyjnie więc może i Tourney pociągnie ;/ jak nie to zamówię ten oryginalny . Zrobię tak że po prostu do lipca zamontuje ten co już zamówiłem a potem jak już będą fundusze to wezme ten oryginalny. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...