teddo Napisano 8 Września 2006 Napisano 8 Września 2006 witam, Nie mogłem znaleźć odpowiedzi na te pytania w sieci, wiec zwracam sie z tym do Was: Jak oznaczane są poszczególne klocki hamulcowe ze względu na ich twardość/miękkość. Jaka jest skala tych oznaczen?? Ostatnio jakoś szybko mi sie się jedne starły, miały oznaczenie 900P, kolejne które założyłem to 866,6. Czy te liczby oznaczją twardośc czy może coś innego???(mówie o hamulcach szczękowych) Które z nich są twardsze?? (rożnica jest praktycznie nieodczuwalna) z góry dzieki za wszystkie odpowiedzi
tobo Napisano 8 Września 2006 Napisano 8 Września 2006 wydaje mi sie (ale pewien nie jestem) ze to nie jest oznaczenie twardosci raczej typ klocka np w ofercie danej firmy. to co mozesz zrobic to czytac recenzje i testy hamulcow i okladzin. szybkosc zuzycia klocka wcale nie musi oznaczac tego ze sa to zle klocki - taka moze byc po prostu mieszanka gumy. przykladowo - przy tarczowkach sa wersje zywiczne i metalowe - w przypadku klockow shimano jest tak ze okladziny zywiczne zuzywaja sie szybciej niz metaliczne. magura stosuje klocki o roznych wlasciwosciach - klocki ekonomiczne o slabszej sile hamowania ale o wolniejszym zuzyciu i klocki nazwijmy to wyczynowe - o zuzyciu wiekszym ale wiekszej tez sile hamowania.
Myszek Napisano 8 Września 2006 Napisano 8 Września 2006 pomysl tez ze zbyt twarde klocki moga przetrzec obrecz, jednak lepiej miec miekkie klocki i wymienic je niz obrecz.
teddo Napisano 12 Września 2006 Autor Napisano 12 Września 2006 No dobra, to wiadomo, ale jak z tymi oznaczeniami/skalami twardości klocków, czy są w ogóle jakieś??? Jak je rozróżniać? (oprócz oznaczeń producenta oczywiście)
tobo Napisano 12 Września 2006 Napisano 12 Września 2006 nie wiem czy jest jakas skala twardosci. producenci rozrozniaja zazwyczaj klocki : na sucho, na sucho/mokro - do vbrake. w drugim przypadku sa klocki najczesciej dwuelementowe z roznej twardosci gumy klocki do roznych obreczy - do alu, do ceramiki, klocki do obreczy karbonowych (to zadkosc). inne kryteria to raczej wlasne doswiadczenia. po uzywaniu danego klocka mozesz powiedziec czy ci pasuje, ile zyje, jak pracuje w okreslonych warunkach.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.