Skocz do zawartości

[kaseta] wybór nowej, za mały opór obecnie

PiotrPiotrKRK

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W Krossie A2 mam 8 rzędową kasetę. Najmniejsze przełożenie ma 11 ząbków. Często na prostych mocno brakuje mi mniejszego przełożenia (w znaczeniu - za dużo kręcę nogami, przy zbyt mały oporze, żeby utrzymać wysoką prędkość). Uzyskanie takiego przełożenie do jazdy z większymi prędkościami to kwestia zmiany kaset na taką z mniejszą ilością ząbków w skrajnym przełożeniu? Pytanie z gatunku januszowych - zdaję sobię sprawę:) 

Napisano

Nie założysz nic z mniejszą ilością niż 11t z tyłu. To wiązałoby się z większą modernizacją ( o ile dostałbyś u nas w kraju taką kasetę to musiałbyś pewno wymienić piastę itp...).

Ale żeby zwiększyć prędkość możesz zwiększyć tarczę w korbie np z 42t na 46t (lub całą korbę jeśli nie masz możliwości wymienić pojedynczej zębatki).

• Mod Team
Napisano

Nie ma kaset mniejszych niż 11t.
Kasety takowe istnieją ale koszt jest bardzo wysoki i nie pasujący do naszych realiów. Zmiana korby lub też roweru na np szosowy to rozsądne wyjście.

Skoro masz 8 biegów korbę masz zapewne 42, myślę ze zmiana na 44 już by dala efekt a największy na 48 oczywiście.

• Mod Team
Napisano

Każda przerzutka 8sp pracuje z 42/48 zębów wiec nie widzę problemu. Pojemność to dyferencja miedzy zębatkami a skoro jest taka sama dla każdej 8sp korby, czemu ma braknąć ?

Napisano

Prawdę powiedziawszy rozważam też zamianę mojego 6 letniego Krossa na "coś" bardziej crossowego. Z korbą 48t i łatwą możliwośćią założęnia bagażnika (w a2 nie będzie to niestety takie proste).

Także szperam właśnie za czymś godnym w cenie do 1800-1900. Na chwilę obecną Lazaro V3 i Kross Evado 3.0, względnie 4.0 

Napisano

Każda przerzutka 8sp pracuje z 42/48 zębów wiec nie widzę problemu. Pojemność to dyferencja miedzy zębatkami a skoro jest taka sama dla każdej 8sp korby, czemu ma braknąć ?

Przecież on zmieni tylko blat pozostawiając pozostałe dwie zębatki w spokoju, a to oznacza, że różnica pomiędzy największą i najmniejszą zębatką wzrośnie z 20 do ogromnych 26z. Będzie musiał unieść przerzutkę na 1-3mm ponad blat, ale jednocześnie uniesie się dolna część wodzika, który zacznie haczyć o łańcuch w momencie, gdy ten będzie na młynku.

• Mod Team
Napisano

A skąd takie przekonanie, skoro wszędzie mowa o całej korbie ? Oczywiście ze zmiana samego blatu to bezsens, bo to nie ma prawa działać poprawnie.

Napisano

@Arni220

Jeśli już cytujesz to postaraj się nie robić tego wybiórczo. Tam w nawiasie było jeszcze coś dopisane. 

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...