Skocz do zawartości

[zębatka] Szukam 40z blatu

porcelanowy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Powitoł

Wydaje mi się, że moje google-fu jest dobre ;) ale wole spytać :)

Poszukuję (i nie znajduję) największego blatu do trzyblatowej korby Sh fc-m770.

Obecnie hula tam 44z ze starego LXa i jest zdecydowanie za twardo.

Szukam 40z, mniejsza 38z też pewnie styknie.

Wolałbym aluminiową bo używam rzadko, stal też rozważę

Mam 40z alu ale z korby dwublatowej i nie spasuje bo montowana jest po wewnętrznej stronie pająka.

Z tego co patrzę nowe korby 40x30x22 mają BCD po 96mm. Pasowały by mi idealnie, ale nie chcę całej nowej korby teraz kupować, bo jeszcze rower spłacam ;)

Gdyby ktoś coś to poratujcie informacją.

p.s. Środkową 32z też chętnie bym zamienił na 30z ale to drugi stopień odśnieżania bo jako tako teren objeżdżam.

Napisano

Cześć . Ja w swoim rowerze mam korbę FC-M612 z zębatkami 40/30/22.ostatnio czytałem że korba ma BCD 104/96.nie wiem czy to oznacza że największa jest mocowana na rozstaw 104,a pozostałe na 96(?)

Napisano

Śmiem twierdzić, że nie dostaniesz 30z na bcd 104 -no chyba, że n/w z offsetem.

W sumie moje google też nic nie znajduje jeśli chodzi o 38/40 na 104 w miejsce blatu.

Napisano

Panowie, nie będzie to działać tzn. przerzutka nie wrzuci biegu ze środkowej na blat, bo zahaczy wodzikiem o środkową zębatkę. Tworząc układ 40/32/22 uniesienie do góry przerzutki ok. 10mm ponad blat spowoduje, że łańcuch zacznie spadać na prawe ramie korby przy zmianie. Przerabiałem to z blatem 42z i musiałem wymienić przerzutkę na jakąś starą Acerę 8rz, która była pod korby 42/32/22 właśnie.

Jak za twardo na blacie, to najprościej i najtaniej wymienić koronki kasety na układ od 12z. Kupujesz koronkę i nakrętkę, podpiłowujesz wąski wypust, okręcasz odpowiednio dla zachowania układu zębów i po sprawie.

30z z BDC 104 nie dostanie na 100%, bo zęby wyszły by w miejscu otworów na śruby, dla tego zmiejszono ten wymiar o 8mm.

Napisano

Powitoł

Cenne info, dzięki Arni220.

Przerzutka to FD-M761A i w specyfikacji czytam: minimalna górna-środkowa pojemność 12z. Nie wiem co to dokładnie znaczy ;) ale może oznaczać problemy o których piszesz.

Znalazłem jeszcze tarczę aerozine - niby do dwublatowych korb, ale na fotkach po necie widziałem, że montują ją też jako trzeci blat:

http://allegro.pl/aerozine-tarcza-bcd-104-mm-40t-2x10-shimano-xtr-xt-i5759932492.html

Kupić dla samego spróbowanie nie kupię bo droga.

Może pokombinuję z blatem który mam w domu (coś z 10rz dwublatu).

Jeśli przerzutka będzie jako tako ogarniać to zastanowię się co dalej.

Rzeźbić kasety nie chcę, bo to rzeźba ;) i to samo załatwia kliknięcie manetką na lżejszy bieg.

Szybciej zajadę co mam i wymienię korbę na coś z nowszego wypustu 40x30x22.

Napisano

Niekoniecznie to samo załatwia klik na lżejszy bieg. 12z w kasecie o pierwotnym układzie 11/13/15... itd. da ci lepsze stopniowanie w dolnym zakresie, idealnie do precyzyjniejszego doboru przełożeń na szybkich odcinkach, no i w końcu zaczniesz używać najmniejszej koronki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...