krzygaj Napisano 13 Czerwca 2016 Napisano 13 Czerwca 2016 Witajcie Niedawno stałem się posiadaczem roweru Kands Maestro. Chciałbym wyposażyć rower w pedały spd oraz dodatkowo zakupić buty. Na rowerze nie jeżdżę często(jestem biegaczem), ale jeżeli już mi się zdarzy(w ramach zróżnicowania treningu), to są to trasy rzędu 80-100km pokonywanych po asfalcie. Do tej pory jeździłem w zwykłych butach tzw adidasy i przy takiej trasie pod koniec jazdy w stopach czułem jakby drętwienie - podejrzewam, że to przez buty - więc zdecydowałem się na zmianę. W grę wchodzą następujące rozwiązania: - buty - budżet do 300zł - tu nie wiem czy szosowe czy mtb, odrzucam turystyczne - niby tylko jeżdżę po asfalcie: SH-XC31 SH-R065 SH-M089 SH-M065 SH-RP2 SH-RP3 W butach nie zamierzam chodzić także mogą być ze sztywną podeszwą. - pedały - tu chciałem z możliwością jazdy w zwykłych butach(sporadycznie czasami gdzieś tam trzeba podjechać) PD-M530 PD-M324 PD-A530 PD-T420 Prośba o skompletowaniu jakiegoś zestawu z powyższych propozycji. Z góry dziękuję za pomoc - jeżeli potrzeba dodatkowych informacji to chętnie udzielę.
Artur_K Napisano 13 Czerwca 2016 Napisano 13 Czerwca 2016 Ze swojej strony polecam trochę inny zestaw: Buty - Shimano SH-XC31, koniecznie buty z trzema rzepami lub dwa rzepy + klamra Pedały - PD-520 + dodatkowo zdejmowana nakładka do jazdy w "zwykłych" butach. Wyjdzie trochę taniej niż PD-530 Jeżdżę w tym zestawie od roku i wszystko jest ok. Zaznaczam, że głównie jeżdżę po mieście i raz na tydzień wyskoczę w las, a więc sprzęt nie jest "katowany" na błotnistych bezdrożach. Pozdrawiam
krzygaj Napisano 13 Czerwca 2016 Autor Napisano 13 Czerwca 2016 Artur_K - przekonałeś mnie co do pedałów :-) - jazda w zwykłych butach, to raczej będą incydentalne przypadki. Mam możliwość kupienia po okazyjnej cenie SH-M089 - wydaje mi się, że będą lepszym wyborem niż SH-XC31? mają klamrę Tylko w butach z klamrą obawiam się jej uszkodzenia podczas upadku przy nauce jazdy w spd - może na początek przygody może lepiej wybrać buty z rzepami? Nie mam doświadczenia w tym temacie i nie wiem czy takie upadki często się zdarzają - w czasach młodzieńczych jeździło się w "noskach", ale bloki to zupełnie coś innego
cervandes Napisano 14 Czerwca 2016 Napisano 14 Czerwca 2016 Ja jestem po zakupie pierwszego zestawu SPD, postawiłem na M089 i M520. Trzy gleby, każda przy zerowej prędkości. Tylko lekko podrapałem plastik od zaciągania klamry, nic się poza tym nie wydarzyło i szczerze mówiąc nie wiem co by się musiało stać aby to mocowanie urwać. Na SPD postawiłem z tego samego powodu, kręcenie tak intensywne, że stopy drętwiały. Teraz jest super!
krzygaj Napisano 14 Czerwca 2016 Autor Napisano 14 Czerwca 2016 Dziękuję wszystkim za pomoc wybór zgodnie z sugestiami padł na SH-M089 i PD-M520 z nakładkami Pozdrawiam
krzygaj Napisano 30 Czerwca 2016 Autor Napisano 30 Czerwca 2016 Koledzy jestem dziś po pierwszej jeździe w SPD - bajka nie ma porównania do jazdy na platformach i w zwykłych butach. Oczywiście podczas nauki nie obyło się bez wywrotek - na szczęście przy zerowej prędkości - także nic się nie stało poza zadrapaną dłonią. Jednakże mam pytanie dotyczące butów SH-M089 białe - czy też tak macie, że w lewym bucie środkowy pasek jest dłuższy niż w prawym? Zamówiłem 2 pary butów z różnych sklepów i w różnych rozmiarach i w obydwu były te paski w lewym bucie dłuższe niż w prawym. Nie byłoby to o tyle istotne, co podczas jazdy pasek ten ociera o korbę i boję się, że zacznie się odpinać. Dzięki za info zwrotne
cervandes Napisano 1 Lipca 2016 Napisano 1 Lipca 2016 Moje nie są idealnie symetryczne ale te pół cm w niczym nie przeszkadza, nawet wizualnie u mnie. Co ciekawe same buty są takie same, to stopa lewa u mnie ma mniejszy obwód i stąd ta różnica po zapięciu.
raffik Napisano 1 Lipca 2016 Napisano 1 Lipca 2016 Ten pasek jest nieistotny, bo buta trzyma klamra, a nie środkowy rzep. Ja go maksymalnie rozluźniam dla lepszego krążenia, a klamrą reguluje trzymanie buta. Zapina się go raz, a o reszcie można zapomnieć.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.