PiotrPiotrKRK Napisano 13 Czerwca 2016 Napisano 13 Czerwca 2016 Mój pierwszy post - tak więc na wstępie: cześć Skrótowo: 1. Przeznaczenie: głównie lekki teren - trasy typu Szlak Orlich Gniazd, leśne ścieżki (np Las Wolski - ludziom z okolic KRK może pomoże taka informacja), z czasem coraz bardziej terenowe wyprawy). Obecnie jeżdzę 6-letnim krossem a2. 2. Budżet: Max 1800 PLN. Wolałbym zmieścić się w 1500-1600. Rower kupowany przez internet. 3. Podobnych tematów jest sporo - mam swoje dwa typy (o których może potem, żeby nie sugerować). To o czym - jako trzeciej opcji - myślałem to: KROSS Hexagon X6 model 2015 (na allegro cena 1499 PLN). Co myślicie o tym Krossie? Mam 194 cm, tak więc rozmiar ramy 21 wrzuciłem Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc
Mod Team KrissDeValnor Napisano 13 Czerwca 2016 Mod Team Napisano 13 Czerwca 2016 Ze względu na Twój wzrost powinieneś się zastanowić nad np. : http://allegro.pl/limber-corado-29-rama-21-hydraulika-i6248443145.html Jeżeli nie jesteś bardzo ciężki, to koło 29 " lepiej się sprawdzi - nie wytelepie Cię tak na wybojach.
PiotrPiotrKRK Napisano 13 Czerwca 2016 Autor Napisano 13 Czerwca 2016 Dzięki za odpowiedź! Waga 80 kg. W praktyce na jakie korzyści przekładają się większe koła? 29 w miejsce 26? Pozdrawiam
Mod Team KrissDeValnor Napisano 13 Czerwca 2016 Mod Team Napisano 13 Czerwca 2016 Większe koło nieco trudniej się rozpędza - przy założeniu, że mamy tej samej szerokości opony i taką samą korbę, jednak potem łatwiej jest utrzymać wyższą średnią prędkość. Poza tym jest mniej zwrotne, ale za to " wybiera " nierówności lepiej niż mniejsze koła. Podejścia i oczekiwania są różne, więc to co dla mnie jest na minus, dla kogoś może być plusem. Przy Twoich warunkach 29 " wydaje się lepszym pomysłem. Powinieneś szukać ram 21 - 22 ", a najlepiej zrobisz jak pójdziesz do sklepu i przymierzysz się do wymienionych rozmiarów celem porównania i ustalenia na którym najlepiej się czujesz - przy okazji możesz się testowo przejechać.
PiotrPiotrKRK Napisano 13 Czerwca 2016 Autor Napisano 13 Czerwca 2016 Dzięki za wyjaśnienie. Nie dodałem jeden ważne informacji w pierwszym poście - chciałbym, żeby rower był nowy (podesłany link dotyczy używanego sprzętu). Pozdrawiam
Mod Team KrissDeValnor Napisano 14 Czerwca 2016 Mod Team Napisano 14 Czerwca 2016 W opisie jest informacja : nowy, wyprzedażowy - wystarczy zadzwonić i zapytać.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.