Skocz do zawartości

[Napęd]Wymiana 3x8 na 2x10

Danielasty

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, po wstępnych ustaleniach i tego iż blatu 42 nie używam zastanawiałem się nad wymianą na 2x10

Obecnie

Korba alivio m430 22-32-42

Przerzutka przód : Suntour

Przerzutka tył Shimano Altus... oj taaak

Kaseta Shimano alivio 8sp 11-32

Manetki: Alivio

po wstępnej analizie chciałbym coś takiego

Przerzutka przód shimano xt 780

Przerzutka tył: shimano xt 780 shadow+

Kaseta, tutaj najtańszą na 10 11-36

Manetki Shimano xt 780 ale na obejmie 

Pytanie co z korbą, jest prawie nowa, ma jakieś 2 tys km, rozbieralna. mam 2 opcje / pytania 

wywalić blat i jeździć , ale nie wiem czy zębatka przyjmie łańcuch 10sp

Zmienić zębatki na 10sp interesuje mnie 24-36, patrzałem na ceny osobnych to o ile 24 jest w normie to 36 dostać to już kwesta niestety 100zł,, chyba ze źlę patrzę,. ew kupić na 9rz, ale też nie wiem czy łańcuch obsłuży 10sp 

Napisano

Nie do końca. Najprościej było by faktycznie dokupienie samych zębatek 36 i 22 albo od nowych korb na 10rz albo od starej SLX m665/Saint 9s, mają tę samą szerokość i obsłużą ci łańcuch 10s.

Problem jednak stanowić będzie skok przedniej przerzutki obsługującej korby 2rz. Masz dwa wyjścia, albo kupić przerzutkę SLX 9s albo coś na 10s tylko, że w pierwszym przypadku nieco węższy łańcuch niezbyt precyzyjnie współgra z tą przerzutką, a w drugiej opcji będzie właśnie problem z takim jej ustawieniem, by nie dochodziło do ocierania. Chodzi o linię łańcucha, przerzutki od 10s mają ją ustawioną pod dedykowane korby czyli 48,8mm, a 9s były pod 46,8mm. Te 2 mm czyni różnicę. Można próbować i może nie będzie tragedii, ale gwarancji nie ma.

I jeszcze jedno, jak chcesz dać na korbie 36z, to małą daj tak jak producent czyli 22z. Zębatki są tak wyprofilowane, by działały z konkretnymi, sąsiednimi. TAkie mieszanie dowolne prowadzi często do niezbyt poprawnej pracy napędu i np. spadania łańcucha na mufy czy ramię korby. Najrozsądniej jest doprowadzić maksymalnie do tego, co zbudował producent i trzymać się jego specyfikacji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...