Skocz do zawartości

[Napęd] Z 7 rzedów na 9

Xunil

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam jest to mój pierwszy post proszę o wyrozumialosc.

Moja wiedza na temat modernizacji rowerow od strony technicznej jest znikoma.

Bardzo proszę was o radę mam rower dosc leciwy ale jest aluminiowa rama i design bardzo wspolczesny hexagon v2 krossa .

Posiada on naped 3x7 i teraz moje pytanie czy bede mógł wstawic do niego kasete 9 biegowa docelowo chce zrobic napęd 1x9

Zebatka przednia to shimano zee 38t zamówiona korba shimano deore

Prosze o rade

Napisano
Oznaczenie na nim jest mf tz07

Wolnobieg.

Nie sądzę aby hexagon v2 miał jakieś dobre koła więc warto raczej pomyśleć o całym kole. Niedawno sam przeszedłem z wolnobiegu na kasetę , wyniosło mnie to w okolicach 150 zł za kasetę , koło i łańcuch. Różnica jest na + :) Do przejścia na 9 s będziesz musiał od razu wymienić tylną przerzutkę i prawą manetkę bo stara będzie nie kompatybilna , o łańcuchu chyba wspominać nie muszę. 

Napisano

Przerzutka może zostać  Manetka tylko do wymiany  http://www.forumrowe...napedow-do-11s/

Może tak być , ale pewnie wolnobieg ma 14-28 a kaseta będzie pewnie w standardzie 32-11 i kiepsko to będzie chodzić. W każdym razie dolny zakres powinno dać się ustawić , ale jednocześnie też może mieć przerzutkę dostosowaną pod koronki 11-32. Ruletka :D 

Napisano

No to ładne buty naleze do tych mniej zamożnych korbe i zębatke zee 38t mam czy ta korba i zebatka chodzila by na wolnobiegu co mam i łańcuchu

Napisano

Łańcuch i tak dobrze założyć nowy , bo stary zajechany łańcuch momentalnie zje nową tarcze korby. Czy wolnobieg przyjmie nowy łańcuch? Musiał byś wstawić zdjęcie koronek. Sprawdź model przerzutki i wolnobiegu , może coś z tego będzie.

• Mod Team
Napisano

ale pewnie wolnobieg ma 14-28 a kaseta będzie pewnie w standardzie 32-11 i kiepsko to będzie chodzić.

Gdyż ? Jak by to była 11-40, to by można było dyskutować, a 32? Ja mam przerzutkę ss i kasetę 11-30 ( max 25t ;) ). Każdy nawet najpodlejszy turnejak jak mu zakresu na śrubach ne braknie łyknie 11-34 a może i nawet 36.

Napisano

na razie budzet ograniczony takze na razie nie zmieniam kola ale powiedz czy te czesci co wymienilem beda graly ze soba.Polec jakas w miare dobra a nie droga manetke do tego zestawu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...