.jestemJAKmotyl Napisano 28 Maja 2016 Napisano 28 Maja 2016 witam. mam problem z przerzutką czasami łańcuch układa się na szczytach zębów a czasami normalnie co może być przyczyną? w serwisie powiedziano mi że kąt przerzutki jest zły. napęd to korba fc-m610, zmieniarka przednia fd-m610, tylna rd-m615, kaseta cs-hg 62 11-34, łańcuch cn-hg54.
Arni220 Napisano 28 Maja 2016 Napisano 28 Maja 2016 Kombinowałeś coś z zębatkami? Może faktycznie przerzutka lekko zwichrowana? Brakuje zdjęcia wzdłuż przerzutki, wszystkie są z boku, nie da się ocenić czy jest równolegle do tarczy korby.
Arni220 Napisano 28 Maja 2016 Napisano 28 Maja 2016 Drugie zdjęcie zbędne, nic nie widać. Po pierwszym ciężko jednoznacznie ocenić bo łańcuch jest na zębatce, ale wydaje się, że faktycznie przerzutka jest delikatnie pod kątem względem łańcucha. Musisz ustawić ją tak, by była idealnie w linii z dużą zębatką korby, mają być równolegle względem siebie, tu nawet minimalny kat nie wchodzi w grę. S kolei wysokość wyglądała OK, ale dla pewności sprawdź czy przechodzi nad dużą zębatką o ok. 1 do 3mm. Ja zawsze ustawiam na ok. 2mm. http://rowery.zbooy.pl/przerzup.html
Mod Team Puklus Napisano 28 Maja 2016 Mod Team Napisano 28 Maja 2016 Jak łańcuch się nie układa to ewidentny znak nie wyregulowanej przerzutki. Albo też problem z przerzutką.
.jestemJAKmotyl Napisano 28 Maja 2016 Autor Napisano 28 Maja 2016 wysokość wózka poprawiłem przechodził minimalnie na styk nad dużą zębatką, poprawiłem na ~3 mm. równolegle ustawiłem prowadnice względem dużej zębatki, była lekko skoszona. ale już pracuje jak należy dziękuje za pomoc. jak sprawdzić do jakiego kąta rury podsiodłowej jest mój mój model przerzutki? w serwisie mechanik powiedział że, przerzutka jest zle dobrana do kąta rury. specyfikacja mojego roweru http://katalog.bikeworld.pl/2014/web/produkt/rowery/mtb_29er_hardtail/specialized/33893/hardrock_sport_disc_29/2
dziksoltys Napisano 28 Maja 2016 Napisano 28 Maja 2016 na przerzutce jest napisane z tyłu w najgorszym razie będziesz musiał ściągnąć
Mod Team Puklus Napisano 28 Maja 2016 Mod Team Napisano 28 Maja 2016 w serwisie mechanik powiedział że, przerzutka jest zle dobrana do kąta rury. Ano trochę źle.
.jestemJAKmotyl Napisano 29 Maja 2016 Autor Napisano 29 Maja 2016 Ano trochę źle. seat tube angle 72 stopnie a zmieniarka ma zakres od Chain Stay Angle : 66-69 stopni. w tej grupie nic nie znajdę do mojego kąta więc zostaje jak jest chyba że, ma ktoś jakiś patent bo wizualnie widać że coś jest nie halo
Arni220 Napisano 29 Maja 2016 Napisano 29 Maja 2016 Nie wiem w jakich rowerach robi się kąt podsiodłówki mniejszy niż 70st, chyba w jakichś wynalazkach. Najczęściej jest to przedział 72/73st, a przerzutki do 71. Tak po prostu się produkuje.
Mod Team Puklus Napisano 29 Maja 2016 Mod Team Napisano 29 Maja 2016 No jak sie zakresy skończyły, to wypada zmienić albo ramę albo przerzutkę heh Choć zawsze sie da to jakoś ustawić.
.jestemJAKmotyl Napisano 29 Maja 2016 Autor Napisano 29 Maja 2016 ustawione jest dzięki waszej pomocy, tylko wygląda jak wygląda najważniejsze że działa i można błysnąć szprychą
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.