Skocz do zawartości

[Kaseta] SRAM PG1050 stan ząbków

szczurozor

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

Dla mnie 5 i 6 jest dyskusyjne, podobnie jak inteligencja człowieka zostawiającego łańcuch na zębatkach do oceny :P

• Mod Team
Napisano

I byś dostał dobrą, jak byś jej nie zasłonił.

Myśle, że na 7,8,9 nowy łańcuch będzie przeskakiwał znacznie.

Heh to tez mnie zastanawia, ponieważ akurat tych koronek nie widać :D Jak mniemam, to jest mniemanie właśnie :P ?

Napisano

Widać najwyżej usytuowane ząbki z 7 i 9.

Wiecie co jest najbardziej irytujące w zużywaniu kaset. Ząbki które są odpowiedzialne za zrzucanie biegów (czyli 2 z rzędu) w jednym miejscu na obwodzie małych koronek lub w większych tarczach w dwóch miejscach przeciwległych (czyli razem 4 ząbki) są po prostu około dwa raz cieńsze od pozostałych i one zużywają sie znacznie szybciej, tu na 5 koronce to widać. Dobrze chociaż, że w koronkach tytanowych tak nie robią.

Napisano

I byś dostał dobrą, jak byś jej nie zasłonił.

No dobra, spieszyłem się, zrobiłem babola - przyznaję. Ale nie uważam żeby popełnienie błędu było podstawą do kwestionowania mojej inteligencji.

Nie zakładam, Puklus, że jesteś perfekcyjny. Poprzestańmy na tym. :)

Wracając do tematu:

Rozumiem, że kaseta będzie do wymiany tak czy inaczej?

Czy tylko mniejsze zębatki wystarczy?

Wrócę z roboty to wrzucę poprawne zdjęcie.

http://allegro.pl/sram-pg-1050-kaseta-10s-11-36-pajak-pg-1070-i6194629124.html

Warto?

Napisano

Tu wygada trochę lepiej i równomierniej na koronkach 5-9, które są lekko zniekształcone. Ogólnie teraz to znaczne przeskakiwanie przekwalifikowałbym to na sporadyczne. Brud, nie widać całości. Ja bym zrobił tak, jakby nowy lekko skakał. Kupił nową kasete i 3 łańcuchy. Po jednej kolejce 3 łańcuchów, czyli po 1500 km (3x500 km) miałbym lekko wyciągniete łańcuchy na starą kasetę, a nowa kaseta nie będzie na tyle zużyta aby nie przyjąć kolejnych 3 nowych łańcuchów. Możesz też kupić ze dwa w pół zuzyte łańcuchy, są po 10-20 zł na aukcjach, by dojechać ta kasete.

Napisano

Mam dwie sztuki PC1091, na trzecią mnie nie stać. Mieszać z jakimś niższym modelem?

I czy (lub jaki?) jest sens kupowania zużytego łańcucha skoro taki właśnie jest założony?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...