Cytrusek Napisano 20 Maja 2016 Napisano 20 Maja 2016 Witam ponownie, mam problem z wyborem suportu i korby do mojego roweru do modelu kross hexagon x3 z 2013 roku. Stary suport to >Suport Buchel< i korba stara to: SR Suntour CW13 XR172 PBIG 42/32/22T< Czy ktoś się orientuje jaki zestaw byłby dobry? Myślałem o tym: http://allegro.pl/wklad-suportu-shimano-un-26-bsa-122-5-mm-kwadrat-i5879780901.html http://allegro.pl/korba-shimano-acera-fc-m361-42x32x22-170mm-czarna-i6166181645.html Co o tym myślicie?
Mod Team Puklus Napisano 20 Maja 2016 Mod Team Napisano 20 Maja 2016 Korba dobra, jak ci sie podoba to bierz.
Cytrusek Napisano 20 Maja 2016 Autor Napisano 20 Maja 2016 Korba dobra, jak ci sie podoba to bierz. A suportu może nie wymieniac skoro stary jest dobry?
Mod Team mrmorty Napisano 20 Maja 2016 Mod Team Napisano 20 Maja 2016 po primo - suport dobiera się do korby; po drugie primo ta acera to dziadostwo i z Kamilem się nie zgodzę. Może w Norłeju sh*tmano puściło lepszy wypust, ale ja co chwila mam wizytę w serwisie z jęczeniem "panie nowa korba, nowa przerzutka, nowy rower a coś zaczęło ocierać. Co ociera - a jakże - zwichrowane blaty chodzą sobie prawo-lewo. po trzecie primo - co bym polecił? Sam nie wiem. Może podstawową deorkę na HT-2?
Wiktor234 Napisano 20 Maja 2016 Napisano 20 Maja 2016 Ja bym ci polecił Alivio m430 na octalink,sam taką mam w swojej x2 z 2013 roku i jest git:)
Cytrusek Napisano 20 Maja 2016 Autor Napisano 20 Maja 2016 Może podstawową deorkę na HT-2 Za drogie jak dla mnie 300 zł do dla mnie za dużo, a do tego jeszcze suport:/ aż takich silnych nóg nie mam wystarczy mi coś lepszego niż to co już miałem i do tej korby którą pokazałem w opisie. bym ci polecił Alivio m430 na octalink,sam taką mam w swojej x2 z 2013 roku i jest git:) Mało popularna korba, i nie wiem, czy dobra, szczerze mówiąc wolałbym tą m361 z opisu, tylko nie wiem jaki suport do tego
Mod Team Puklus Napisano 20 Maja 2016 Mod Team Napisano 20 Maja 2016 po drugie primo ta acera to dziadostwo i z Kamilem się nie zgodzę. Jak sie waży więcej niż wagon zboża, to nie dziwota. Jednak nie zmienia to faktu że to dobra korba, najlepiej w wersji na octalink. W porównaniu do korb ht2, gdzie przyrost sztywności nie jest jakiś ogromny, suporty wytrzymują x razy dłużej.
Wiktor234 Napisano 21 Maja 2016 Napisano 21 Maja 2016 Alivio m430 to mało popularna korba chyba sobie jaja robisz.
Budensyn Napisano 22 Maja 2016 Napisano 22 Maja 2016 Jak sie waży więcej niż wagon zboża, to nie dziwota. Jednak nie zmienia to faktu że to dobra korba, najlepiej w wersji na octalink. W porównaniu do korb ht2, gdzie przyrost sztywności nie jest jakiś ogromny, suporty wytrzymują x razy dłużej. Całkowicie się z tym nie zgodzę. Suport na octalinku giął się pode mną jak plastelina, w szczególności czułem to gdy chciałem mocnej docisnąć, co obrót korby dzwonienie łańcucha o wózek przerzutki. Przy zintegrowanej osi problem nie istnieje a przełożenie mocy na napęd stało się wyraźnie lepsze. Różnicy może i nie czuć, jak się waży 60kg, ale przy wadze na poziomie +/- 88kg to octalink i wszelkie kwadraty to plastelina. Szacunek
Mod Team Puklus Napisano 22 Maja 2016 Mod Team Napisano 22 Maja 2016 Może plastelina choć ja ciągle mam korbę na kwadrat, ważę więcej niż 60 choć nie wiele, nigdy mi nic nie ocierało, bo to jeszcze kwestia ramy. Ale to i tak wybór użytkownika, czy potrzebuje super sztywności za większą cenę i większą awaryjność czy stary i niemal nie zawodny system. wiadomo, wszystko zależy. Zależy jak jeździmy, gdzie jeździmy, jak dbany itd. Jednak tu w Bergen gdzie ludzie nie znają pojęcia dbanie stwierdzam ze zgony suportów pakietowych w stosunku to misek zewnętrznych to ok 10 do 1. Na 10 zgniłych suportów bb50,70 i wyższych trafia się jeden un 26
Budensyn Napisano 22 Maja 2016 Napisano 22 Maja 2016 Ja też mam w drugim rowerze korbę na kwadrat, taki górski - mieszczuch - dojazdówka do pracy. I nie narzekam na takie rozwiązanie w tym przypadku. Ale do nowoczesnego, porządnego roweru z aspiracjami na sportową jazdę, nigdy nie wstawiłbym suportu na octalink lub kwadrat. Co do żywotności to oczywiście się zgadzam, zewnętrzne łożyska są mniej wytrzymałe. Ale jak to się mówi - coś za coś. Edit: oczywiście nie wiem jakie aspiracje ma tutaj autor tematu, odnoszę się tylko do Puklusa
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.