Skocz do zawartości

[okulary przeciwsłoneczne] propozycja dla osoby używającej okularów korekcyjnych

dsz25

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam pytanie dotyczące okularów przeciwsłonecznych. Nie ma możliwości żebym w trakcie jazdy nie nosił normalnych okularów korekcyjnych, bo mam "dość" słaby wzrok. Prosiłbym o jakąś podpowiedź dotyczącą możliwości zastosowania czegoś co zabezpieczało by przed oślepieniem od promieni słonecznych. Najlepiej gdyby to były przykłady oparte na doświadczeniu, jakieś rozwiązanie wygodne i nie sprawiające problemów.

Napisano

Po 30 latach męczarni z oślepianiem, wypróbowaniu odchylanych nakładek, korekcyjnych przyciemnianych okularów, sportowych przeciwsłonecznych z wkładką na szkła korekcyjne, chyba wszystkiego oprócz fotochromów, poddałem się i spróbowałem soczewek kontaktowych. Mimo uciążliwości z zakładaniem czy potrzebą nawilżania w klimatyzowanym biurze, żałuję, że tyle lat zwlekałem. Jest to najwygodniejsze rozwiązanie: masz najszerszy wybór okularów przeciwsłonecznych, możesz je szybko zdjąć np. wchodząc do ciemnego pomieszczenia, nie musisz żonglować okularami, co jest mocno uciążliwe zwlaszcza za kierownicą samochodu. Dodatkowo brak problemów z parowaniem zimą, dopasowaniem do gogli narciarskich, dobrym widzeniem na basenie (zakładam tylko zwykłe okularki pływackie). Serdecznie polecam!

Napisano

Ale takie pytanie jeszcze bo wcześniej nie sprecyzowałem. Czy jest jakieś rozwiązanie, które pozwala "podczepić" zwykłe, normalne okulary, które się używa na co dzień pod rowerowe przeciwsłoneczne, bez konieczności kupowania dodatkowych wkładek, szkieł, itp. bo jeśli nie, to chyba faktycznie kontakty to najtańsze i najlepsze wyjście. Chodzi mi o rozwiązanie pełne okulary pod okularami.

Napisano

Ja od kilku miesięcy używam okulary Arctica s-198 nakładką korekcyjną. Oprawki ładnie leżą, nie zsuwają się podczas jazdy, wymiana szkieł jest bardzo prosta. Kosztowały ok 170zł plus 70 za soczewki korekcyjne.

Napisano

Ale takie pytanie jeszcze bo wcześniej nie sprecyzowałem. Czy jest jakieś rozwiązanie, które pozwala "podcznieepić" zwykłe, normalne okulary, które się używa na co dzień pod rowerowe przeciwsłoneczne, bez konieczności kupowania dodatkowych wkładek, szkieł, itp. bo jeśli nie, to chyba faktycznie kontakty to najtańsze i najlepsze wyjście. Chodzi mi o rozwiązanie pełne okulary pod okularami.

nie ma, jedynie soczewki albo okulary z wkładka korekcyjną 

Napisano

Uzywalem kiedys soczewek i jakos mi nie przypadly do gustu. A uzywalem kilka lat. Potem wrocilem do okularow i na rower obecnie uzywam Accent Onyx z wkladka. Przymierzalem rozne okulary (z wkladkami) i te najlepiej mi lezaly. Takze proponuje udac sie do sklepu i poprzymierzac bo tylko tak dobierzesz najlepiej pasujace do Twojej twarzy.

Wysłane z Tapatalk

http://moje60l.blogspot.com

Napisano

Z własnego doświadczenia okularnika powiem, że ciężko znaleźć sklep gdzie przymierzysz więcej niż 3-4 pary okularów z wkładką, a o fotochromach z wkładką "do przymierzenia" można zapomnieć (sam szukam drugi lub trzeci rok). Wyjaśnię tylko, że osoby noszące okulary na co dzień zazwyczaj mają spore wymagania odnośnie "leżenia" okularów i dobór z 2-3 par jest ciężki, bo już tylko na szerokość będą pasował góra 1-2 modele. Do tego te okulary nie mają szkiełek w oprawkach na szkła korekcyjne i np. nie jesteś w stanie sprawdzić czy rzęsy nie będą dotykały zamontowanych w tych oprawkach szkieł (rzecz baaardzo denerwująca), a szkła korekcyjne jednak są tam zazwyczaj blisko oka. W efekcie jeżdżę ciągle w codziennych okularach i nie mam z tym problemów. Przyciemnianie nie jest dla mnie istotne bo i tak nie noszę okularów  słonecznych i nie odczuwam potrzeby ich posiadania, używam tylko nakładek polaryzacyjnych w samochodzie. To przydałoby się na rower, ale ideałem byłby fotochromy, więc szukam "do przymierzenia", ale to nie konieczność, raczej potrzeba posiadania "bajeru" ;)

Napisano

Ja zaryzykowałem zakup bez przymiarki głównie dlatego, że w opisie aukcji były podane dokładne wymiary okularów. Porównałem je ze swoimi korekcyjnymi i okazało się, że ich wymiary są prawie identyczne. Z rzęsami istotnie istniało ryzyko, że będą dotykały szkieł ale na szczęście tak się nie stało.

Napisano

Ja używam takich

http://allegro.pl/lozano-okulary-polaryzacyjne-wkladki-korekcyjne-i6206369552.html?bi_s=archiwum_allegro&bi_m=Offers&bi_c=Product&bi_term=Motoryzacja-3_Akcesoria+samochodowe-253498_Gad%C5%BCety+motoryzacyjne-253798_Okulary+dla+kierowc%C3%B3w-253809

Aktualnie wkładki nieuzywam tylko nakładam na swoje.

Ja mam wade OP -9 OL -10dpt i astygmatyzm.

Soczewki jeszcze dokładnie nie dobrałem ale chyba zaryzykuje kiedys żeby mi do wkładki dobrali szkła tylko że pewnie tanie nie beda a soczewki chyba taniej wyjdą na takie wypady.

Napisano

Witam w klubie "minus dycha" ;)

Dajesz radę nałożyć dwie pary okularów? (próbowałem, ale kiepsko to wychodzi i w ogóle nie wyobrażam sobie w tym jazdy na rowerze). Wymiarowo wydaje się, że i mi by pasowały... Muszę to przemyśleć.

Napisano

Ja używam takich

http://allegro.pl/lozano-okulary-polaryzacyjne-wkladki-korekcyjne-i6206369552.html?bi_s=archiwum_allegro&bi_m=Offers&bi_c=Product&bi_term=Motoryzacja-3_Akcesoria+samochodowe-253498_Gad%C5%BCety+motoryzacyjne-253798_Okulary+dla+kierowc%C3%B3w-253809

Aktualnie wkładki nieuzywam tylko nakładam na swoje.

Ja mam wade OP -9 OL -10dpt i astygmatyzm.

Soczewki jeszcze dokładnie nie dobrałem ale chyba zaryzykuje kiedys żeby mi do wkładki dobrali szkła tylko że pewnie tanie nie beda a soczewki chyba taniej wyjdą na takie wypady.

Jakiego rzędu masz astygmatyzm? Jeśli niewielki, lepiej pomyśleć o soczewkach kontaktowych. W przypadku mocy -9,00 i -10,00 trzeba będzie zrobić mocno indeksowane soczewki okularowe do tej wkładki korekcyjnej, z przeliczeniem mocy (ważna będzie odległość od rogówki) i uwzględnieniem nietypowych kątów wkładki. Pełna receptura, bez cenników pod ręką jakieś 800-1500 złotych. Zdecydowanie soczewki kontaktowe - przy niewielkim astygmatyzmie można zrobić tzw. ekwiwalent sferyczny - wyrzucamy korekcję astygmatyzmu i zwiększamy moce sfer. Specjalista ogarnie sprawę. Z Tych vel Tychów masz niedaleko do Rybnika, polecam gabinet państwa Bielawskich, znają się na dobieraniu soczewek kontaktowych.

Napisano

Witam w klubie "minus dycha" ;)

Dajesz radę nałożyć dwie pary okularów? (próbowałem, ale kiepsko to wychodzi i w ogóle nie wyobrażam sobie w tym jazdy na rowerze). Wymiarowo wydaje się, że i mi by pasowały... Muszę to przemyśleć.

Witaj Ja je nakładam tylko jak jadę w dłuższą trasę.

Wiadomo że słonce wpada trochę od góry ale tragedi nie ma.

Kolega ma dobrane soczewki kontaktowe na tą wadę?

Jakiego rzędu masz astygmatyzm? Jeśli niewielki, lepiej pomyśleć o soczewkach kontaktowych. W przypadku mocy -9,00 i -10,00 trzeba będzie zrobić mocno indeksowane soczewki okularowe do tej wkładki korekcyjnej, z przeliczeniem mocy (ważna będzie odległość od rogówki) i uwzględnieniem nietypowych kątów wkładki. Pełna receptura, bez cenników pod ręką jakieś 800-1500 złotych. Zdecydowanie soczewki kontaktowe - przy niewielkim astygmatyzmie można zrobić tzw. ekwiwalent sferyczny - wyrzucamy korekcję astygmatyzmu i zwiększamy moce sfer. Specjalista ogarnie sprawę. Z Tych vel Tychów masz niedaleko do Rybnika, polecam gabinet państwa Bielawskich, znają się na dobieraniu soczewek kontaktowych.

Astygmatyzm -2,0 oś 170

Aktualnie mam dobrane drugi raz acuve oasis for astigmatism 

OP -8,50 cyl -1,75 

OL- -9,0 cyl-1,75 

BC 8.6

Z tej firmy jest max do -9dpt i jak dla mnie te soczewki sa za słabe i nie ma w nich ostrosci.

Na chwile obecna olałem sprawe z kolejnym dobieraniem przez optyka.

W najblizszym czasie znów bede musiał kolejne zamówic na własna reke tym razem mocniejsze;]

Napisano

Proclear Toric XR - moc sfery do -10,00; podobnie z Biofinity Toric, cylinder do ogarnięcia bez problemu. Ewentualnie ekwiwalent sferyczny, czyli odpowiednie przerzucenie mocy cylindra na moc sfery (zwiększenie mocy sfery). Może będzie ok, a może gorzej niż w okularach, trzeba to niestety sprawdzić. Na własną rękę lepiej nie, soczewki trzeba założyć, sprawdzić jak leżą, czy dobra budowa, materiał, promień krzywizny, średnica itp. Gdybyś miał chęć, to szczerze polecam ponownie gabinet w Rybniku. Ewentualnie poszukać kogoś na liście PTOO: http://www.ptoo.pl/czlonkowie-ptoo/

Możesz wtedy liczyć na dobór soczewek według standardu PSKK, który wygląda tak:

STANDARD DOBORU SOCZEWEK KONTAKTOWYCH ZALECANY PRZEZ PSSK
1. DANE OSOBOWE
2. WYWIAD
3. BADANIA WSTĘPNE
4. REFRAKCJA PRZEDMIOTOWA
5. REFRAKCJA PODMIOTOWA
6. WIDZENIE BLISKIE
7. BADANIE W LAMPIE SZCZELINOWEJ
7.1. Ocena przedniego odcinka oka
7.1.1. ilość i jakość filmu łzowego
7.1.2. rogówka
7.1.3. spojówka gałkowa
7.1.4. powieki
7.1.4.1. mruganie i domykalność powiek
7.1.4.2. brzegi powiek i rzęsy
7.1.4.2. stan i działanie gruczołów
7.1.4.3. spojówki powiekowe (wywinięcie powiek)
7.2. Obserwacja przedniego odcinka cd.
7.2.1. komora przednia
7.2.2. tęczówka i reakcja źrenic
7.2.3. soczewka własna pacjenta
8. DOBÓR SOCZEWEK KONTAKTOWYCH
8.1. Wykluczenie przeciwwskazań do soczewek kontaktowych
8.2. Określenie typu i parametrów soczewek próbnych
8.3. Założenie soczewek próbnych i okres adaptacji
8.4. Okres adaptacji
8.5. Ocena dopasowania soczewek próbnych
8.5.1. ocena subiektywna pacjenta/ komfort
8.5.2. centracja i pokrycie rąbka rogówki
8.5.3. ruchomość podczas mrugania przy różnych kierunkach obserwacji
8.5.4. ruchomość przy zmianie kierunku obserwacji
8.5.5. test "push up"
8.6. Ocena ostrości wzroku w soczewkach i nadkorekcja
8.7. Całościowa ocena dopasowania (w przypadku oceny negatywnej
wybór innego typu soczewek i powrót do punktu 8.2.)
8.8. Ocena oczu po zdjęciu soczewek próbnych
9. INSTRUKCJE I ZALECENIA
9.1. Pomoce wzrokowe
9.1.1. Korekcja wady refrakcji: okulary/soczewki kontaktowe - sposób używania
9.1.1.1. nauka zakładania, zdejmowania i pielęgnacji, oraz niezbędne instrukcje
9.1.1.2. wydanie preskrypcji i materiałów informacyjnych, sprzedaż soczewek i środków pielęgnacyjnych
9.1.1.3. ustalenie harmonogramu wizyt kontrolnych w zależności od typu stosowanych soczewek
9.3. Ogólne informacje dotyczące profilaktyki
9.4. Zalecenia odnośnie noszenia soczewek kontaktowych
10. WIZYTA KONTROLNA
10.1. Wywiad
10.1.1. działanie soczewek i komfort użytkowania
10.2. Badanie ostrości wzroku i nadkorekcja
10.3. Ocena soczewek i ich dopasowania
10.4. Zdjęcie soczewek przez pacjenta
10.5. Ocena przedniego odcinka oka w lampie szczelinowej
10.5.1. film łzowy
10.5.2. rogówka
10.5.3. spojówka gałkowa
10.5.4. powieki
10.5.4.1. brzegi powiek i rzęsy
10.5.4.2. stan i działanie gruczołów
10.5.4.3. spojówka powiekowa (z odwinięciem powieki)
10.5.5. badanie z użyciem fluoresceiny i filtra żółtego
10.6. Weryfikacja parametrów soczewek
10.7. Kontrola umiejętności zakładania i zdejmowania, oraz właściwej pielęgnacji
10.8. Weryfikacja systemu pielęgnacji i reedukacja pacjenta
10.9. Ustalenie terminu kolejnej wizyty kontrolnej

Napisano

Wszystko zależy od firmy i polityki cenowej. Dobór soczewek kontaktowych mieści się pomiędzy 70-150 złotych (w zależności od typu soczewek). Dobry specjalista powinien zrobić w czasie doboru to wszystko, co wypisane powyżej (jeśli konieczne). W poście powyżej masz namiar na dobrego specjalistę. Każdy z listy PTOO powinien być również ok. Tyle mogę podpowiedzieć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...