Meche1 Napisano 17 Maja 2016 Napisano 17 Maja 2016 Ostatnio poradziłem dużo w blocie i postanowiłem wyczyścić manetki XT M77, jak ściągnąć połówki obudowy żeby wyczyścić wnętrze z piasku, co warto w środku wyczyścić na co zwrócić uwagę
Kolmark Napisano 18 Maja 2016 Napisano 18 Maja 2016 To nieźle muszą być uwalone błotem te manetki, skoro nie widać kilku śrubek... Jeśli nie masz doświadczenia, to nie zabieraj się za to, a jeśli już, to licz się z tym, że stracisz mnóstwo nerwów, albo że zniszczysz nieodwracalnie manetkę. Rób wyraźne i ostre zdjęcia, które będą pomocne przy składaniu. Robota przy manetkach to jak rozbieranie budzika, trzeba być ostrożnym i starać się zapamiętać co gdzie było i który element współpracował z którym. Jeśli coś urwiesz albo zgubisz to wiedz, że części zapasowych nie ma. Niektóre części da się zamontować nieprawidłowo, trzeba pamiętać, że w środku jest kilka sprężyn, których punkty zaczepienia są istotne dla działania manetki. Pomiędzy niektórymi elementami mogą być cieniutkie miedziane podkładki, które są istotne dla prawidłowego działania manetki (zapewniają prawidłowy luz roboczy), a których możesz nawet nie zauważyć, bo przykleją się za pomocą brudnego smaru do elementów manetki. Na Twoim miejscu zacząłbym od zdjęcia obudowy i BEZ ROZKRECANIA UMYŁ WSZYSTKO, najlepiej w alkoholu izopropylowym, denaturacie lub benzynie ekstrakcyjnej na tyle dokładnie, żeby było widać poszczególne elementy mechanizmu. Dopiero wtedy rozkręcać, robić zdjęcia, układać sobie na wcześniej przygotowanej tacy na papierowym ręczniku elementy w kolejności, w jakiej je wyjmowałeś i w położeniu, w jakim były zamontowane (górą do góry, wszystkie części w ten sam sposó.
Kaczorak Napisano 18 Maja 2016 Napisano 18 Maja 2016 Manetki są na tyle wytrzymałe i szczelne że ja przez kilka lat do nich nie zaglądałem (miałem takie same) a zdarzały się wypady w błocie, deszczu i ogólnie pojętych złych warunkach a jak już musisz je rozebrać to zrób tak przedmuchaj sprężonym powietrzem i napsikaj jakiś smar. A przy okazji proponuje wykorzystać patent z filmiku bo warto
kasperek Napisano 18 Maja 2016 Napisano 18 Maja 2016 Manetki są na tyle wytrzymałe i szczelne że ja przez kilka lat do nich nie zaglądałem Nie jesteś wyjątkiem Mycie ich w środku po jeździe (nawet w błocie) to przerost formy nad treścią. No chyba, że się blokują i dźwignie, ale i wtedy lepiej zacząć zabawę od pancerzy.
Meche1 Napisano 18 Maja 2016 Autor Napisano 18 Maja 2016 Przekonaliscie mnie, sciagne tylko dolne obudowy wymyje nasmaruje i ma byc, jeszcze pytanie jak w nich zmienia sie linki
Kaczorak Napisano 19 Maja 2016 Napisano 19 Maja 2016 jak w nich zmienia sie linki Jak w większości innych manetek Pod wajchami jest taka duża plastikowa śrubka z bardzo krótkim gwintem (odkręć) zrzuć na najlżejszy (jak się mylę to poprawcie mnie ) bieg i twoim oczom powinna pokazać się główka linki którą należy wysunąć razem z całą linką przez ten otwór. Montaż wygląda tak samo tylko że w drugą stronę http://porady.bikeboard.pl/artykuly,pokaz,porady-wymieniamy-linki-przerzutek
Meche1 Napisano 19 Maja 2016 Autor Napisano 19 Maja 2016 Zrobione, jednak zanim napisałem pierwszego posta to usilnie próbowałem rozłożyć manetke czego efekt jest taki ze nie lapie na zatrzask przy wbijaniu wyzszego biegu z przodu, jutro zaniose do rowerowego moze cos poradza:/
Kaczorak Napisano 19 Maja 2016 Napisano 19 Maja 2016 Dlatego wole nie zaglądać do wnętrza manetek bo to skomplikowany mechanizm ale ktoś kumaty na pewno coś poradzi
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.