Skocz do zawartości

[rowerdo 3000] Univega Vision 6.0 vs SILVERBACK SOLA 4

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam przeczytałem na forum sporo tematów ale nie potrafię tego za dobrze objąć, wytypowałem 3 rowery i który z nich najlepiej przedstawia i osprzetowo w stosunku do ceny jazd raczej bez szaleństw  po każdym terenie ścieżki rowerowe las asfalt, chcę rower  z grubą  oponę która amortyzuje juz sporo nierówności. Zależy mi na zrywności małej masie małych oporach toczenia no i niezawodności. mam 176 cm 80kg noga po wew 79cm.

a oto moje typy  

1.Univega Vision 6.0

2.SILVERBACK SOLA 4 na plus  to amor powietrzny

3. cube nature

do budżetu mogę dorzucić max 10%  

na pewno nie będe  nic w nim wymieniał bo się na tym nie znam chcę kupić coś dobrego i zapomnieć o upgadzie

• Mod Team
Napisano

Podaj linki choćby ze stron producentów lub wklej specyfikację, bo tak to można zgadywać o jakie roczniki chodzi - np. Univega 2014 :icon_question:

Jesteś na dobrej drodze jeśli chodzi o amorek, ale że są różne wersje powietrzniaków, a nie podałeś linków, to ...

Jeżeli chodzi o opony, to niestety grube opony mają spore opory toczenia - zwłaszcza na asfaltach i ścieżkach rowerowych, więc jeśli będziesz często się po nich poruszał, to nie przesadzaj z grubością opon.

Napisano

Podaj linki choćby ze stron producentów lub wklej specyfikację, bo tak to można zgadywać o jakie roczniki chodzi - np. Univega 2014 :icon_question:

Jesteś na dobrej drodze jeśli chodzi o amorek, ale że są różne wersje powietrzniaków, a nie podałeś linków, to ...

Jeżeli chodzi o opony, to niestety grube opony mają spore opory toczenia - zwłaszcza na asfaltach i ścieżkach rowerowych, więc jeśli będziesz często się po nich poruszał, to nie przesadzaj z grubością opon.

z linkami do konkretnych modelów to mm problem bo szukałem tylko na serwisach aukcyjnych po cenie  a pyzatym jak pisałem na wstępie nie obejmuję  tych charakterystyk  jestem w tym krótki  więc może rzutem na taśmę proszę o konkretny najlepszy  cube czy univege lub silver  a ja znajdę sobie w necie 

mtb czy cross opona po szerokości prawie taka sama 1,5 a 2,1 cala

czy rama do mojego wzrostu 17 czy 18 cali

• Mod Team
Napisano

Jeżeli będzie to góral na kole np. 27,5 ", to obstawiam ramę 17 ", ale najlepiej pójść do jakiegoś sklepu i poprzymierzać różne rozmiary, a wtedy powinno się co nieco wyjaśnić, bo osobiste preferencje bywają różne.

Co do opon, to zapewniam że między oponą 1,5 ", a 2,1 " jest spora rożnica odczuwalna w praktyce.

Jeśli myślałeś o tej Univedze : http://allegro.pl/rower-mtb-27-univega-vision-6-slx-hollowtech-air-i6027579923.html  , to faktycznie geometria jest mocno specyficzna - bardziej do jazdy po parku miejskim lub po bułki do sklepu.

Silverback na kole 29 " w rozmiarze 18 " - domyślam się, że takim się interesowałeś - może być za duży lub w najlepszym przypadku na granicy używalności ze względu na rozmiar, jednak obstawiam to pierwsze.

Uwagę zwraca używany Cube, ale niestety może być za duży, a poza tym to licytacja : http://allegro.pl/cube-race-one-pelna-grupa-xt-zadbany-egzeplarz-i6187619044.html

Powinieneś określić gdzie będziesz częściej śmigał - w lesie, czy po mieście - wtedy można by było się zastanawiać czy lepiej kupić MTB, a może lepiej cross'a.

Znaczenie ma także spodziewany styl jazdy, bo jak ktoś nie szaleje to i cross mu wystarczy w większości przypadków.

Napisano

univega z linku jest ok czy tylko czy ten amortyzator jest ok nie wymaga częstego serwisu bo co do przerzutki deore i slx to rozumiem że to bomba,   Jeżdżę raczej w miarę spokojnie i w przewadze teren utwardzony miasto typowe bezdroża rzadko a co do rozmiarów to rozumiem że tylko 17 na kole 27,5 bo inny będzie za duży dzisiaj idę po przymierzać. jeszcze pytanie jaki cross ewentualnie   w tej półce cenowej 

dziękuję za odpowiedź

• Mod Team
Napisano

Univega ma podstawowy model powietrzniaka, ale przy normalnej eksploatacji nie wymaga serwisu częściej niż raz do roku - jak ktoś mało używa, to będzie bardziej profilaktyka niż rzeczywista konieczność.

Rozmiary ram w przypadku koła 27,5 " powinny oscylować w granicach 17 - 18 " - poprzymierzaj.

Z crossów to Romet Orkan 5.0 2015 - jeśli najpierw się gdzieś przymierzysz do ramy 19 " ( nie ma mniejszych męskich z tego modelu ) , możesz poszukać modelu 2016 celem przymiarki.

Jednak z tego co widzę ceny skoczyły, bo ze 3 miesiące temu kosztował 2,3 k , a teraz 2,6 k na ramie 21 " i 3 k na ramie 19 ":

Tu mogą mieć 19 " za 2,6 k : http://rower-sport.pl/pl_PL/p/ROMET-ORKAN-5.0-M-2015/2593?unibike  - trzeba do nich zadzwonić lub napisać, bo nie wiadomo czy na bieżąco aktualizują stronę ( ten sam sklep wystawia na aledrogo 21 " za 2,6 k ).

PS

Z innego tematu wiem, że 19 " Rometa będzie na styk przy takich warunkach jak Twoje, ale mimo wszystko się przymierz przed ewentualnym zakupem.

Napisano

po przymierzałem to co było w sklepie  a było trochę mało ale najbardziej pasował mi rozmiarowo spike 30 na ramie 17cali i kole 27,5. Cross odpada ze względu na opony bo faktycznie są za cienkie dla mnie czy ta univega będzie rozmiarowo podobna do spika 30 a i amor w tym spiku jakiś dziwny bardzo miękki i z luzem po zahamowaniu przednim kołem bujał się przy ruchach przód tył. czy ten powietrzny amor też jest taki miękki

• Mod Team
Napisano

Powietrzny amor łatwiej pod siebie ustawić - pompujesz zalecane dla danej masy ciała ciśnienie i już.

Poza tym w dowolnym momencie możesz sobie to ciśnienie zmniejszyć lub zwiększyć wedle uznania i mieć bardziej twardy lub miękki amorek.

Nawet jeśli ten Spike ma sprężynę ( XCM ), to na pewno nie powinno bujać jak na morzu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...