Skocz do zawartości

[kaseta] jak mocno dokręcić?

zibra

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam nowe koło od Daveo i nową kasetę. Nie mam klucza dynamometrycznego.

Znalazłem opinię, że kaseta to element, który należy mocno dokręcić.

Gdy użyję bardzo dużej siły to koło po zakręceniu dosyć szybko wyhamowuje. I odwrotnie.

Jakie są wasze doświadczenia? Skręcacie lekko, żeby nie dociskać i spowalniać łożysk piasty? Ma to w ogóle miejsce?

Napisano

Bo dociskasz uszczelkę łożyska, która hamuje koło.

Producent zaleca 40 Nm, a to jest taka "siła" jakbyś na koniec klucza o długości 25 cm przyłożył 16 kg, czyli dużo i nie dużo. Zapierać się raczej do wygenerowania takiego nacisku nie trzeba.

Napisano

No właśnie, ale wydaje mi się, że dokręcam sporo słabiej, bo może takie 3 pyknięcia jak idzie z oporem.

Jakbym miał dokręcić jak na filmie to koło szybko wytraca prędkość (od 8:55)

Moja piasta to Novatec D042SB. Hamulec nie spowalnia.

• Mod Team
Napisano

Dokręcaj na tyle silno, by się nie odkręcała i na tyle słabo byś nie miał problemu z odkręcaniem. Ja swoją odkręcam rękoma, przez szmatkę. W sensie ręką trzymam kasetę, bo nie mam bata :P

Napisano

Patrząc na filmiki z Novateciem jak koło się długo kręci to chyba też muszę leciutko dokręcić, coś ala stery, żeby tylko luzu nie było.

Napisano

Własnoręcznie posypuję głowę popiołem i przyznaję sobie nagrodę Darwina. To jednak był hamulec...

Proszę o skasowanie wątku, zniszczenie i spalenie :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...