Skocz do zawartości

[do 3500zł] Rower górski

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, obecnie posiadam rower Kross hexagon, który kupiłem rok temu tak naprawdę z impulsu, polubiłem jazdę i chciałem kupić coś lepszego i bardziej przemyślanego. Jeżdżę głównie po lasach i polach, czasem jakieś górki.

Zastanawiałem się nad rowerem Krosss r6 z 2016 ale widzę, że R7 z 2015 jest trochę tańszy a osprzęt wygląda na lepszy.

Powiedzcie czy te rowery są warte tych pieniędzy, a może w takiej cenie można dostać coś lepszego? Ewentualnie zaoszczędzić jeszcze miesiąc i dołożyć do zauważalnej poprawy jazdy?

EDIT: Jeszcze moje staty i prośba o pomoc w doborze rozmiaru.

Wysokość: 176cm

Noga: 83cm

Waga: 84kg

• Mod Team
Napisano

Jeśli Kross 2016, to zdecydowanie R7 na sztywnych osiach.

Ewentualnie : http://allegro.pl/rower-27-5-galaxy-pioneer-xt-30-rock-shox-xc32-air-i5982033131.html

W przypadku Kross'a wyłącznie rama 17 ", a w Galaxy oprócz 17 " można się zastanawiać również nad 19 " - z zaznaczeniem, że to absolutne maksimum.

Małym minusem Galaxy może być brak taperowanej główki ramy - w zależności od podejścia do tematu ulepszania w przyszłości, ale jeżeli amorek nie będzie wymieniany, to nie ma problemu.

Napisano

Jeśli Kross 2016, to zdecydowanie R7 na sztywnych osiach.

Jeżeli chodzi o Krossa to  to byłby to R6 z 2016 lub R7 z 2015. Nie wiem czy to coś zmienia w rekomendacji.

Dziękuje za rekomendację tego Galaxy.

Zapomniałem dodać, miałbym w planach dłuższe wyjazdy od czasu do czasu, czy jest możliwość w takich rowerach montowanie bagażnika / sakwy? W zamyśle raz w miesiącu bym zakładał bagażnik i sakwy i jechał gdzieś na weekend pod namiot?

Nie chciał bym kupować specjalnie rower do tego celu bo taki wypad byłby tylko pare razy w roku.

• Mod Team
Napisano

Z tego co widzę, to z wymienionych tylko R6 ma otwory montażowe na tylnych widłach.

Z tym R7 2015 to lepiej się zastanów, bo ma on tylko amorek sprężynowy ( zresztą R6 także ), a R7 2016 i Galaxy mają amorki powietrzne umożliwiające lepsze dopasowanie ustawień pod konkretną masę użytkownika.

Napisano

Z tego co widzę, to z wymienionych tylko R6 ma otwory montażowe na tylnych widłach.

Ok, czyli niestety R7 i Galaxy odpadają bo zależy mi na tych kilku wyjazdach pod namiot.

A może jakieś inne rekomendacje roweru z otworami montażowymi pod bagażnik i amortyzatorami powietrznymi?

Napisano

O ile mnie mój wzrok sokoli nie myli, to ten Unibike w dobrej cenie : Rower górski Unibike Flite 27,5 2015 - sklep rowerowy bikko.pl

Dziękuje bardzo, nawet taniej niż sobie zakładałem, będzie można trochę odłożyć na wspomniane wcześniej sakwy i bagażnik. Rozmiar ramy 17''?

Jeszcze dzisiaj lub jutro podejdę do faceta który sprzedaje używane rowery, jak znajdę coś ciekawego to napisze w tym temacie, jak nie to prawdopodobnie kupie to cudo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...