porkchops Napisano 11 Maja 2016 Napisano 11 Maja 2016 Witam, obecnie posiadam rower Kross hexagon, który kupiłem rok temu tak naprawdę z impulsu, polubiłem jazdę i chciałem kupić coś lepszego i bardziej przemyślanego. Jeżdżę głównie po lasach i polach, czasem jakieś górki. Zastanawiałem się nad rowerem Krosss r6 z 2016 ale widzę, że R7 z 2015 jest trochę tańszy a osprzęt wygląda na lepszy. Powiedzcie czy te rowery są warte tych pieniędzy, a może w takiej cenie można dostać coś lepszego? Ewentualnie zaoszczędzić jeszcze miesiąc i dołożyć do zauważalnej poprawy jazdy? EDIT: Jeszcze moje staty i prośba o pomoc w doborze rozmiaru. Wysokość: 176cm Noga: 83cm Waga: 84kg
Mod Team KrissDeValnor Napisano 11 Maja 2016 Mod Team Napisano 11 Maja 2016 Jeśli Kross 2016, to zdecydowanie R7 na sztywnych osiach. Ewentualnie : http://allegro.pl/rower-27-5-galaxy-pioneer-xt-30-rock-shox-xc32-air-i5982033131.html W przypadku Kross'a wyłącznie rama 17 ", a w Galaxy oprócz 17 " można się zastanawiać również nad 19 " - z zaznaczeniem, że to absolutne maksimum. Małym minusem Galaxy może być brak taperowanej główki ramy - w zależności od podejścia do tematu ulepszania w przyszłości, ale jeżeli amorek nie będzie wymieniany, to nie ma problemu.
porkchops Napisano 11 Maja 2016 Autor Napisano 11 Maja 2016 Jeśli Kross 2016, to zdecydowanie R7 na sztywnych osiach. Jeżeli chodzi o Krossa to to byłby to R6 z 2016 lub R7 z 2015. Nie wiem czy to coś zmienia w rekomendacji. Dziękuje za rekomendację tego Galaxy. Zapomniałem dodać, miałbym w planach dłuższe wyjazdy od czasu do czasu, czy jest możliwość w takich rowerach montowanie bagażnika / sakwy? W zamyśle raz w miesiącu bym zakładał bagażnik i sakwy i jechał gdzieś na weekend pod namiot? Nie chciał bym kupować specjalnie rower do tego celu bo taki wypad byłby tylko pare razy w roku.
Mod Team KrissDeValnor Napisano 11 Maja 2016 Mod Team Napisano 11 Maja 2016 Z tego co widzę, to z wymienionych tylko R6 ma otwory montażowe na tylnych widłach. Z tym R7 2015 to lepiej się zastanów, bo ma on tylko amorek sprężynowy ( zresztą R6 także ), a R7 2016 i Galaxy mają amorki powietrzne umożliwiające lepsze dopasowanie ustawień pod konkretną masę użytkownika.
porkchops Napisano 11 Maja 2016 Autor Napisano 11 Maja 2016 Z tego co widzę, to z wymienionych tylko R6 ma otwory montażowe na tylnych widłach. Ok, czyli niestety R7 i Galaxy odpadają bo zależy mi na tych kilku wyjazdach pod namiot. A może jakieś inne rekomendacje roweru z otworami montażowymi pod bagażnik i amortyzatorami powietrznymi?
Mod Team KrissDeValnor Napisano 11 Maja 2016 Mod Team Napisano 11 Maja 2016 O ile mnie mój wzrok sokoli nie myli, to ten Unibike w dobrej cenie : http://www.bikko.pl/rower-gorski-unibike-flite-27-5-2015.html
porkchops Napisano 11 Maja 2016 Autor Napisano 11 Maja 2016 O ile mnie mój wzrok sokoli nie myli, to ten Unibike w dobrej cenie : Rower górski Unibike Flite 27,5 2015 - sklep rowerowy bikko.pl Dziękuje bardzo, nawet taniej niż sobie zakładałem, będzie można trochę odłożyć na wspomniane wcześniej sakwy i bagażnik. Rozmiar ramy 17''? Jeszcze dzisiaj lub jutro podejdę do faceta który sprzedaje używane rowery, jak znajdę coś ciekawego to napisze w tym temacie, jak nie to prawdopodobnie kupie to cudo.
gtb Napisano 11 Maja 2016 Napisano 11 Maja 2016 Jeśli Flite ci pasuje to tu http://sklep.k2rowery.pl/rower-unibike-flite-275-2015-p-1700.html masz 17" o 50zł taniej.
porkchops Napisano 12 Maja 2016 Autor Napisano 12 Maja 2016 Rower już zamówiony, dziękuje jeszcze raz za pomoc.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.