cabanmat Napisano 8 Maja 2016 Napisano 8 Maja 2016 Witam Mój suport w rowerze już od dawna strzela... Potrzebuję kupić nowy suport, i zestaw aby się do niego zestaw. Co polecacie w przedziale jakość/cena ??? Muszę kupić też tą plastikową osłonkę na zębatkę...
grande1970 Napisano 8 Maja 2016 Napisano 8 Maja 2016 neco na maszynowych łożyskach koszt ok 20 zł, nic więcej nie potrzeba, tylko zmierz długość osi przed zakupem
cabanmat Napisano 8 Maja 2016 Autor Napisano 8 Maja 2016 Ok a zestaw narzędzi aby się do niego dostać ? Ściągacz pedałów czy coś...
Marcin9 Napisano 8 Maja 2016 Napisano 8 Maja 2016 Ściągacz do korby https://www.centrumrowerowe.pl/narzedzia-i-smary/narzedzia-rowerowe/do-suportu-i-korb/p,sciagacz-do-korb-yc-216-bike-hand,6915.html Klucz do suportu https://www.centrumrowerowe.pl/narzedzia-i-smary/narzedzia-rowerowe/do-suportu-i-korb/p,klucz-do-suportu-shimano-yc-26bb-1a-bike-hand,174394.html
cabanmat Napisano 9 Maja 2016 Autor Napisano 9 Maja 2016 Na chwilę obecną poczyniłem takie zakupy w tym temacie... Klucz do suportu http://allegro.pl/klucz-do-suportu-na-kwadrat-najnizsza-cena-okazja-i5720363412.html Ściągacz Korby http://allegro.pl/sciagacz-korby-na-kwardat-bike-hand-yc-216-okazja-i6009517708.html Smar http://allegro.pl/smar-do-lozysk-bike-work-lube-star-original-100g-i5720386957.html Zapomniałem tylko zamówić plastikowej osłony na korbe...
cabanmat Napisano 28 Maja 2016 Autor Napisano 28 Maja 2016 Panowie nie mogę zdemontować korby (chcę się dostać do suportu bo strzela) Kupiłem taki ściągacz Tak wygląda moja korba Czy kupiłem zły ściągacz ???
Marcin9 Napisano 28 Maja 2016 Napisano 28 Maja 2016 Ściągacz wygląda na odpowiedni.. Spróbuj użyć większej siły.
grande1970 Napisano 28 Maja 2016 Napisano 28 Maja 2016 zejdzie tylko wkręć mocno zewnętrzną część ściągacza i użyj siły, w końcu puści albo przejedź się kawałek bez śruby to połączenie się zluzuje
Kolmark Napisano 29 Maja 2016 Napisano 29 Maja 2016 Ściągacz teoretycznie jest taki, jaki ma być, ale moim zdaniem końcówka ma za małą średnicę i wrzyna się w gwint suportu. Za chwilę nie będzie się dało przykręcić korby. Czy ten ściągacz nie ma przypadkiem dodatkowego grzybka, wkładanego w końcówkę roboczą? Jeśli nie, to musisz wykombinować podkładkę, która oprze się na osi suportu, czyli musi się zmieścić z luzem w kwadratowy otwór korby i być dostatecznie gruba, żebyś jej czasem nie wcisnął w gwint. Jeśli na końcu ściągacza jest otwór, można spróbować dopasować śrubkę o łbie nieco szerszym niż końcówka ściągacza. Pchając na siłę zniszczysz i suport i ściągacz. Rzuć okiem na zdjęcie poniżej, o tym czarnym grzybku mowa. http://rowerowy.interbikes.eu/file/62006/sciagacz-do-korb-topeak-universal-crank-puller-1.jpg.webp
klerykk01 Napisano 29 Maja 2016 Napisano 29 Maja 2016 Podłączam się pod temat aby nie zakładać nowego. Planuję zmianę korby z Shimano Alivio M430 Octalink 44/32/22T na Korbę Deore z zewnętrznymi łożyskami. Mam krossa level A5 2014 rok. Czy wystarczy jak dopasuję zestaw z takimi samymi zębatkami i długością ramion czy powinienem jeszcze zwrócić uwagę na coś więcej? Mój wkłąd suportu to Shimano Alivio BB-ES25 Octalink. Korby Deore są w komplecie z łożyskami więc kupuję wszystko co potrzebne. Potrzebuje tylko info czy zmieści się to do mojego roweru.
grande1970 Napisano 29 Maja 2016 Napisano 29 Maja 2016 @Kolmark ten grzybek o którym piszesz jest do korb na octalinku, jeśli są problemy to najbezpieczniej (dla korby) jest pojeździć z wykręconą śrubą @klerykk01 Znaczącej różnicy nie odczujesz dokonując tej zmiany, bo octalink dorównuje sztywnością ale narazisz się na dość częstą koniecznością wymiany suportu lub jego łożysk. Wybierając taki rodzaj korby musisz oddać ramę do serwisu aby poprawili gwinty i splanowali mufę aby wykluczyć wszelkie skrzywienia w czasie wkręcania misek bo to bardzo mocno skraca żywotność łożysk. Jeśli zmieniasz też przednią przerzutkę to korbę możesz wybrać jaką chcesz, jeśli zostaje to wybieraj o podobnej ilości zębów, choć teoretycznie przerzutka z twojego roweru powinna obsłużyć korbę 40/30/20 to ja miałem problemy i w końcu zmieniłem na dedykowaną z tym że miałem ją.
klerykk01 Napisano 29 Maja 2016 Napisano 29 Maja 2016 Myślę, że odczuje ponieważ mój octalink już strzela i czas na wymianę. Chyba za słabo przykręciłem korbę po czyszczeniu i wyrobiło się gniazdo. Stąd pomysł na wymiankę i aby się nie zrujnować wybrałem Deore. Dzięki za konstruktywną odpowiedź. Sztywność OK może nie odczuję ale to już wyjaśniłem (awaria obecnego napędu), wybór zewnętrznych łożysk padł po lekturze na innych forach itp. Podobno właśnie taka opcja jest lepsza ze względu na niższą awaryjność, większe łożyska, zintegrowana korba z osią. Zatem czy bez tego planowania mufy i oddawania ramy do serwisu się nie da? Teraz w serwisach są takie terminy, że 2 tygodnie bym był bez roweru? Sam już teraz nie wiem czy nie kupić po prostu tego co mam.
cabanmat Napisano 29 Maja 2016 Autor Napisano 29 Maja 2016 Ściągacz teoretycznie jest taki, jaki ma być, ale moim zdaniem końcówka ma za małą średnicę i wrzyna się w gwint suportu. Za chwilę nie będzie się dało przykręcić korby. Czy ten ściągacz nie ma przypadkiem dodatkowego grzybka, wkładanego w końcówkę roboczą? Jeśli nie, to musisz wykombinować podkładkę, która oprze się na osi suportu, czyli musi się zmieścić z luzem w kwadratowy otwór korby i być dostatecznie gruba, żebyś jej czasem nie wcisnął w gwint. Jeśli na końcu ściągacza jest otwór, można spróbować dopasować śrubkę o łbie nieco szerszym niż końcówka ściągacza. Pchając na siłę zniszczysz i suport i ściągacz. Rzuć okiem na zdjęcie poniżej, o tym czarnym grzybku mowa. http://rowerowy.interbikes.eu/file/62006/sciagacz-do-korb-topeak-universal-crank-puller-1.jpg.webp Linku nie mogę otworzyć ale wiem o jakim grzybku mowa... nie miałem go w zestawie... Pytanie czy dokupię go w rowerowym ??? Rozumiem, że ta część którą zaznaczyłem czerwoną strzałką to już suport ???
Marcin9 Napisano 29 Maja 2016 Napisano 29 Maja 2016 Pytanie czy dokupię go w rowerowym ??? Raczej nie. Ten "grzybek" jest potrzeby do korb z octalinc Rozumiem, że ta część którą zaznaczyłem czerwoną strzałką to już suport ??? Tak
cabanmat Napisano 29 Maja 2016 Autor Napisano 29 Maja 2016 Yhmy, ja widziałem kiedyś w jakimś poradniku taki grzybek, myślałem że o taki chodzi... Więc dam tylko jakąś podkładkę aby nie uszkodzić gwintu w suporcie.
Kolmark Napisano 30 Maja 2016 Napisano 30 Maja 2016 Panowie @grande1970 i @Marcin9: napisałem wyraźnie CZARNY, a Wy piszecie mi o tym drugim dużym grzybku, który rzeczywiście jest do osi o większej średnicy. Mowa oczywiście o zdjęciu, które ja zamieściłem, a nie o dowolnym z netu jakie znajdziecie. Nie widzicie, że na zdjęciach, które wstawił @cabanmat końcówka ściągacza jest już nieźle zniszczona i wciska się do otworu na śrubę mocująca korbę? Widać wyraźnie, że zaczął się wkręcać w gwint osi suportu. Jego ściągacz jest co do zasady działania prawidłowy, ale najprawdopodobniej technicznie źle wykonany, dlatego pytałem o ewentualne dodatkowe końcówki. Sądzicie, że serwisując własne rowery od kilkunastu lat nie wiem jak wygląda ściągacz do korb? Ehhhh.... @cabanmat - tak, to jasne z gwintowanym otworem to oś suportu. O nią ma się zaprzeć końcówka ściągacza, ale nie powinna drążyć otworu na gwint, a najwyraźniej tak się u Ciebie dzieje.
klerykk01 Napisano 30 Maja 2016 Napisano 30 Maja 2016 Z tego co widać na zdjęciu oś suportu i tak jest do wymiany. Zniszczyłeś gwint i bedzie Ci się odkręcała śruba mocująca ramię. Weź szkifierkę kątową i załatw sprawę. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Garlock Napisano 30 Maja 2016 Napisano 30 Maja 2016 Uszkodzenie gwintu w osi suportu, to jeszcze nie powód do traktowania suportu szlifierką. Gwintownik jest dużo tańszy (i nie wyrzuca się go przecież po jednym użyciu) http://allegro.pl/gwintownik-gwintowniki-m8x1-00mm-hss-3-sztuki-i5795292724.html Ale tu i tak suport jest do wymiany, więc nie ma sensu oczywiście kupować gwintownika. Natomiast obcięcie osi szlifierką nic nie załatwia, bo przecież końcówka dalej zostanie w korbie. A korbę chcemy użyć ponownie. jeśli trzpień ściągacza wchodzi w otwór w korbie, to można włożyć w ten otwór kawałek pręta (np obciętą śrubę M6) tak, żeby był na równo z czołem osi. I wtedy ściągacz oprze się o ten pręt nie wbijając się w gwint.
klerykk01 Napisano 30 Maja 2016 Napisano 30 Maja 2016 Oś suportu jaka tu występuje to koszt 10-15 zł. Jeżeli to kaseta to 20-25 zł. Sprzęt nie wygląda specjalnie finezyjnie więc rozumuję, że to tańsze klamoty. Zawsze resztę uciętej osi łatwiej bedzie wybić ze zdjętej korby, bo można będzie bardziej ją usztywnić np. w imadle. Ja bym ciął. Zresztą raz to już robiłem. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
cabanmat Napisano 14 Czerwca 2016 Autor Napisano 14 Czerwca 2016 Panowie... wyciągnąłem mój suport... co prawda zostało jedno ramie z pedałem.. nie mogę tego ściągnąć... Wsadzić to na kilka godzin do jakiejś benzyny czy co... ??? Proszę doradźcie jeszcze jaki kupić nowy suport ? Mój aktualny jakie miałem to "Boogie 116mm Germany"
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.