lysyadin Napisano 6 Maja 2016 Napisano 6 Maja 2016 Witajcie, Czytając forum, niejednokrotnie natknąłem się na info, że powinno się mieć np. 3 łańcuchy i dla oszczędności napędu zmieniać je dajmy co 200 km. Oryginalnie w napędzie 2x11 m8000 miałem łańcuch shimano. Ostatnio kupiłem kmc x11.93 ze spinką kmc do łańcucha 11 i dzisiaj nie mogłem jej założyć! blokuje się gdzieś na środku, nie chce "wskoczyć" do końca.. Próbowałem ją ściskać, deptać na pedały, szarpać, nawet smarowałem troszkę olejem do łańcucha, ni chu chu.. Ja wiem, że nowe spinki chodzą ciężko, że napęd 11 wymaga chudszego łańcucha i węższej spinki, ale w napędzie 10 szło o wiele łatwiej... Jakieś propozycje prócz kombinerek?? Nie chciałbym jej jakoś uszkodzić...
dran2 Napisano 6 Maja 2016 Napisano 6 Maja 2016 U mnie KMC 11 się spinają z kopa w pedały. Poczekaj aż będziesz próbował rozpiąć
lysyadin Napisano 6 Maja 2016 Autor Napisano 6 Maja 2016 No właśnie trochę się to z celem mija... Spinka założona ale do tego najlepiej kilof wozić... Może się dostał jakiś mikro pruszek, okruszek i tyle, po pracy spróbuję jeszcze raz...
yarad Napisano 6 Maja 2016 Napisano 6 Maja 2016 Miałem spinkę KMC dla łańcucha 8x. Ręcznie nie dało się jej założyć - żeby "domknąć" trzeba było trzymając hamulce kilkakrotnie stanąć na pedałach... Spinka jednak się wyrabia - miałem przypadek, że przełożona ze zużytego łańcucha rozpięła się w czasie jazdy i nie udało się jej odnaleźć - i to był dopiero problem...
wojtas7 Napisano 6 Maja 2016 Napisano 6 Maja 2016 rozpinanie jest proste zwykłymi kombinerkami wystarczy ścisnąć pod kątem 45st.
lysyadin Napisano 6 Maja 2016 Autor Napisano 6 Maja 2016 Czyli Panowie i może Panie, jak opowiadacie, tak to już jest.. Niemniej dziękuję bardzo za pomoc:)
vpablov Napisano 6 Maja 2016 Napisano 6 Maja 2016 zapiąć powinna się w miarę lekko, może jest krzywa? Na początku ciężej jest zdjąć nową spinkę. Dobrym patent przy rozpinaniu, ustawiamy spinkę na blacie, ciągniemy łańcuch do góry i w miejscu spinki delikatne pukamy.
lysyadin Napisano 7 Maja 2016 Autor Napisano 7 Maja 2016 Witajcie, Kolego, spinka jest nowa, jedna była z łańcuchem, osobno dokupiłem 2, żeby wrazie co były i każda tak wchodziła.. Ustawiłem spinkę, żeby była u "góry" w łańcuchu raz jeszcze walnąłem w pedał i się udało. Póki co nie rozpinam także niechaj tak będzie jak jest... Wcześniej miałem napęd z łańcuchem i spinką x10.93 i było git, teraz mam x11.93 i jest jakby mniej miejsca tym samym jakby mniej setnych mm jest na sam zaczep spinki w spince A za wszelką pomoc dziękuję
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.