Skocz do zawartości

[manetka szosowa] manetki Campagnolo - kilka pytań

veloso4711

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Posiadam takie oto manetki:

cmfog-W1hNXD.jpg?v=2

Z tego co się dowiedziałem są one przystosowane do napędu 2x6, więc planuje dokupić do nich wolnobieg 6 rzędowy. Ma on być nieindeksowany?

Czy macie zamontowane takie manetki? Jak się sprawują w jeździe?

Napisano

Ma on być nieindeksowany?

Dowolny

.

Jak się sprawują w jeździe?

To trochę tak jak jazda oldtimerem z niesynchronizowaną skrzynią biegów :D

Można się przyzwyczaić. Przełożenia zmieniasz na słuch i "czucie". Z drugiej strony odpadają problemy typu " wszystkie przełożenia wchodzą dobrze za wyjątkiem trzeciego", czy " manetka zrzuca mi od razu 2 przełożenia" (jeśli w tych manetkach tak się dzieje, to wystarczy lekko podkręcić sprzęgiełko cierne)

Napisano

Ok. Dzięki za odpowiedź. Mam jeszcze pytanie odnośnie przerzutek. Jakie dobrać tylne i przednie przerzutki do tych manetek?

Planuje kupić wolnobieg 6 rzędowy, a z przodu mieć blat 2 rzędowy 53/39T.

Napisano

W zasadzie każda tylna 8 biegowa będzie pasowała. Ale rozumiem, że rower ma być retro, więc albo można poszukać jakiejś starej campy rekord (trochę drogie), albo założyć coś z epoki od konkurencji  np. Shimano Golden Arrow, Arabesque, Tricolor itp. (byle nie Positron)Przednią trzeba dobrać do średnicy blatu i z mocowaniem pasującym do ramy. (zapewne obejma 28,6mm, ale może masz hak na ramie)

Taka przednia Arabesque powinna chyba pasować (jest ich kilka na aledrogo):

http://allegro.pl/przerzutka-przod-shimano-600-arabesque-stan-bdb-i6171195127.html

Na obejmę 28,6 czyli typowa średnica podsiodłowej starych szosówek, pojemność 14z czyli obejmie twoje zębatki, nie podają jaka maksymalna średnica blatu, ale w latach 80tych shimanowska dwurzędowa korba serii 600 to było 30-53, więc sądzę, że będzie pasowała. Ma dolny ciąg linki, więc trzeba sprawdzić, jak u ciebie biegną linki.

A z Campy np coś takiego:

http://allegro.pl/przerzutka-campagnolo-nuovo-record-przod-lata-70-i6172777916.html

ale trzeba sprawdzić parametry, bo z campami za dużo do czynienia nie miałem.

Napisano
Ma dolny ciąg linki, więc trzeba sprawdzić, jak u ciebie biegną linki.

Nie jestem pewien jak biegną linki. Mam zdjęcie samej ramy, może coś będzie widać:

yDJoiay.jpg?1

Napisano

Skoro manetki są montowane na dolnej rurze, to linki muszą biec dołem, czyli przednia przerzutka ma mieć dolny ciąg. Inaczej trzeba by było kombinować z odwracaczem ciągu Czyli  zasadzie to głupie pytanie zadałem :icon_redface:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...