Bartson1 Napisano 4 Maja 2016 Napisano 4 Maja 2016 Witajcie Podwija mi łańcuch na korbie 2x10 Wymieniłem łańcuch HGx95 10rz. + nową kasetę XT + nową tarczę 38T w korbie i podwija mi łańcuch przy zmianie przełożenia na korbie pod obciążeniem. Do tego mam rzężenie łańcucha na najlżejszym przełożeniu – wyczuwalne pod obciążeniem przy podjazdach Już się zastanawiam czy nie sprzedali mi 9 rzędowego łańcucha - jak to sprawdzić? Pomocy bo zbliża się maraton J
dziksoltys Napisano 4 Maja 2016 Napisano 4 Maja 2016 zobacz na oznaczenia łańcucha jaki masz model czy faktycznie hg 95
dran2 Napisano 4 Maja 2016 Napisano 4 Maja 2016 9 rzędowy łańcuch bez problemu działa na 10 rzędowej korbie, to kaseta by sprawiała problemy. Założyłeś identyczną zębatkę? Wcześniej też tam miałeś 38t?
dziksoltys Napisano 4 Maja 2016 Napisano 4 Maja 2016 zębatkę na pewno dobrze zamontowałeś i wszystko dobrze poskręcałeś
Tassajara21 Napisano 4 Maja 2016 Napisano 4 Maja 2016 Nie chciałbym wprowadzić Cię w błąd, nie jestem jakimś specjalistą, ale u mnie problemy ustąpiły po wymianie kółek w tylnym wózku przerzutki. Łożyska miałem pozacierane i po wymianie na nowe łańcuch przechodzi idealnie.Może warto je pooglądać, przesmarować itp.
Bartson1 Napisano 4 Maja 2016 Autor Napisano 4 Maja 2016 z zębatką filozofii nie ma. 4 śruby dokręciłem z ogromną siłą i w trakcie jazdy jeszcze dokręcałem, bo lekko strzelała. łańcuch jest założony w odpowiednim kierunku. Nie wiem też czemu czuję na pedałach jak przenosi się rzężenie jak jadę na najlżejszym przełożeniu. To może nie mieć związku z podwijaniem, na pozostałych przełożeniach tego już nie ma :/
dran2 Napisano 4 Maja 2016 Napisano 4 Maja 2016 Czy na pewno nie przykręciłeś jej przekręconej o 90 stopni?
Bartson1 Napisano 4 Maja 2016 Autor Napisano 4 Maja 2016 jest okej. tzn bolec zabezpieczający zakleszczenie łańcucha jest za ramieniem - pewnie o to ci chodzi.
Piter233 Napisano 4 Maja 2016 Napisano 4 Maja 2016 Z tego co wiem, zębatki większe dobiera się do mniejszych, więc sprawdź czy jednak dobrą dobrałeś. Chodzi właśnie o rozmieszczenie tych ramp
Bartson1 Napisano 5 Maja 2016 Autor Napisano 5 Maja 2016 napisy na koronce, wygląd, rozstaw śrub i wymiary są takie same.
Mateusz30 Napisano 6 Maja 2016 Napisano 6 Maja 2016 Napisałeś, że podwija łańcuch przy zmianie na korbie. I hałasuje na najlżejszym przełożeniu. Z pewnością młynek na złom. Natomiast jeśli chodzi o hałas łańcucha blat z przodu i z tyłu największa, to normalne. Przekos powoduje czasem hałasy. Przez układanie się nowego łańcucha, brud itp. Zrobić głośniej radio. Generalnie na korbie unikaj zmian pod obciążeniem. Nawet nowy napęd nic nie gwarantuje. Trochę brudu potrafi skutecznie skleić łańcuch. Wystarczy na ułamek sekundy puścić korbę. To samo dotyczy tyłu. Parę zmian pod obciążeniem na podjeździe i będziesz miał na kasecie pogięte zęby. Jest jeszcze kilka możliwości. Źle skuty łańcuch. Wygięty od zaciągnięcia. Uszkodzona przerzutka, bębenek.
Bartson1 Napisano 9 Maja 2016 Autor Napisano 9 Maja 2016 Problem rozwiązany. Musiałem wymienić małą zębatkę w korbie 24 zęby.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.