popio Napisano 25 Kwietnia 2016 Napisano 25 Kwietnia 2016 siemanko chce kupic kasete 11-36. znalazłem u siebie w norze Tiagra 10-speed łańcuch CN-4601 ale nie moge nigdzie znalezc kontatybilnosci z kasetami . jako ze łąncuch jest szosowy a kaseta ma być MTB to czy to siebie nie wyklucza. kaseta bedzie 10rz. robie rower 1x10 najtanszym sumptem wiec taka kontatybilnosc bedzie mi na rękę. jezeli jest jakas kaseta 11-36 ktora dobrze ciumcia sie razem z tym łańcuchem to bedzie fajnie. podpowiedzcie cos. kaseta to najprawdopodobniej bedzie cs-hg50 10rz cena w miare przyzwoita , tylko czy przyjmie ten łańcuch?
gtb Napisano 25 Kwietnia 2016 Napisano 25 Kwietnia 2016 Oficjalnie (wg. info Shimano) łańcuchy szosowe nie działają z napędem MTB , ale Shimano słynie ze swoich dziwnych zaleceń, które nijak mają się do rzeczywistości. Jak powszechnie wiadomo jedne z najtrwalszy łańcuchów robi Campagnolo , które świetnie działają w MTB a to są łańcuchy szosowe (Campagnolo ma w ofercie wyłącznie komponenty szosowe) , tak więc śmiało zakładaj tego CN-4601 do kasety HG50 - będzie śmigać (pamiętaj tylko że to łańcuchy kierunkowy).
popio Napisano 25 Kwietnia 2016 Autor Napisano 25 Kwietnia 2016 dzieki gtb apowiedz mi jeszcze jak to jest , szybciej sie niszczy łańcuch czy kaseta i czy jezeli założe zużyty łancuch na nową kasete to czy nie zniszcze kasety ?
vpablov Napisano 25 Kwietnia 2016 Napisano 25 Kwietnia 2016 wyciągnięty łańcuch , szybciej zużyje kasetę. Do nowej kasety - nowy łańcuch.
gtb Napisano 25 Kwietnia 2016 Napisano 25 Kwietnia 2016 Zdecydowanie szybciej ulega zużyciu (wyciągnięciu) łańcuch niż kaseta.
popio Napisano 25 Kwietnia 2016 Autor Napisano 25 Kwietnia 2016 a i czy jakakolwiek kaseta mtb 10rz 11-36 powinna dzialac z tym łancuchem? czyli lepij jak mam nowa kasete nie wkladac starego lancucha? i na odwrot?
gtb Napisano 25 Kwietnia 2016 Napisano 25 Kwietnia 2016 Tak jak pisze @@vpablov, nowa kaseta = nowy łańcuch. Do używanej kasety jak najbardziej można założyć nowy łańcuch , ale kaseta nie może być nadmiernie zajechana (nowy łańcuch na zbyt zajechanej kasecie będzie przeskakiwał).
Arni220 Napisano 26 Kwietnia 2016 Napisano 26 Kwietnia 2016 Zdecydowanie szybciej ulega zużyciu (wyciągnięciu) łańcuch niż kaseta. Co do tego stwierdzenia nie był bym taki pewny. Łańcuch docina/szlifuje zęby kasety, ale robi to systematycznie, z każdym obrotem korby i z każdym swoim mm wyciągnięcia. Nigdy nie stanie się tak, że łańcuch wyciągnie się o 10mm, a kaseta będzie nowa, ona zużyje się proporcjonalnie równo do łańcucha. Ale reszta poprawna, do nowej kasety nowy łańcuch, bo inaczej ten zużyty znacznie szybciej dotnie kasetę do swojego wymiaru. i w efekcie po powiedzmy 1000km będziemy mieli oba elementy równo zajechane.
popio Napisano 26 Kwietnia 2016 Autor Napisano 26 Kwietnia 2016 robie przeszczep ze swojego cuba cross na tego MTB . wszystko przekladam . wiec wszystko bedzie w rownomiernym stanie zuzycia.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.